G20: ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΑΠΟ Κ. Λαγκάρντ για τον εμπορικό πόλεμο

Κατά τις συναντήσεις που είχα με τους ηγέτες των G-20 τις τελευταίες δύο ημέρες, τόνισα ότι η παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει ισχυρή, αλλά ότι μετριάζεται και γίνεται πιο ανομοιογενής, τόνισε η Κ. Λαγκάρντ σε δήλωσή της.

Όπως υπογράμμισε, οι πιέσεις στις αναδυόμενες αγορές αυξάνονται και οι εμπορικές εντάσεις έχουν αρχίσει να έχουν αρνητικό αντίκτυπο, αυξάνοντας τους «καθοδικούς» κινδύνους. Η επιλογή της σωστής πολιτικής είναι επομένως κρίσιμη για την παγκόσμια οικονομία αλλά και για τους ανθρώπους παντού.

Η επιλογή είναι ιδιαίτερα αναγκαία όσον αφορά το εμπόριο. Εκτιμούμε ότι εάν οι δασμοί που αυξήθηκαν πρόσφατα διατηρηθούν και επιπλέον εφαρμοστούν και όσοι ανακοινώθηκαν, τότε περίπου το 0,75% του παγκόσμιου ΑΕΠ μπορεί να χαθεί έως το 2020.

Αντίθετα αν οι εμπορικοί περιορισμοί στις υπηρεσίες μειωθούν κατά 15% , το παγκόσμιο ΑΕΠ θα μπορούσε να είναι υψηλότερο κατά 0,5%, δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Η επιλογή είναι ξεκάθαρη: υπάρχει επείγουσα ανάγκη να εξαλειφθούν οι εμπορικές εντάσεις, να μην εφαρμοστούν οι πρόσφατες αυξήσεις στους δασμούς και να εκσυγχρονισθεί το πολυμερές εμπορικό σύστημα. Τόνισε πως άλλο ένα επείγον ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπισθεί είναι το υπερβολικό επίπεδο του παγκόσμιου χρέους – περίπου 182 τρισεκατομμύρια δολάρια από την εκτίμηση του ΔΝΤ.

Πηγή: https://www.euro2day.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.