ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ FAKE news ετοιμάζει η Ευρωπαική Ένωση!

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν σήμερα από το Συμβούλιο των Υπουργών να συνεχίζει την προσπάθεια εκπόνησης σχεδίου κατά των fake news, ειδικά για την περίοδο των ευρωεκλογών και να ετοιμάσει σχετική έκθεση τον Μάρτιο του 2019.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι χρειάζεται αποφασιστική αντιμετώπιση, που να καλύπτει τόσο την εσωτερική όσο και την εξωτερική διάσταση και να είναι ολοκληρωμένη, συντονισμένη και με επαρκείς πόρους βάσει εκτίμησης των απειλών», αναφέρει η ανακοίνωση των ηγετών για την αντιμετώπιση των fake news , καλώντας σε «άμεση και αποφασιστική δράση τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο για να διασφαλιστούν ελεύθερες και αδιάβλητες ευρωπαϊκές και εθνικές εκλογές».

Η Επιτροπή είχε προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και των fake news, στα οποία περιλαμβάνονται η δημιουργία συστήματος ταχείας ειδοποίησης και η στενή παρακολούθηση της εφαρμογής του κώδικα δεοντολογίας που υπογράφηκε από τις διαδικτυακές πλατφόρμες. Το σχέδιο δράσης προβλέπει επίσης αύξηση των πόρων που διατίθενται γι’ αυτόν τον σκοπό.

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω τις ανησυχίες των ηγετών ότι αυτή η απειλή για τις δημοκρατίες μας είναι σκόπιμη, μεγάλης κλίμακας και συστημική. Επίσης, δεν απομακρύνεται αλλά μεγαλώνει περισσότερο», σημείωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, εκφράζοντας την αποφασιστικότητα των κρατών μελών να καταπολεμήσουν αυτήν την απειλή. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να εφαρμοστούν οι προτάσεις της Επιτροπής «άμεσα» και «πολύ πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε πως πέρα από τα fake news που μπορούν να αντιμετωπιστούν με τα εργαλεία που προτείνει η Επιτροπή, επεσήμανε οτι κάποιοι πρωθυπουργοί δημιουργούν οι ίδιοι fake news.

Μάλιστα αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις κατηγορίες του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ όρμπαν που είχε πει πως ο «Γιούνκερ και οι μετανάστες είναι υπεύθυνοι για το Brexit»!

«Ας μην μεταφέρουμε, λοιπόν, την ευθύνη για τα fake news πάντα στους άλλους. Ας ελέγξουμε γύρω μας ποιος δημιουργεί fake news» κατέληξε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ….

Πηγή: https://www.newsit.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.