ΜΕΓΑΛΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ στις ΑΠΕ

Στο https://www.euro2day.gr διαβάσαμε:

Υπό την προσωπική επίβλεψη του ίδιου του Ευάγγελου Μυτιληναίου, η εταιρία κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα στη διαδρομή της, στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας: απορροφά την κατά 50% θυγατρική της ΜΕΤΚΑ EGN (EGNATIA), η οποία και δραστηριοποιείται παγκοσμίως στην ανάπτυξη και κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων και υβριδικών έργων.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης, στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησής του με τους θεσμικούς επενδυτές και αναλυτές, «οι ΑΠΕ σε όλες τις μορφές τους είναι η ενέργεια του μέλλοντος». Και εξήγησε: «Πιστεύουμε ότι το κύμα της κοινής γνώμης εναντίον της κλιματικής αλλαγής και υπέρ της απανθρακοποίησης στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως, θα εξελιχθεί σε ένα σαρωτικό κύμα που θα αναγκάσει τους πολιτικούς σε δραστικές αποφάσεις».

Ο ίδιος ανέλυσε στους παριστάμενους πως αυτό που λείπει προκειμένου οι ΑΠΕ να πάρουν την πρωτοκαθεδρία στον χώρο της ενέργειας είναι «η αποθήκευση σε μεγάλη έκταση, παραδείγματος χάριν για τις ανάγκες του Λεκανοπεδίου». Κατά τον κ. Μυτιληναίο, σε αυτό το μεταβατικό στάδιο, «το φυσικό αέριο θα αντιμετωπίσει την αποθήκευση».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης εξέφρασε την πεποίθηση πως «ιδίως η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από την ηλιακή ενέργεια θα είναι σε λίγο η φθηνότερη μορφή σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη. Ξεκινήσαμε να κατασκευάζουμε πάρκα με κόστος 5 εκατομμύρια ευρώ ανά Μεγαβάτ και τώρα είναι στις 500.000, με περαιτέρω πτωτικές τάσεις».

Στη συνέχεια περιέγραψε την επέκταση της ΜΕΤΚΑ EGN σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη: «Σε όλο τον κόσμο πάνε άνθρωποί μας και στήνουν πάρκα. Τον επόμενο μήνα θα πάμε στη Μογγολία για λογαριασμό της χώρας. Διεκδικούμε στην Αυστραλία έργο 250 MW. Φτάνουμε μέχρι τη Χιλή και το Καζακστάν».

Η ΜΕΤΚΑ EGN κατασκευάζει φωτοβολταϊκά έργα για τρίτους και ο κ. Μυτιληναίος, απαντώντας σε ερώτηση επενδυτή, είπε πως θα απορροφήσει την εταιρία δίνοντας το πλάνο ανάπτυξης της εισηγμένης: «Από το 2019 θα φτιάχνουμε δικά μας έργα, δικό μας χαρτοφυλάκιο σε επιλεγμένα μέρη. Θα έχουμε πακέτα 200, 300 ή και 400 ΜW. Ή θα τα πουλάμε εκ των προτέρων και στη συνέχεια θα τα κατασκευάζουμε ή θα τα κατασκευάζουμε πουλώντας τα, ώστε στη συνέχεια να αναπτύσσουμε τα επόμενα χαρτοφυλάκια». Η επιτυχία αυτού του σχεδίου, το οποίο ακολουθούν ενεργειακοί κολοσσοί, σύμφωνα με τον πρόεδρο, είναι τα κέρδη από δύο πηγές: Από τα έργα EPC και από τις πωλήσεις (sell merger ή trade sell).

Ο ίδιος έδωσε υπόσχεση για αλματώδη άνοδο της δραστηριότητας.

Η μονάδα φυσικού αερίου

Συνολικά στις δραστηριότητες του τομέα ενέργειας της Μυτιληναίος, ο επικεφαλής της εταιρείας βλέπει για το 2019 πιο έντονη ανοδική πορεία, όπως και στον κλάδο του EPC με τα ηλιακά και τα υβριδικά έργα.

Ερωτηθείς για την πορεία του έργου της κατασκευής της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο ισχύος 665 MW, απάντησε ότι βρίσκεται στο στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, με το χρονοδιάγραμμα του έργου να παραμένει όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί. Δηλαδή να τεθεί σε λειτουργία το 2022.

Οι λιγνιτικές της ΔEΗ

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος ρωτήθηκε για τον διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών της ΔΕΗ σε Μελίτη και Μεγαλόπολη και τη συμμετοχή της εισηγμένης σε αυτόν.

«Οι προβλέψεις μας για το 2019 δείχνουν τιμές διοξειδίου του άνθρακα στα 25 με 30 ευρώ τον τόνο», αρκέστηκε να πει. Έδειξε με τον τρόπο αυτό τη δυσκολία του εγχειρήματος.

Ερωτήσεις δέχτηκε και για το θέμα της περιβαλλοντικής και ενεργειακής αναβάθμισης του λιγνιτικού σταθμού του Αμυνταίου: «Για το Αμύνταιο έχουμε κάνει την πρότασή μας. Η συμφωνία που προτείναμε ήταν να  αναλάβουμε εμείς το έργο με δεκαετή σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Αν κάτι πρέπει να γίνει με τον συγκεκριμένο σταθμό είναι να τον αναλάβουν όσοι έχουν δικαιώματα ρύπων στο χρηματιστήριο ETS. Ο σταθμός ξεκινά με κόστος 40 με 50 ευρώ τη Μεγαβατώρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η εισαγωγή και σε άλλο χρηματιστήριο

Προσεκτική ήταν η απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος και στην ερώτηση για το αν η εταιρία εξετάζει το ενδεχόμενο εισαγωγής της και σε άλλο χρηματιστήριο με dual listing.

«Δεν μπορεί να πει κανένας ότι είμαι πολύ ευχαριστημένος από τη χρηματιστηριακή κατάσταση στην Ελλάδα. Δεν σχολιάζω τίποτα για τη μετοχή», δήλωσε, προσθέτοντας: «Μας προβληματίζει αλλά είναι πολύ νωρίς να σχολιάσω».

(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.