«Οι άνθρωποι του Σημίτη είναι παντού ακόμα και σήμερα»! Χαμός στη ΝΔ με τον Ροζάκη

Kίνημα κατά του καθηγητή Ροζάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ – Νικήτας Κακλαμάνης: Να παραιτηθεί από το Επιστημονικό Συμβούλιο του ΥΠΕΞ τώρα!

Δεν λέει να κοπάσει η θύελλα που έχει ξεσπάσει στην κοινή γνώμη αλλά και στην κεντρική πολιτική σκηνή εναντίον του ομότιμου καθηγητή Χρήστου Ροζάκη μετά τις δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό της Κρήτης ότι το Καστελλόριζο δεν αποτελεί συνέχεια του νησιωτικού συμπλέγματος των Δωδεκανήσων και ότι βρίσκεται πιο κοντά στην Τουρκία παρά στην Ρόδο.

Οργισμένη ήταν η αντίδρασις του Αναπληρωτού Υπουργού Μεταναστεύσεως και Ασύλου, Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter κατέστησε σαφές ότι «όταν πρόκειται για εδαφική ακεραιότητα, κυριαρχία ή κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, είναι αδιανόητο να μιλάμε για ‘απομονωμένα’ τμήματα ελληνικής Επικράτειας. Η υπεράσπιση της έσχατης γωνιάς της πατρίδας είναι θεμελιώδης υποχρέωση του Ελληνικού κράτους, του κάθε Έλληνα» και πρόσθεσε ότι «η νησιωτικότητά μας, απ´ άκρη σ´ άκρη, είναι σάρκα από τη σάρκα της Ελλάδας. Δεν διαχωρίζεται. Δεν τεμαχίζεται».

Παρά τις διαρροές του Υπουργείου Εξωτερικών ότι ο κύριος Ροζάκης εκφράζει αυστηρώς προσωπικές απόψεις και ότι θα αντικατασταθεί μόλις ολοκληρωθεί η τριετής θητεία του-γράψαμε χθες σχετικώς- το κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν είναι καθόλου καλό για εκείνον. Ο κύριος Ροζάκης δημιουργεί εντυπώσεις, αν δεν δεσμεύει την χώρα με τις απόψεις του διατηρών την επίσημη ιδιότητα του Προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου στο Υπουργείο Εξωτερικών. Ειδικώς εν όψει προσφυγής στην Χάγη. Με τις θέσεις του, εξασθενεί την θέση της χώρας αλλά και την στρατηγική του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η δε σπουδή του να ακυρώσει την σημασία του Καστελλορίζου σε μια ενδεχόμενη οριοθέτηση της ΑΟΖ προκαλεί αρνητικότατα σχόλια στην εκλογική και κοινωνική βάση της ΝΔ. Τα ίδιο συμβαίνει όμως και στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Βουλή. Τα περισσότερα μέλη της Κοινοβουλευτικής ομάδος της ΝΔ συγκρατούν εν όψει ανασχηματισμού την οργή τους για τις απαράδεκτες δηλώσεις και δεν την εκδηλώνουν δημοσίως με την ελπίδα της υπουργοποιήσεως.

Ωστόσο οι παλαιοί και έμπειροι όπως ο αντιπρόεδρος Νικήτας Κακλαμάνης δεν έχουν τέτοια προβλήματα. Αναστολές, ή δισταγμούς. Μιλώντας χθες ο Νικήτας Κακλαμάνης στον Νίκο Χατζηνικολάου στον Real Fm εξέφρασε την οργή του αλλά και την απορία του πως «ακόμη παραμένει μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Υπουργείου Εξωτερικών ο κύριος Ροζάκης», επισημαίνοντας (όπως και η «Εστία») ότι ουδείς Τούρκος αξιωματούχος ή ακαδημαϊκός δεν έχει αναγνωρίσει ελληνικά δίκαια στο παρελθόν. Ο κύριος Κακλαμάνης προχώρησε μάλιστα πιο πολύ την κριτική του, τονίζοντας ότι υπάρχουν και άλλοι στην Ελλάδα που λένε τα ίδια πράγματα με τον κύριο Ροζάκη και έτσι οδηγείται στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ενιαίο πολιτικό εξωθεσμικό κέντρο που καθοδηγηθεί αυτού του είδους την επιχειρηματολογία.

Στην δε παρατήρηση του Νίκου Χατζηνικολάου ότι «ο Κώστας Σημίτης είναι παντού ακόμη και σήμερα» (Ο Ροζάκης ήταν υφυπουργός του) ο αντιπρόεδρος της Βουλής έσπευσε να διευρύνει το…. κατηγορητήριο: «Πράγματι είναι παντού, όχι μόνο στα εθνικά» παρατήρησε υπονοώντας ότι πολλοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού έχουν καταλάβει θέσεις στον κρατικό μηχανισμό επί κυβερνήσεως ΝΔ.

Είναι η πρώτη φορά από της αναλήψεως της εξουσίας από την ΝΔ που ανοίγει τέτοιο θέμα. Αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι διάφοροι αστέρες του εκσυγχρονισμού απασχολούν κατά καιρούς την κοινή γνώμη με τις αποφάσεις τους ως οψίμως βαπτισθέντες νεοδημοκράτες, φαίνεται ότι με επίκεντρο τα εθνικά, θα έχει και μέλλον.

Διεθνώς άλλωστε αλλά και εσωτερικώς οι παρατάξεις που έχασαν το κέντρο βάρους τους (Μπλαίρ, Νέοι Εργατικοί/ Σημίτης, ΠΑΣΟΚ) ήκμασαν για λίγο έως ότου περιπέσουν σε μακρά άνευ επιστροφής πολιτική παρακμή. Οι μεταλλάξεις οδηγούν εν τέλει τα κόμματα, αφού παρέλθει ο καιρός των θριάμβων, στα πολιτικά αζήτητα. Η ΝΔ, παράταξις με ισχυρά κοινωνικά ανακλαστικά, δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Προφανώς.

πηγή: εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ»

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.