Ο κοροναϊός «φοβάται την Τουρκία»

Από τον υπουργό Υγείας μέχρι τους διοικητές των νοσοκομείων στην Τουρκία, όλοι επαναλαμβάνουν πως δεν έχει διαγνωστεί κανένα κρούσμα του κοροναϊού COVID – 19 στη χώρα.

Κρούσματα έχουν ήδη καταγραφεί στο Ιράν, το Ιράκ, την Ελλάδα και τη Γεωργία, χώρες που συνορεύουν με την Τουρκία. Όμως η επιδημία δεν λαμβάνεται σοβαρά από τους Τούρκους αξιωματούχους, ξεκινώντας από τον ίδιο τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Πίνω μια κουταλιά σιρόπι βατόμουρου κάθε πρωί», απάντησε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφο που του έθεσε ερώτηση για την επιδημία του κοροναϊού. Την επόμενη ημέρα η τιμή του σιροπιού βατόμουρου τριπλασιάστηκε!

Η άγνοια και η έλλειψη σοβαρότητας δεν χαρακτηρίζει μόνο την πολιτική ηγεσία. Ένας πολύ δημοφιλής καθηγητής ιατρικής του πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης δήλωσε πως η κρεατόσουπα, από το πόδι του ζώου, είναι η καλύτερη λύση για να προστατευτεί κάποιος από την επιδημία. Δύο ακόμη συντριπτικά παραδείγματα. Ένας αυτοδίδακτος θεολόγος δήλωσε δημοσίως πως «ο COVID – 19 είναι η θεϊκή απάντηση σε βάρος της Κίνας για την άγρια καταστολή σε βάρος των μουσουλμάνων Ουιγούρων». Ένας ακόμη μουσουλμάνος έμπορος διαφημίζει και πουλάει τη δική του απάντηση ενάντια στον κοροναϊό. Με 29,99 λίρες (περίπου 4,5 ευρώ) και 10 λίρες (περίπου 1,5 ευρώ) τα έξοδα αποστολής, μπορεί ο καθένας να λάβει ένα δέμα με μια προσευχή στα αραβικά.

Αυτή η προσέγγιση σε μια σοβαρή επιδημία έχει το παρελθόν της. Το 1986, κατά τη διάρκεια της πυρηνικής καταστροφής στο Τσέρνομπιλ, όχι μακριά από το βόρειο τμήμα της Τουρκίας, ένας Τούρκος υπουργός πίνοντας τσάι σε περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, υπό την επίδραση του ραδιενεργού σύννεφου, θέλοντας να σταματήσει τον πανικό που είχε δημιουργηθεί από το πυρηνικό δυστύχημα, είπε: «Είμαστε Τούρκοι. Η ραδιενέργεια δεν μπορεί να μας κάνει τίποτα».

Όσοι θυμούνται εκείνη τη δήλωση, μπορούν πλέον να είναι σίγουροι πως ο κοροναϊός μάλλον φοβάται την Τουρκία του Ερντογάν. Ο COVID – 19 φέρεται να έχει ήδη δηλώσει στα διεθνή μέσα: «Δεν είμαι τρελός. Ποτέ δεν θα πάω στην Τουρκία. Διαφορετικά ο Ερντογάν μπορεί να με καταστρέψει ή να με φυλακίσει»…

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο COVID – 19 εξαπλώνεται ενώ οι ηγέτες κυρίως των απολυταρχικών χωρών δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, δηλαδή τις ζωές των πολιτών τους. «Η Δημοκρατία και η ελευθερία του Τύπου δεν είναι αφηρημένες έννοιες», σχολιάζει ένας αρθρογράφος της εφημερίδας Artı Gercek.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.