Η Κύπρος προσφεύγει στη Χάγη για τις παρανομίες της Τουρκίας στην ΑΟΖ

Η Κυπριακή Δημοκρατία φέρεται να ανοίγει τον δρόμο για προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης με φόντο τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο κυπριακός τ/σ ΣΙΓΜΑ.

Όπως μετέδωσε ο πολιτικός συντάκτης του ΣΙΓΜΑ, Χρίστος Χαραλάμπους, η Κυπριακή Δημοκρατία επιχείρησε να προχωρήσει σε επίδοση κλήσης στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, για αμοιβαία προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης.

Κάτι τέτοιο δεν έγινε εφικτό, αφού σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ουδείς άνοιξε την πόρτα της τουρκικής πρεσβείας για να παραλάβει την κλήση.

Σημειώνεται, ότι για να υπάρξει προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης, πρέπει να γίνει από κοινού. Στο ενδεχόμενο που το ένα κράτος αρνείται, τότε δύναται το δεύτερο κράτος να προχωρήσει σε προσφυγή, αν τηρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις και πάνω σε αυτή την κατεύθυνση εργάζεται η Λευκωσία.

Επιπρόσθετα, σημειώνεται πως θα πρέπει να αναγνωρίζεται και από τα δυο κράτη η δικαιοδοσία του συγκεκριμένου δικαστηρίου.

Διπλωματικοί κύκλοι, οι οποίοι μίλησαν στο ΣΙΓΜΑ, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο η Χάγη να αποφασίσει υπέρ της Λευκωσίας, χωρίς ωστόσο η απόφαση να είναι δεσμευτική για την Τουρκία, η οποία δεν αναγνωρίζει την δικαιοδοσία του Δικαστηρίου.

Παρόλα αυτά, μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελεί άλλο ένα ισχυρό πολιτικό εργαλείο αύξησης της πίεσης της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Τουρκία.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία επιχείρησε να προχωρήσει σε επίδοση μέσω τηλεομοιότυπου (fax), το οποίο αποτελεί επαρκές αποδεικτικό στοιχείο, στο ενδεχόμενο που η Λευκωσία αποφασίσει να προσφύγει στην Χάγη μονομερώς.

Υπογραμμίζεται, ότι η κίνηση αυτή αφορά αποκλειστικά και μόνο τις παραβιάσεις της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Σε ό,τι αφορά στο άλλο μέτωπο, δηλαδή αυτό της υπογραφής μνημονίου ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη, γίνονται διπλωματικές προσπάθειες για αντίδραση της ΕΕ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.