Αποκάλυψη – Κρυμμένο χρήμα σε φορολογικούς παραδείσους διακινεί η Lufthansa

Μνημείο αδιαφάνειας η εταιρεία, με την απόλυτη κάλυψη των γερμανικών αρχών.

Ομολογούν ότι διαθέτουν οφσόρ εταιρίες τα έσοδα των οποίων δεν έχουν δηλώσει! Και φυσικά εάν ήταν σε οποιαδήποτε άλλη χώρα η εταιρεία, απολάμβανε κρατική στήριξη και την ίδια στιγμή διατηρούσε άγνωστες έδρες σε φορολογικούς παραδείσους, κάτι τύποι σαν τον Σόιμπλε θα ξεσήκωναν επανάσταση.

Όμως η Lufthansa είναι γερμανική, μετά την κρίση θα γίνει μονοπώλιο και θα συνεχίζει να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα. Να κρύβει χρήμα.

Κρυφές ταμειακές ροές

Παρά την κρατική συμμετοχή, η αεροπορική εταιρεία δεν χρειάζεται να δημοσιοποιεί όλες τις συνδέσεις της με φορολογικούς παραδείσους. Το αν ο όμιλος εξαπατά, παραμένει θολό.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Olaf Scholz έχει παρουσιαστεί ως κοινωνική συνείδηση του έθνους όταν πρόκειται για κρατικές ενισχύσεις για εταιρείες.

«Ήταν σημαντικό να εμποδίσουμε τους μεγάλους επιχειρηματίες να βρουν τρόπους να αποφύγουν σε μεγάλο βαθμό τα φορολογικά στοιχεία», δήλωσε ο Scholz στην Tagesspiegel και υπενθύμισε την οικονομική κρίση πριν από μια δεκαετία. Ορισμένες εταιρείες που είχαν διασωθεί με δισεκατομμύρια χρήματα φορολογουμένων τότε, συμπεριφέρονταν σαν τους «Άρχοντες του Σύμπαντος». Αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί, είπε ο ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομικών και πολιτικός του SPD, αλλά το πρώτο τεστ είναι σε μεγάλο βαθμό ανεπιτυχές.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σώζει τη Lufthansa με εννέα δισεκατομμύρια ευρώ σε βοήθεια και εγγυήσεις. Ωστόσο, αυτό που έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση όσον αφορά τις δεσμεύσεις, φαίνεται φτωχό στο κεφάλαιο για τη διαφάνεια και τους φόρους.

Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει τρία σημεία.

Πρώτο σημείο: Η Lufthansa δεσμεύεται να γνωστοποιήσει τις διασυνοριακές ταμειακές ροές της στον όμιλο. Έκθεση ανά χώρα σε τεχνική ορολογία. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προσδιοριστεί εάν ένας όμιλος μεταφέρει κέρδη σε φορολογικούς παραδείσους σε βάρος των γερμανικών φορολογικών αρχών. Αλλά δεν μπορεί να υπάρξει ζήτημα πραγματικής διαφάνειας εδώ. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, μόνο το Ταμείο Οικονομικής Σταθερότητας της κυβέρνησης έχει πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες. Το κοινό δεν μαθαίνει τίποτα γι ‘αυτό.

Διαφάνεια στα μυστικά ή αποκάλυψη πίσω από κλειστές πόρτες – αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά περίεργα πράγματα. Η έκθεση της Lufthansa ανά χώρα, για παράδειγμα, είναι πιθανό να είναι γνωστή στις γερμανικές φορολογικές αρχές – σε αντίθεση με το κοινό. Κατ ‘αρχήν, αυτές οι ταμειακές ροές δεν είναι κάτι νέο για τις φορολογικές αρχές. Τέτοιες εκθέσεις πρέπει να υποβάλλονται ετησίως στην Ομοσπονδιακή Κεντρική Φορολογική Υπηρεσία.

Και τώρα επίσης το ταμείο σταθερότητας, το οποίο ανήκει το κεντρικό γραφείο στο τμήμα του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών. Και αυτό με τη σειρά του θέλησε να επιβάλει, υπό με τον Scholz στην ΕΕ, τη δημοσίευση των εκθέσεων ανά χώρα του ομίλου. Όμως, ο Scholz και το SPD δεν μπορούσαν καν να υπερισχύσουν της Ένωσης εταίρων συνασπισμού τους στο Βερολίνο. Με την υποκίνηση του υπουργού Οικονομικών Peter Altmaier (CDU), η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εμποδίζει τη φορολογική διαφάνεια που επιδιώκει η ΕΕ. Και παραμένει έτσι, παρά την τεράστια κρατική ενίσχυση για τη Lufthansa και άλλες εταιρείες.

Άλλες εταιρείες – όπως η Shell και η Vodafone – αποκαλύπτουν εθελοντικά τα δεδομένα, αλλά η Lufthansa προφανώς δεν το θέλει αυτό. Το αν η αεροπορική εταιρεία με το γερανό ως σύμβολό της μπορεί να ξεπεράσει τις γερμανικές φορολογικές αρχές θα συνεχίσει να αντιμετωπίζεται ως μυστικό θέμα.

Αυτό ισχύει επίσης για το δεύτερο σημείο που αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών στη Lufthansa όσον αφορά τους φόρους. Ο όμιλος δεσμεύεται επίσης να αποκαλύψει την «πραγματική ιδιοκτησία όλων των τμημάτων της εταιρείας». Αλλά αυτό ισχύει μόνο για το Ταμείο Οικονομικής Σταθερότητας της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης.

Το τρίτο σημείο αποδεικνύεται επίσης ισχνό: Η Lufthansa θα επιβεβαιώσει ότι η γερμανική κρατική ενίσχυση δεν ρέει σε φορολογικούς παραδείσους. Αλλά γιατί αυτό δεν ισχύει γενικά για τη Lufthansa, για όλους τους πόρους της εταιρείας;

Η Lufthansa ξεκίνησε πρόσφατα μια φερόμενη προσβλητική διαφάνεια ως απάντηση σε συζητήσεις σχετικά με κρατικές ενισχύσεις και φορολογικούς παραδείσους. Η εταιρεία ανακοίνωσε στα μέσα Μαΐου ότι θα αποσαφηνίσει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στους λεγόμενους φορολογικούς παραδείσους που περιλαμβάνονται σε ευρωπαϊκό κατάλογο. Η αποκάλυψη περιελάμβανε την ονομασία θυγατρικών στον Παναμά, ένα νησί στον Ειρηνικό και δύο νησιά στην Καραϊβική και τον σκοπό αυτών των εταιρειών.

Όλες οι πληροφορίες προκύπτουν ουσιαστικά από τα δημόσια προσβάσιμα εμπορικά μητρώα και τις ετήσιες εκθέσεις της Lufthansa. Υπάρχουν όμως περισσότερες θυγατρικές σε περισσότερους φορολογικούς παραδείσους. Οι σχετικές ταμειακές ροές παραμένουν γενικά μυστικές.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.