Καφές: Στο τραπέζι η παραμονή του στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% – «Πικρό χαρμάνι» λόγω ανατιμήσεων

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να παραμείνει ο ΦΠΑ στον καφέ στο 13% λόγω της ραγδαίας αύξησης στην τιμή του προϊόντος.

Σε μια προσπάθεια να ελεγχθούν οι ανατιμήσεις στον καφέ που τον έχουν κάνει πικρό για τους καταναλωτές, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών «ζυγίζει» τα πράγματα και φαίνεται να προκρίνει το σενάριο για παράταση του μειωμένου συντελεστή και μετά το τέλος Ιουνίου οπότε και λήγει η ισχύς του μέτρου.

Την παραμονή του καφέ στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13%, καθώς και μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης – ο οποίος επηρεάζει κατά 55% την τελική τιμή για τον καταναλωτή- ζητούν οι παράγοντες της αγοράς.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το επόμενο διάστημα και σε κάθε περίπτωση πριν από το τέλος Ιουνίου. Αν δεν υπάρξει παρέμβαση από την κυβέρνηση ο συντελεστής ΦΠΑ για τον σερβιριζόμενο καφέ και για κατανάλωση σε «πακέτο» θα ανέβει στο 24% από 13%.

Οι εκπρόσωποι της αγοράς σημειώνουν ότι η επαναφορά του καφέ στο 24% ΦΠΑ θα οδηγήσει σε πρόσθετη αύξηση 11 μονάδων οι οποίες θα «περάσουν» στη λιανική τιμή με αρνητικές συνέπειες για τους καταναλωτές αλλά και την  εστίαση γενικότερα, καθώς οι επιχειρήσεις δεν έχουν τη δυνατότητα απορρόφησης των αυξήσεων.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι τιμές στην αγορά ποικιλίας καφέ Robusta έχουν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 45 ετών και από τον Ιανουάριο του 2024 έως το Μάιο έχουν αυξηθεί κατά 50% συμπαρασύροντας προς τα πάνω τη τιμή του καφέ Arabica. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις με τη νέα αύξηση 20% στην τιμή του καφέ ο Φρέντο εσπρέσο (take away) θα πωλείται στα 2,40-2,60 ευρώ από 2-2,20 ευρώ ενώ η τιμή του Φρέντο καπουτσίνο (take away) θα ανέβει στα 2,60-2,90 ευρώ από 2,20- 2,40 ευρώ σήμερα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.