ETE: ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟ 2020 η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Στο https://www.euro2day.gr διαβάσαμε:

Για το 2020 επιδιώκει να μεταθέσει το νέο εγχείρημα διάθεσης τουλάχιστον του 75% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής η Εθνική Τράπεζα, επικαλούμενη την ανάγκη να μη συμπέσει η διαδικασία με την προεκλογική περίοδο.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, πρόθεση της Εθνικής είναι η διαδικασία διάθεσης να «τρέξει» μετά τις εθνικές εκλογές, οι οποίες, βάσει των πρόσφατων δηλώσεων του πρωθυπουργού, θα διενεργηθούν στη λήξη της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2019).

Η Εθνική έχει υποβάλει το σχετικό αίτημα στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp), ενημερώνοντας και τον SSM, μετά την τυπική απόρριψη της δεσμευτικής προσφοράς που κατέθεσε η Gongbao. Επίσημη απάντηση δεν έχει λάβει προς το παρόν, με δεδομένο, όμως, ότι έχει διενεργηθεί σχετική προεργασία, θα είναι έκπληξη, αν το αίτημα παράτασης απορριφθεί.

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στην τηλεδιάσκεψη, η Εθνική προκρίνει για τη διάθεση του 75% τη συνδυαστική λύση πώλησης σε στρατηγικό επενδυτή μέρους (40% με 50%) του μετοχικού κεφαλαίου της ασφαλιστικής με παράλληλη διάθεση υφιστάμενων ή/και νέων μετοχών στο ευρύ επενδυτικό κοινό.

Ο στρατηγικός επενδυτής θα επιλεγεί, μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας και το placement μετοχών, με εισαγωγή των μετοχών σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά, θα διενεργηθεί με ελάχιστη τιμή ανά μετοχή, αυτή που προσφέρει ο προτιμητέος βασικός επενδυτής. Πρόκειται για το σχήμα που είχε υιοθετηθεί κατά την ιδιωτικοποίηση της Eurobank, στις αρχές του 2014.

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική ξεκίνησε πριν από μια τριετία διαγωνισμό για την πώληση σε έναν επενδυτή τουλάχιστον του 75% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής, με την προσδοκία ότι θα έπαιρνε προσφορές που θα αποτιμούσαν το 100% της μεγαλύτερης εγχώριας ασφαλιστικής μαζί με μια 10ετή σύμβαση bancassurance μεταξύ 0,8 με 1 δισ. ευρώ.

Προσδοκία που θεωρητικά επιβεβαιώθηκε, στην πράξη, όμως, η μεν Exin Group, η οποία αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής, υπογράφοντας σύμβαση αγοραπωλησίας, δεν κατάφερε ποτέ να βρει τα 718 εκατ. ευρώ του τιμήματος, η, δε, Gongbao απέτυχε να πείσει την Εθνική για την αξιοπιστία της προσφοράς της.

(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.