ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΙΖΑ ΓΙΑ ΝΑ σωθούν ζωές ζητά το Ευρωκοινοβούλιο

Οι χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να μπορούν να εκδίδουν θεωρήσεις εισόδου για ανθρωπιστικούς λόγους σε πρεσβείες και προξενεία στο εξωτερικό προκειμένου τα άτομα που ζητούν προστασία να εισέρχονται στην Ευρώπη χωρίς να θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο, σύμφωνα με ψήφισμα που ενέκρινε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με 429 υπέρ, 194 κατά και 41 αποχές.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το ΕΚ ζήτησε την Τρίτη από την Κομιισιόν Επιτροπή να καταθέσει έως τις 31 Μαρτίου 2019, νομοθετική πρόταση για τη θέσπιση ευρωπαϊκής θεώρησης για ανθρωπιστικούς λόγους, η οποία θα επιτρέπει την πρόσβαση σε ευρωπαϊκό έδαφος (αποκλειστικά στο κράτος μέλος που εκδίδει τη θεώρηση εισόδου) με μοναδικό σκοπό την υποβολή αίτησης διεθνούς προστασίας.

Το Ευρωκοινοβούλιο τονίζει ότι, παρά τις πολλές ανακοινώσεις και αιτήματα για ασφαλή και νόμιμη πορεία των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη, η ΕΕ δεν διαθέτει εναρμονισμένο πλαίσιο προστατευόμενων διαδικασιών εισόδου. Υπογραμμίζει επίσης ότι, λόγω ανεπαρκούς νομικού πλαισίου, περίπου το 90% των ατόμων που έχουν λάβει διεθνή προστασία εισήλθαν στην Ε.Ε. με «παράτυπα μέσα».

Το ΕΚ θεωρεί ότι οι θεωρήσεις εισόδου για ανθρωπιστικούς λόγους θα βοηθήσουν στο να αντιμετωπιστούν οι απώλειες ανθρώπινων ζωών στη Μεσόγειο και, όσον αφορά τις μεταναστευτικές οδούς προς την Ε.Ε. (τουλάχιστον 30.000 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους σε ευρωπαϊκά σύνορα από το 2000), θα καταπολεμήσουν το διακίνηση ανθρώπων, θα συμβάλλουν στην καλύτερη διαχείριση των αφίξεων και διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου.

Το ΕΚ υποστηρίζει επίσης ότι το εργαλείο αυτό θα πρέπει να συμβάλλει στη καλύτερη αξιοποίηση του προϋπολογισμού των κρατών μελών και της Ε.Ε. για το άσυλο, των διαδικασιών επιβολής του νόμου, του ελέγχου των συνόρων, της αστυνόμευσης και διάσωσης. Υπογραμμίζουν ωστόσο ότι η απόφαση χορήγησης ευρωπαϊκών ανθρωπιστικών θεωρήσεων εισόδου θα πρέπει να παραμείνει αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών μελών.

Το ψήφισμα διευκρινίζει ότι οι δικαιούχοι θα πρέπει να αποδείξουν ότι υπάρχει βάσιμη έκθεση σε κίνδυνο δίωξης και ότι δεν βρίσκονται ήδη σε διαδικασία επανεγκατάστασης. Η αξιολόγηση της αίτησης δεν πρέπει να περιλαμβάνει διαδικασία πλήρους καθορισμού του καθεστώτος, αλλά πριν από την έκδοση της θεώρησης, κάθε υποψήφιος θα πρέπει να υποβάλλεται σε έλεγχο ασφάλειας, μέσω των σχετικών εθνικών και ευρωπαϊκών βάσεων δεδομένων, «προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι δεν παρουσιάζει κίνδυνο για την ασφάλεια».

(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.