Μέρκελ-Μακρόν συμφώνησαν σε οδικό χάρτη για μεγαλύτερη ενοποίηση της Ευρώπης

«Είμαι δεσμευμένη σε αυτό» είπε η Μέρκελ σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, διαβεβαιώνοντας ότι οι δύο πλευρές θα εργαστούν πολύ στενά καθώς και ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή και θα πάει μπροστά μόνο με μία ισχυρή Γαλλία.
Οι δύο πλευρές, κατά την Μέρκελ, θα αναπτύξουν έναν οδικό χάρτη για την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης και για να κάνουν την Ευρωζώνη πιο ανθεκτική σε μελλοντικές κρίσεις.
Η Άνγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι από γερμανικής σκοπιάς οι Συνθήκες της Ε.Ε. μπορούν να αλλάξουν και είναι έτοιμη για αυτό το βήμα, ωστόσο, θα πρέπει πρώτα «να εργαστούμε πάνω στους τομείς που θέλουμε να μεταρρυθμίσουμε».
Ο Γάλλος Πρόεδρος εξέφρασε την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε περισσότερη προστασία που έχουν ανάγκη οι λαοί της Ευρώπης.
Έκανε λόγο για σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θα φέρει εις πέρας τους επόμενους μήνες. Ο Μακρόν υποστήριξε πως ο γαλλο-γερμανικός άξονας πρέπει να υιοθετήσει μια πιο πραγματιστική στάση.
Εξέφρασε την επιθυμία του η Ε.Ε. να γίνει λιγότερο γραφειοκρατική και περισσότερο προστατευτική καθώς και ότι τις επόμενες εβδομάδες οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να φτιάξουν έναν οδικό χάρτη για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης.
Ο Γάλλος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι αλλαγές στις Συνθήκες δεν αποτελούν πλέον ταμπού για τη Γαλλία.
Εκτίμησε ότι η Ε.Ε. δεν υπερασπίζεται κατάλληλα τους εργαζόμενούς της. Ζήτησε η Ε.Ε. να μην είναι αφελής σχετικά με το ελεύθερο εμπόριο και να προστατεύσει τις επιχειρήσεις της.
Στις κοινές δηλώσεις από τη γερμανική πρωτεύουσα ο Μακρόν υπογράμμισε ότι ποτέ δεν υπερασπίστηκε την ιδέα των ευρωομολόγων ή της αμοιβαιότητας του υπάρχοντος χρέους στην Ευρωζώνη.
Οι ιδέες Μακρόν αντιμετωπίζονται κατ’ αρχήν με σκεπτικισμό, όπως έχει διαφανεί από δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.