Σύνοδος Ευρωπαίων ΥΠΕΞ για την Τουρκία – Νέες κυρώσεις στο «τραπέζι»

«Ενδέχεται να εξεταστούν και άλλες κυρώσεις», κατά της Άγκυρας, ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν ανακοίνωσε χθες ότι οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του θα συναντηθούν στις 13 Ιουλίου για να συζητήσουν το θέμα της Τουρκίας, λέγοντας ότι θα εξεταστεί η πιθανότητα επιβολής νέων κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας.

«Κατόπιν αιτήματός μας θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 13 Ιουλίου με αποκλειστικό θέμα την Τουρκία», είπε ο Γάλλος υπουργός στο κοινοβούλιο.

«Έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις στην Τουρκία από την Ε.Ε. για τις γεωτρήσεις στην οικονομική ζώνη της Κύπρου. Ενδέχεται να εξεταστούν και άλλες κυρώσεις», πρόσθεσε ο Λε Ντριάν.

Στο μεταξύ, αναφορές στη στρατηγική που θα ακολουθήσει η γερμανική Προεδρία της Ε.Ε. -που ξεκίνησε σήμερα- απέναντι στην Τουρκία, έκανε σήμερα η Καγκελάριος Μέρκελ στο Κοινοβούλιο, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών.

Αφού ανέφερε αρχικά πως υπάρχει στρατηγική σύνδεση με την Τουρκία στο ΝΑΤΟ, αλλά και συμφωνία με το προσφυγικό, η Καγκελάριος Μέρκελ πρόσθεσε ότι:

Με την Τουρκία έχουμε τα θέματα της Συρίας και της Λιβύης. Της ασκούμε κριτική για την εκεί κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έχουμε τώρα και ένα ακόμη επιβαρυντικό στοιχείο, καθώς η Τουρκία θέλει να κάνει γεωτρήσεις στην Ελλάδα και στην Κύπρο, γεγονός που οδηγεί σε μεγάλες αντιπαραθέσεις. Εργαζόμαστε για να υπάρχουν ξανά συνομιλίες, όπως το 2016. Η Γερμανία προσπαθεί να συνδέσει τις διάφορες πτυχές των σχέσεων με την Τουρκία. Δεν είναι όμως κάτι απλά και θα γίνει μόνον σε συνεννόηση με τη Γαλλία”.

Αναφερόμενη στο επεισόδιο που έγινε ανοιχτά της Λιβύης μεταξύ του τουρκικού ναυτικού και γαλλικής φρεγάτας, η Καγκελάριος σημείωσε πως «παίρνουμε πολύ στα σοβαρά το περιστατικό αυτό. Το συζητήσαμε και με τον Γάλλο Πρόεδρο και το ερευνά και το ΝΑΤΟ. Είναι ένα πολύ σοβαρό περιστατικό».

Κάποιοι δεν έχουν καταφέρει να απαλλαγούν από τα αποικιοκρατικά αντανακλαστικά τους, δηλώνει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αφήνοντας και πάλι αιχμές εναντίον της Γαλλίας.

Σε δηλώσεις του στη διευρυμένη σύνοδο των επαρχιακών προέδρων του κόμματός του, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι:

«Δίνουμε τον αγώνα μας τόσο στην ανατολική Μεσόγειο όσο και στη Λιβύη. Στηρίζουμε τον αγώνα που δίκη η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης για την ενότητα της χώρας και το μέλλον της. Η Τουρκία δεν θα αφήσει τη Λιβύη στο έλεος των πραξικοπηματιών και θα συνεχίσει να κινείται εντός των νόμιμων διεθνών ορίων».

Αφήνοντας αιχμές εναντίον της Γαλλίας, ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι «εκείνοι που κατά τη διάρκεια της επιδημίας έκλειναν τα αυτιά τους στις κραυγές βοηθείας των δικών τους πολιτών, δεν έχουν δικαίωμα να αμφισβητούν τη στάση της Τουρκίας στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του δικαίου. Ενώ ολοκληρώνεται το πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα, είναι ντροπή που κάποιοι ακόμη δεν κατάφεραν να απαλλαγούν από τα αποικιοκρατικά αντανακλαστικά τους».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.