ΡΕΚΟΡ ΓΚΙΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗ… ΣΑΧΑΡΑ! ΣΚΟΝΗ της ερήμου στην Καραϊβική, σε απόσταση… 3.500 χλμ!

Σκόνη από τη Σαχάρα θα κατακλύσει την Αθήνα και άλλες νότιες περιοχές της Ελλάδας… Πόσες φορές οι κάτοικοι της ελληνικής πρωτεύουσας έχουν «εισπνεύσει» την άμμο της μεγάλης ερήμου; Κάθε χρόνο συμβαίνει πολλές φορές και παρ’ ότι είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, δύσκολα ο συνηθίζεται η ιδέα της μεταφοράς άμμου σε τόσο μεγάλη απόσταση. Φανταστείτε, λοιπόν, η σκόνη της ερήμου να έχει μεταφερθεί… στην άλλη άκρη του πλανήτη και συγκεκριμένα στην Καραϊβική, καλύπτοντας απόσταση 3.500 χιλιομέτρων!

Αν υπήρχε ρεκόρ Γκίνες για… φυσικά φαινόμενα, η… Σαχάρα θα έγραφε ιστορία. Μεγάλα τμήματα σκόνης από την πλέον γνωστή έρημο, εντοπίστηκαν στην Καραϊβική. Μάλιστα, η έκταση των κομματιών άμμου που μεταφέρθηκε από τη Σαχάρα στο νησιωτικό σύμπλεγμα, ήταν τουλάχιστον 50 φορές μεγαλύτερη από εκείνη που θα μπορούσε να δικαιολογηθεί με βάση τα γνωστά στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες.

Το νέο αυτό στοιχείο είναι αρκετά σημαντικό για το κλίμα στον πλανήτη, διότι έχει αποδειχθεί ότι τα σωματίδια άμμου και σκόνης που μεταφέρονται από ένα σημείο σε ένα άλλο, επηρεάζουν σε ικανό ποσοστό τη μεταφορά της φυσικής ραδιενέργειας και σωματιδίων άνθρακα….

Πηγή: https://www.protothema.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.