Η δημοσκόπηση που προκάλεσε ΣΟΚ στην Άνγκελα Μέρκελ

Σχεδόν ένας στους δύο Γερμανούς πολίτες, το 47%, επιθυμεί την απομάκρυνση της καγκελαρίου Μέρκελ πριν το τέλος της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου (σ.σ. λήγει το 2021), εάν ξαναγίνει καγκελάριος, και μόνο το 36% επιθυμεί να παραμείνει πέραν της περιόδου αυτής στην καγκελαρία, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου «YouGov» η οποία διεξήχθη για λογαριασμό του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa).
Λίγο μετά τις τελευταίες εκλογές του Σεπτεμβρίου, στα τέλη Οκτωβρίου, η δημοτικότητα της Μέρκελ ήταν ακόμα ψηλά, δεδομένου ότι μόνο το 37% είχε ταχθεί υπέρ της πρόωρης αποχώρησης της, ενώ το 44% είχε ταχθεί υπέρ της περαιτέρω παραμονής της στην καγκελαρία.
Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Ιανουαρίου ξεκινούν οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών για σχηματισμό κυβέρνησης. Εάν δεν προκύψει νέος μεγάλος συνασπισμός, τότε οι εναλλακτικές είναι μια κυβέρνηση μειοψηφίας των Χριστιανοδημοκρατών με την ανοχή των Σοσιαλδημοκρατών, νέες εκλογές ή επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης Τζαμάικα μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων. Η τελευταία περίπτωση όμως είναι δυνατή μόνον υπό τον όρο τον οποίο έθεσε πρόσφατα ο πρόεδρος του FDP Κρίστιαν Λίντνερ, δηλαδή την αποχώρηση της Μέρκελ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.