Πώς οι εκλογικές αναμετρήσεις του 2017 στην Ευρώπη σχετίζονται με την Ελλάδα και το ΔΝΤ


Γράφει η Έλενα Καραμαγκάλη

Μόλις χθες ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, εξέφραζε την έκπληξή του για τη «σκληρότητα» της έκθεσης του ΔΝΤ και τις «πεπερασμένες» προβλέψεις του. Ωστόσο, απευθυνόμενος στο κοινοβουλευτικό σώμα, άρα σε ένα κομματικό και εσωτερικό ακροατήριο, ο Ντάισελμπλουμ υιοθέτησε σαφώς τη γραμμή Σόιμπλε, λέγοντας ότι δεν πρόκειται η Ολλανδία να χρηματοδοτήσει το ελληνικό πρόγραμμα δίχως τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
Διγλωσσία οπωσδήποτε αλλά πάντα εύλογη αν σκεφτεί κανείς τις εκλογές που ακολουθούν τόσο στην Ολλανδία όσο και στην Γερμανία, αυτή τη χρονιά. Οι πολιτικές δεσμεύσεις που έκαναν απέναντι στους ψηφοφόρους τους για τη συμμετοχή των χωρών τους στο ελληνικό πρόγραμμα, φέρνοντας το ΔΝΤ ως «μαντρόσκυλο» και «επιστάτη» στο ελληνικό πρόγραμμα, επανέρχονται ενόψει της προεκλογικής εκστρατείας.
Την ώρα που οι αγορές ανησυχούν για το ενδεχόμενο επικράτησης της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, ειδικά μετά το Brexit και την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ, κι ενώ τα γαλλικά ομόλογα δέχονται πιέσεις, η έκθεση του ΔΝΤ σχετικά με το ελληνικό χρέος προκαλεί περαιτέρω αναταραχή και σχεδόν εξανεμίζει κάθε ελπίδα για την επικράτηση μετριοπαθών φωνών και φιλελεύθερων δυνάμεων.
Είναι φανερό πως το ΔΝΤ μέσω της έκθεσης πιέζει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να κάνουν το μεγάλο βήμα της σημαντικής ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που θα καταστήσει την οικονομία βιώσιμη και θα την θέσει σε τροχιά ανάπτυξης. Ωστόσο, πολιτικά η έκθεση του ΔΝΤ προκαλεί περισσότερα προβλήματα σε σχέση με αυτά που επιχειρεί να επιλύσει.
Το Βερολίνο δεν εμπιστεύεται τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς και πιο πολύ την Κομισιόν, άλλωστε οι Γερμανοί ήταν εκείνοι που επέμεναν να έχει την πρωτοβουλία για την επιτήρηση το ΔΝΤ, ακόμη από το 2010.
Αυτή η απαίτηση αποτέλεσε και εξακολουθεί να αποτελεί την πολιτική «κόκκινη γραμμή» της Γερμανίας αλλά και της Ολλανδίας, Φινλανδίας.
Κατά συνέπεια, η ρητορική τόσο κατά της Ελλάδας θα κλιμακωθεί με την επανάληψη της πιασάρικης φράσης «οι Έλληνες να κάνουν αυτά που πρέπει» αλλά και στην περίπτωση που το ΔΝΤ δεν ξεκαθαρίσει την θέση του σχετικά με τον ρόλο του στον ελληνικό πρόγραμμα, η Ελλάδα θα αποτελέσει πεδίο εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης για την προσέλκυση ψηφοφόρων.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.