ΚΥΠΡΙΑΚΟ: ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ επανέναρξη των συνομιλιών οι συναντήσεις Λουτ

Χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, αύριο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, την Δευτέρα, θα έχει η απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ , Τζέιν Λουτ. Οι συναντήσεις κρίνονται ως καθοριστικής σημασίας, γιατί έχουν στόχο τη διαμόρφωση των «όρων αναφοράς», που θα καλύπτουν θέματα ουσίας και διαδικασίας, επί των οποίων θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις. Γίνεται αντιληπτό ότι, αν δεν υπάρξει συμφωνία επί των «όρων αναφοράς», δεν θα καταστεί εφικτή η επανάληψη των διαπραγματεύσεων, οι οποίες διακόπηκαν τον Ιούλιο του 2017.

Σήμερα η κυρία Λουτ είχε σύσκεψη με την ειδική αντιπρόσωπο του γ.γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και την ομάδα των Ηνωμένων Εθνών, που ασχολείται με το Κυπριακό.

Η κ. Λουτ είχε τις τελευταίες μέρες συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης «είναι απόλυτα προετοιμασμένος» για το τι θα πει στην κ. Λουτ κατά την αυριανή τους συνάντηση και χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι αυτή είχε συναντήσεις και με τα άλλα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό. Ο κ. Χριστοδουλίδης, μιλώντας στο ΡΙΚ, είπε ότι θα γίνει η παράθεση των θέσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς σε σχέση με το Κυπριακό και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, σημειώνοντας ότι τυχόν συμφωνία στους όρους αναφοράς θα οδηγήσει σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Σημείωσε ακόμα ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε πληροφόρηση σε σχέση με το αν η κ. Λουτ θα φέρει μαζί της οτιδήποτε.

Επίσης, τόνισε ότι για την ελληνοκυπριακή πλευρά «δεν μπορεί να υπάρξουν συνομιλίες εκτός του πλαισίου του ΟΗΕ».

Ο Κύπριος υπουργός, σχολιάζοντας, τις δηλώσεις, που έγιναν στις ΗΠΑ μετά τη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργου Κατρούγκαλου, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, κατά τις οποίες μεταξύ άλλων έγινε αναφορά και στην τριμερή Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ, επεσήμανε τη σημασία των όσων έχουν αναφερθεί και πρόσθεσε πως οι σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ αναβαθμίζονται….

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.