Τι θα συνέβαινε με το προσφυγικό αν κυβερνούσε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ

Απαντήσεις για την διαχείριση των προσφυγικών ροών στην περίοδο της διακυβέρνησης του δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ μια και εκεί εστιάζεται η κριτική που ασκείται από την κυβέρνηση.Είναι χαρακτηριστική ως προς αυτό η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα που επισήμανε πως «οι Έλληνες μπορούν να αντιληφθούν τι θα συνέβαινε αν διαχειριζόταν αυτή την κρίση ο κ. Τσίπρας» και πως «σε αντίθεση με την πολιτική ανοικτών συνόρων του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι απαιτείται για τη φύλαξη των συνόρων της»..

Σύμφωνα με όσα είπε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης στην κρατική ραδιοτηλεόραση «το 2015 διαχειριστήκαμε δεκαπλάσιες ροές των σημερινών με ανθρωπιά, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τους νησιώτες να διδάσκουν ανθρωπιά σε όλη την Ευρώπη. Περισσότεροι από 30.000 πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα το 2018 και το πρώτο εξάμηνο του 2019» «στο τέλος Ιουνίου η Μόρια φιλοξενούσε 5600 ανθρώπους, πληθυσμός που σήμερα έχει υπερ-τετραπλασιαστεί». Επισήμανε παράλληλα ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πίεσε την Ευρώπη το 2015, με 800.000 να περνάνε τα σύνορά μας, και πετύχαμε την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, η οποία παρά τα υπαρκτά της προβλήματα λειτούργησε και μειώθηκαν οι ροές. Είναι κρίσιμο Ελλάδα να ζητήσει άμεσα τη σύγκληση έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου». Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΑ πρόσθεσε πως «σε 5 νησιά του ΒΑ Αιγαίου υπάρχουν περισσότεροι από 40.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Την ίδια στιγμή τα προγράμματα ‘Φιλοξενία’, ‘Εστία’ και ‘Ήλιος’, που λειτούργησαν με ευρωπαϊκά κονδύλια ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση και μετεγκατάσταση, παραμένουν ανενεργά μόνο και μόνο για να μην συγκρουστεί η κυβέρνηση με τος γαλάζιους αυτοδιοικητικούς, καταδικάζοντας τους νησιώτες σε μία τραγική κατάσταση».

Μάλιστα σύμφωνα με στοιχεία που έχει παραθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου για το προσφυγικό, καταγράφονται «42.080 αιτούντες άσυλο στα νησιά, ενώ τον Ιούλιο του ’19 υπήρχαν 15.000». Παράλληλα με βάση στοιχεία που δημοσιοποίησε ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας αυτοί που είναι εκτός κέντρων υποδοχής στη Μόρια είναι 20.000, στη ΒΙΑΛ 4.500, στη Σάμο 6.700, στη Λέρο 1.000 και στην Κω 2.500. Παράλληλα είχε επισημάνει ότι μπορεί να επιτευχθεί γρήγορη αποσυμφόρηση των νησιών αφού μπορούν άμεσα να φύγουν από τη Μυτιλήνη 4.000 πρόσφυγες ή μετανάστες που έχουν κριθεί ευάλωτοι και από τη Χίο 450.

Μάλιστα ιδιαίτερα αιχμηρή ήταν η δήλωση που έκανε η αντιστράτηγος ε.α της ΕΛ.ΑΣ Ζαχαρούλα Τσιριγώτη που ήταν γενική επιθεωρήτρια της αστυνομίας υπεύθυνη για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα από το 2015. Όπως σημείωσε αναφορικά με τις αποστολές των ΜΑΤ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. ¨Όπως είπε σε τηλεοπτικές δηλώσεις της «όλη αυτή η επιχείρηση στα νησιά, που εσείς κρίνετε πόσο… επιτυχημένη ήταν υπολογίζεται ότι κόστισε 250 με 300.000 ευρώ.Αν τα διαχειριζόμουνα εγώ θα τα διέθετα σε πρόσληψη υπαλλήλων για να αποδίδω το άσυλο όσο ταχύτερα γίνεται». Να θυμίσουμε ότι η αντιστράτηγος συμμετείχε στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να διαμροφώσει την θέση του για τα τρέχοντα ζητήματα του προσυφγικού.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.