Οι Ευρωπαίοι «Μητσοτάκηδες» στο πλευρό των χωρών του Βορρά υπέρ της λιτότητας στο Νότο!

«ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ» ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ – Η σκληρή εποπτεία για τον Νότο που αξιώνουν Βέμπερ και ΕΛΚ και τα «μαύρα σύννεφα» στη Σύνοδο Κορυφής

Του Μιχάλη Ψύλου
«δημοκρατία»

Η ισπανική εφημερίδα «El Pais» εκτοξεύει «βόμβες» στο κύριο άρθρο της: «Οι ευρωβουλευτές του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος συντάσσονται με την ομάδα των τεσσάρων λεγόμενων χωρών της λιτότητας για να προσπαθήσουν να επιβάλουν πολύ αυστηρές και απαιτητικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. του πακέτου αντιμετώπισης της οικονομικής ζημίας από τον κορονοϊό!»

Η ισπανική εφημερίδα αποκαλύπτει ότι την περασμένη Τρίτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση των βασικών ηγετών της ευρωομάδας του ΕΛΚ, με επικεφαλής τον Γερμανό ευρωβουλευτή και πρόεδρο της ομάδας, Μάνφρεντ Βέμπερ. «Στη συνάντηση αυτή αποφασίστηκε η δημιουργία μιας ομάδας εργασίας υπεύθυνης, που θα ελέγχει αν το υπό ίδρυση Ταμείο Ανάκαμψης θα ενσωματώνει τα αυστηρά κριτήρια που απαιτούνται από τις διάφορες εθνικές αντιπροσωπίες της ομάδας» γράφει η «El Pais».

Η ισπανική εφημερίδα επικρίνει ευθέως την πρωτοβουλία, τονίζοντας ότι «θα μπορούσε να καταλήξει να γίνει ναρκοπέδιο πολιτικών εμποδίων στην εκταμίευση της βοήθειας»!

Είναι σαφές ότι η στάση αυτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο, ενισχύει τις θέσεις των τεσσάρων «άθλιων» χωρών (Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία και Δανία), που απαιτούν πολύ αυστηρούς όρους, οι οποίοι συνδέονται με μεταρρυθμίσεις και ενισχυμένη εποπτεία, προκειμένου να δώσουν την έγκρισή τους για βοήθεια από το Ταμείο της Ε.Ε.

Η «El Pais», επικαλούμενη πηγές του ΕΛΚ, γράφει ότι «την πρωτοβουλία δημιουργίας της ομάδας εργασίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος είχαν αρκετοί Γερμανοί ευρωβουλευτές, σε συνεργασία με συναδέλφους τους από τις τέσσερις βόρειες χώρες, αλλά και Ισπανούς».

Ο ίδιος ο Μάνφρεντ Βέμπερ, άλλωστε, στη διάρκεια τηλεσυνέντευξης που παραχώρησε στην «El Pais» και άλλες τέσσερις ευρωπαϊκές εφημερίδες την Πέμπτη ήταν απολύτως σαφής, λέγοντας ότι δεν πρέπει να αφεθούν οι εθνικές κυβερνήσεις να αξιοποιήσουν τα χρήματα του Ταμείου όπως πιστεύουν καλύτερα – ιδιαίτερα αν οι κυβερνήσεις αυτές δεν είναι της αρεσκείας του. Οπως είπε χαρακτηριστικά: «Το ΕΛΚ δεν είναι πρόθυμο να χρηματοδοτήσει τις ψεύτικες υποσχέσεις των Podemos», του ισπανικού αριστερού κόμματος που μετέχει στην κυβέρνηση Σάντσεθ.

Άλλωστε, είναι γνωστή η… αλλεργία του Βέμπερ για οτιδήποτε «αριστερό». Τον Μάιο του 2017 είχε προκαλέσει σάλο, όταν είχε πει σε συνομιλία του με την Κριστίν Λαγκάρντ ότι «το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι έχει κομμουνιστή πρωθυπουργό»! Όμως, και έναν μήνα μετά είπε ότι «η Γερμανία θα δώσει ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα, αλλά όχι σε αυτή την κυβέρνηση, σε μια άλλη»!

Φυσικά, το 2015 ο κ. Βέμπερ δεν είχε διστάσει να ζητήσει την έξοδο της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν, προκαλώντας τότε και την αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που χαρακτήρισε τη δήλωση αυτή «απαράδεκτη».
Τώρα, ο κ. Βέμπερ δεν διστάζει να αξιώνει να «σφίξει το λουρί» στον λαιμό των χωρών του Νότου. «Θέλουμε ένα σαφές και αξιόπιστο σχέδιο αποπληρωμής» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΕΛΚ.

Οπως είπε ο Γερμανός ευρωβουλευτής, «για να διατεθεί το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων από το ταμείο ανάκτησης, ύψους 560 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι χώρες πρέπει να παρουσιάσουν σχέδια που να περιγράφουν λεπτομερώς τον προορισμό των δαπανών και να ταιριάζουν με τους γενικούς στόχους της Ενωσης και με τα σχέδια μεταρρυθμίσεων που συνδέονται με το ευρωπαϊκό εξάμηνο». Φυσικά, «τα χρήματα θα πρέπει να εκταμιεύονται σταδιακά, βήμα προς βήμα».

Στον Βέμπερ απάντησαν κύκλοι της κυβέρνησης Σάντσεθ, τονίζοντας βέβαια ότι «η Ισπανία δεν φοβόταν ποτέ τις μεταρρυθμίσεις». Και υπενθύμισαν, για παράδειγμα, ότι πρόσφατα η ισπανική κυβέρνηση κατέθεσε νομοσχέδιο κατά της κλιματικής αλλαγής. Οι ίδιοι κύκλοι προειδοποίησαν, ωστόσο, τον Βέμπερ και τους συν αυτώ ότι με τους όρους που θέτουν υπάρχει κίνδυνος μετατροπής αυτής της βοήθειας σε ένα είδος μεσοπρόθεσμου ή μακροπρόθεσμου μεταρρυθμιστικού σχεδίου, ενώ πρέπει τα κονδύλια του Ταμείου να εκταμιευθούν άμεσα, αλλιώς η επανεκκίνηση της οικονομίας θα τεθεί σε κίνδυνο.

Η ισπανική κυβέρνηση θέλει τουλάχιστον το 60% των κονδυλίων του Ταμείου να εκταμιευθούν κατά τα δύο πρώτα χρόνια της λειτουργίας του (2021-2024) ώστε τα κίνητρα αυτά να διευκολύνουν ουσιαστικά την ανάκαμψη της οικονομίας μετά την πανδημία. Ταυτόχρονα, ζητεί η απόσβεση των δανείων να γίνει μετά το τέλος της επόμενης περιόδου προϋπολογισμού (2021-2027), ώστε να μην υπερφορτωθούν οι εθνικοί προϋπολογισμοί των πληγεισών χωρών του Νότου τα αμέσως επόμενα χρόνια. «Αν περάσει η πρόταση του ΕΛΚ, το καθαρό υπόλοιπο των ενισχυόμενων χωρών, όπως η Ισπανία ή η Ιταλία, θα μειωνόταν, διότι η συμβολή τους στον κοινοτικό προϋπολογισμό αναμένεται να αυξηθεί από το 2026 ή θα μπορούσε να μειωθεί η ενίσχυση για τη συνοχή ή την αγροτική οικονομία» γράφει η «El Pais».

Την άποψη του Βέμπερ ουσιαστικά αποδέχτηκε ο Αυστριακός επίτροπος, αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό της Ε.Ε., Γιοχάνες Χαν, που ξεκαθάρισε ότι τα δάνεια που θα αντληθούν από τις αγορές για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανασυγκρότησης πρέπει να εξοφληθούν ταχύτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί προηγουμένως.

Τα «μαύρα σύννεφα» πυκνώνουν στη γηραιά ήπειρο εν όψει της Συνόδου Κορυφής των «27», την προσεχή Πέμπτη, οπότε θα συζητηθεί το ευρωπαϊκό σχέδιο για την ανάκαμψη από την πανδημία…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.