Βιβλική καταστροφή στην Αλβανία από τον ισχυρό σεισμό -Τουλάχιστον 15 νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ

Τουλάχιστον 15 νεκροί και περισσότεροι από 600 τραυματίες είναι ο απολογισμός από τον ισχυρότατο σεισμό μεγέθους 6,4 Ρίχτερ που χτύπησε την Αλβανία τα ξημερώματα της Τρίτης. Πρόκειται για έναν από τους ισχυρότερους σεισμούς που έχουν πλήξει τη γειτονική χώρα τις τελευταίες δεκαετίες και ήταν διάρκειας 20 δευτερολέπτων.

 

Στην πόλη Τουμάνε, που βρίσκεται στη δυτική Αλβανία, κατέρρευσαν τρία κτίρια, στο Δυρράχιο έμειναν μόνο συντρίμμια από ένα ξενοδοχείο και στην πόλη Κούρμπιν ένας κάτοικος έχασε τη ζωή του – όταν στον πανικό του κατά τη διάρκεια του σεισμού – έπεσε από το μπαλκόνι του σπιτιού του που βρισκόταν στον τρίτο όροφο.

Δεκάδες μετασεισμοί ακολούθησαν έπειτα από το ισχυρό χτύπημα των 6,4 Ρίχτερ, κάποιοι εξ αυτών ήταν μεγαλύτεροι των 5 Ρίχτερ, με τους σεισμολόγους να αισιοδοξούν ότι δεν θα ακολουθήσει μεγαλύτερο σεισμός.

Η στιγμή του ισχυρού σεισμού

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Αλβανίας μετά τον σεισμό με το χάος και τον πανικό να επικρατούν.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 10 χιλιόμετρα από το Δυρράχιο και 31 χιλιόμετρα από τα Τίρανα,

Συνολικά στα Τίρανα περίπου 160 πολυκατοικίες, σπίτια, καταστήματα και άλλα κτίρια υπέστησαν ζημιές με τους τοπικούς φορείς να δηλώνουν ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για σκηνές και κρεβάτια, καθώς πάρα πολλά σπίτια δεν μπορούν να κατοικηθούν έπειτα από τον σεισμό.

Η υπουργός Υγείας της Αλβανίας Ογκέρτα Μαναστιρλίου σε δηλώσεις της ανέφερε ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης δέχθηκαν περισσότερες από 1000 κλήσεις και ότι περισσότεροι από 600 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τον σεισμό, ευτυχώς οι περισσότεροι εξ αυτών όχι σοβαρά. Όπως πρόσθεσε η ίδια από τις προαναφερθείσες περιπτώσεις οι εννέα αντιμετωπίζονται ως σοβαρά περιστατικά.

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα έκανε γνωστό πως 11 άνθρωποι διασώθηκαν από τα συντρίμμια και εξήγησε ότι έχουν προσφερθεί να βοηθήσουν με κάθε τρόπο η Ιταλία, η Ελλάδα, το Μαυροβούνιο, η Τουρκία, η Γαλλία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ.

Βίντεο και φωτογραφίες από τα συντρίμμια που άφησε στην πόλη Τουμάνε ο ισχυρός σεισμός

Δύο ομάδες της ΕΜΑΚ αναχωρούν για την Αλβανία – Τι τους είπε ο Πρωθυπουργός

Άμεση ήταν η ανταπόκριση της Ελλάδας στο αίτημα της αλβανικής κυβέρνησης μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για βοήθεια λόγω του ισχυρού σεισμού.Όπως έγινε γνωστό από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναχωρούν αυτή την ώρα δύο ομάδες της ΕΜΑΚ με εξοπλισμό από Αθήνα και Γιάννενα προκειμένου να συνδράμουν τις αλβανικές Αρχές στο έργο της διάσωσης. Ειδικότερα, από Αθήνα αναχωρούν με στρατιωτικό αεροσκάφος C130 εικοσιπέντε μέλη της 1ης ΕΜΑΚ με εκπαιδευμένο σκύλο, ενώ από τα Γιάννενα αναχωρεί άλλο ένα κλιμάκιο 15 ατόμων της 5ης ΕΜΑΚ με οχήματα και ειδικό εξοπλισμό.

Παράλληλα, η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι είναι στη διάθεση των αλβανικών Αρχών για αποστολή επιστημονικού προσωπικού ή οποιασδήποτε άλλης βοήθειας χρειαστεί.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λίγο πριν αναχωρήσει για την Ιταλία από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, επισκέφθηκε τον χώρο όπου βρισκόταν το αεροσκάφος C-130 που θα μετέφερε στην Αλβανία το κλιμάκιο της ΕΜΑΚ για τον σεισμό.

Ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε με τα στελέχη της Ειδικής Μονάδας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τα οποία πρόκειται να συνδράμουν τις αλβανικές αρχές στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και τους ευχήθηκε καλή δύναμη στην αποστολή τους.

«Έγινε ένας μεγάλος σεισμός, είναι πάρα πολύ σημαντικό να είμαστε πάντοτε σε ετοιμότητα και να βοηθούμε όπου χρειάζεται. Εύχομαι να κινηθούμε γρήγορα και να σώσουμε ζωές. Αυτό το κάνετε με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα και πολύ μεγάλη σοβαρότητα. Είμαστε πολύ υπερήφανοι που έχουμε τη δυνατότητα και επιχειρησιακά να συνδράμουμε τη γειτονική χώρα. Καλό σας ταξίδι και καλή δύναμη. Σας ευχαριστώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός μιλώντας στους άνδρες της ΕΜΑΚ, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιώργου Κουμουτσάκου, του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά και του υπαρχηγού Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη.

Οι μαρτυρίες των κατοίκων που ξύπνησαν από τον ισχυρό σεισμό που ταρακούνησε την Αλβανία συγκλονίζουν.

Η 48χρονη Marjana Gjoka κοιμόταν στο διαμέρισμά της στον τέταρτο όροφο, όταν ο σεισμός άρχισε να ταρακουνάει την πολυκατοικία.

«Η στέγη έπεσε στο κεφάλι μας και δεν ξέρω καν πώς καταφέραμε να γλιτώσουμε και να βγούμε έξω. Ο Θεός μας βοήθησε» δήλωσε.

Ο Refik, ο οποίος μένει στον έκτο όροφο μιας πολυκατοικίας στα Τίρανα, είπε στο Reuters «όλα τα αντικείμενα μέσα στο σπίτι έπεφταν. Ήμασταν ξύπνιοι γιατί είχαν προηγηθεί μικρότεροι σεισμοί, αλλά αυτός ο τελευταίος μας ταρακούνησε για τα καλά».

Ένας άνδρας αγνώστων στοιχείων, ο οποίος είχε τραυματιστεί είπε στο News24 TV ότι η κόρη και η ανιψιά του ήταν ανάμεσα στους εγκλωβισμένους σε ένα κτίριο που κατέρρευσε στο Δυρράχιο.

«Μίλησα με την κόρη και την ανιψιά μου στο τηλέφωνο. Μου είπαν ότι περίμεναν να τις διασώσουν. Δεν κατάφερα να μιλήσω με τη σύζυγό μου. Υπάρχουν κι άλλες οικογένειες αλλά δεν κατάφερα να μιλήσω μαζί τους» τόνισε.

«Από τις 4 τα ξημερώματα, είμαστε έξω στον δρόμο. Ξυπνήσαμε έντρομοι από τον σεισμό ο οποίος δεν σταματούσε, διήρκεσε πάνω από είκοσι με εικοσιπέντε δευτερόλεπτα» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο τριανταδυάχρονος Τομ, κάτοικος Τιράνων.

Ο ίδιος, όπως περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, άρπαξε το χέρι της γυναίκας του για να την προφυλάξει από τον σεισμό και, όπως σημειώνει, «κάτσαμε κάτω από την πόρτα περιμένοντας να σταματήσει ο σεισμός». Το διαμέρισμα του ζευγαριού στον τρίτο όροφο μίας πολυώροφης πολυκατοικίας στα Τίρανα “κουνήθηκε” αρκετά όπως σημειώνει ο νεαρός, που μόλις κατάφερε μαζί με τη γυναίκα του να βγει από την πολυκατοικία, έτρεξε για να σώσει άλλο ένα αγαπημένο του πρόσωπο.

«Η πρώτη μου αντίδραση ήταν να μπω στο αυτοκίνητο και να τρέξω να φτάσω στο σπίτι της μητέρας μου. Κατάφερα να πάω, την πήρα και πήγαμε όλοι μαζί σε ασφαλές μέρος, στο κέντρο της πόλης» επισημαίνει χαρακτηριστικά. Ο ίδιος, όπως και χιλιάδες πολίτες της αλβανικής πρωτεύουσας, βρίσκονται στο κέντρο των Τιράνων στο σημείο όπου υπάρχει τεχνητή λίμνη, ένα σημείο στο οποίο και τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο Εγκέλαδος “χτύπησε” πάλι την Αλβανία, συγκεντρώθηκαν χιλιάδες πολίτες.

Σωστικά συνεργεία, υπηρεσίες των δήμων, κυβερνητικών οργανισμών, αλλά και απλοί άνθρωποι, βρίσκονται από νωρίς το πρωί στους δρόμους για να συνδράμουν όποιον χρειάζεται βοήθεια. «Οι μετασεισμοί συνεχίζονται» σημειώνει ο Τομ και προσθέτει ότι ο δήμος Τιράνων έχει ήδη φτιάξει ειδικά σημεία για τη στέγαση των πολιτών, ενώ νοσοκομεία παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα.

Πηγή ΦΩΤΟ, ΒΙΝΤΕΟ: shqiptarja.com, TELEVIZIONI TRIBUNA

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.