Οι S-400 είναι διακήρυξη ανεξαρτησίας, λέει ο υπ. Εσωτερικών της Τουρκίας

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, αποκάλεσε την απόκτηση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 ως διακήρυξη της ελευθερίας και ανεξαρτησίας της Τουρκίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Ο Τούρκος υπουργός μίλησε σε συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη, λίγες ημέρες μετά την επιστολή απ’ τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Πάτρικ Σάναχαν, μέσω της οποίας έθετε διορία έως τις 31 Ιουλίου στην Τουρκία προκειμένου να αποχωρήσει απ’ τη συμφωνία, προτού απορριφθεί από το αμερικανικό πρόγραμμα για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ φοβούνται ότι η παρουσία των ρωσικών συστημάτων άμυνας σε εδάφη συμμάχων του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να προκαλέσει ζητήματα ασφαλείας, παρότι Τούρκοι αξιωματούχοι επιμένουν πως η συμφωνία θα προχωρήσει.

«Οι S-400 είναι διακήρυξη ελευθερίας και ανεξαρτησίας» είπε ο Σοϊλού. «Ζητήσαμε απ’ τις ΗΠΑ (ένα πυραυλικό σύστημα άμυνας) αλλά δεν μας το έδωσαν. Αθέτησαν την υπόσχεσή τους. Τώρα αγοράζουμε ένα για εμάς, επειδή είμαστε αρκετά δυνατοί. Αν ήμασταν αρκετά δυνατοί χθες, θα το είχαμε αγοράσει τότε», είπε.

Οι διαπραγματεύσεις για την πώληση των αμερικανικών Patriot φέρονται να έχουν καταρρεύσει κατά τη διακυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα για ζητήματα πίστωσης και διαφωνίες περί κοινής παραγωγής των αμυντικών συστημάτων.

Οι ΗΠΑ έδωσαν τελεσίγραφο στην Τουρκία μέχρι τον Ιούλιο προκειμένου να ακυρώσει τη συμφωνία με τη Ρωσία, διαφορετικά θα την εξαιρέσουν απ’ το πρόγραμμα των F-35. Ήδη έχουν προχωρήσει σε κάποιες κινήσεις επίδειξης ισχύος, «παγώνοντας» τα προγράμματα εκπαίδευσης των Τούρκων πιλότων στα F-35 και έχουν σταματήσει να στέλνουν εξοπλισμό σχετικό με το πρόγραμμα απ’ τον Απρίλιο.

Οι σύμμαχοι της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ υποστηρίζουν ότι το σύστημα S-400 είναι ασύμβατο με τα αμυντικά συστήματα στις υπόλοιπες χώρες και ότι θα μπορούσε να προκαλέσει κίνδυνο ασφαλείας, καθώς το σύστημα ραντάρ που διαθέτει θα μπορεί να συλλέγει δεδομένα πτήσεων απ’ τα F-35 και άλλα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ.

Όμως Τούρκοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαμηνύουν ότι η αγορά του συστήματος S-400 είναι μια ολοκληρωμένη συμφωνία και ότι δεν θα ακυρωθεί. Η παράδοση του συστήματος είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει τον Αύγουστο.

Στο μεταξύ η Μόσχα προσφέρει στην Τουρκία τα δικά της μαχητικά Su-57, αν οι ΗΠΑ την αποβάλουν τελικά από τη συμφωνία πώλησης των F-35.

«Αν η Τουρκία επιθυμεί να αγοράσει τα Su-57 είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασία και σε αυτό το μέτωπο», δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο Σεργκέι Τσεμεζόφ, επικεφαλής της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας Rostec.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.