Τώρα τους πείραξε η ακροδεξιά;

Σε μια αποθέωση της πολιτικής υποκρισίας μερικοί από τους πολιτικούς που ευθύνονται για την ακροδεξιά διολίσθηση της Ευρώπης, αυτοπαρουσιάζονται ως “πολέμιοι” των ακροδεξιών λίγο πριν Ευρωεκλογές.

Μετά τις χονδροειδείς δηλώσεις των Όρμπαν και Σαλβίνι μπροστά στο “φράχτη του αίσχους”, πως “η Ευρώπη θα γίνει ισλαμικό χαλιφάτο αν κερδίσει η Αριστερά τις Ευρωεκλογές”, ήρθε η πρόταση του πρώτου προς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να ξεπεράσει τις αναστολές του και να συνεργαστεί με τα εθνικιστικά κόμματα όπως η Λέγκα του Βορρά. Η απάντηση ήρθε από τον Αυστριακό Καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς και τον Πρόεδρο των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας  που εξέφρασαν την αντίθεσή τους με αυτή την πρόταση.

Πρόκειται για μια κραυγαλέα υποκρισία. Ο Κουρτς που αρνείται κάτι τέτοιο για λογαριασμό του ΕΛΚ, είναι “αγκαζέ” με την ακροδεξιά στην Αυστρία, έχοντας υιοθετήσει στον απόλυτο βαθμό την ατζέντα της. Οι δε Χριστιανοκοινωνιστές, αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών και εταίροι της Μέρκελ στη γερμανική κυβέρνηση, είναι αυτοί που επιβάλλουν την ίδια ακροδεξιά ατζέντα στη Γερμανία, επιτίθονται στη Μέρκελ και μπλοκάρουν διαρκώς την πολιτική των rellocations για την κατανομή των μεταναστευτικών βαρών, με μόνιμο θύμα την Ελλάδα.

Ο Κουρτς που φέρεται να αρνείται τη συνεργασία με τους εθνικιστές, είναι αυτός που στις συνόδους Κορυφής ταυτίζεται απόλυτα με τον Όρμπαν και τον Σαλβίνι καθώς και τους άλλους ακροδεξιούς ηγέτες όπως η Λεπέν. Είναι αυτοί που έχουν μεταφέρει την εθνικιστική και ρατσιστική ατζέντα στον πυρήνα της ΕΕ, ενώ οι υπόλοιπες συντηρητικές δυνάμεις, σε συνδυασμό με την καταστροφική επιβολή της λιτότητας και του ακραίου νεοφιλελευθερισμού, ανέχονται ή υποκύπτουν σιωπηρά στον εφιάλτη, οδηγώντας την Ευρώπη ένα βήμα πριν από τη διάλυση.

Η Ευρωπαϊκή Δεξιά, το ΕΛΚ του Βέμπερ και της ΝΔ, έχει υιοθετήσει απόλυτα την ατζέντα των ακροδεξιών. Όπως ακριβώς απέπεμψε “με αναστολή” το Fidesz του Όρμπαν, έτσι και τώρα ακολουθεί ένα προεκλογικό τακτικισμό δήθεν απομάκρυνσης από τα εθνικιστικά κόμματα, τα οποία με τη σειρά τους εντείνουν την ακροδεξιά ρητορική με νέο περιτύλιγμα για να πετύχουν τη μέγιστη δυναμική. Όλοι γνωρίζουν ότι οι περισσότερες από αυτές τις δυνάμεις και απόψεις την επόμενη μέρα θα συγκλίνουν απέναντι στο προοδευτικό μέτωπο.

Είναι πολύ αργά για να δηλώνει “ενόχληση” ο συντηρητικός χώρος της Ευρώπης από την ακροδεξιά που ενδημεί σε διάφορες χώρες, γιατί στην ουσία την έχει ενσωματώσει πολιτικά. Έτσι κι αλλιώς, το θέμα δεν ήταν ποτέ οι ιδεολογίες αλλά τα οικονομικά συμφέροντα που εξυπηρετούν αυτές οι πολιτικές δυνάμεις.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.