Οι 4 μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες της Ευρωβουλής διαπίστωσαν έλλειψη αλληλεγγύης από την ΕΕ προς την Ελλάδα

«Τη μεγάλη έλλειψη αλληλεγγύης από την ΕΕ προς την Ελλάδα» επισήμαναν, μεταξύ άλλων, με κοινή συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι των τεσσάρων μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, εξαιρουμένης της ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Στη συνέντευξη συμμετείχαν η Κορνέλια Ερνστ από την Ενωτική Αριστερά, η Σκα Κέλερ από τους Πράσινους, η Αγγέλικα Μίλνερ από τους Φιλελεύθερους και η Μπριτζίτ Σίπελ από τους Σοσιαλιστές. Συμμετείχε και ο Φιλίπ Νταμ από το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Οι ευρωβουλευτές υπογράμμισαν την ανάγκη για την όσο το δυνατόν ταχύτερη μετακίνηση των αιτούντων άσυλο από τα ελληνικά νησιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα και ζήτησαν την κατάργηση της συμφωνίας του «ένα προς ένα» με την Τουρκία.

Για το σύνολο των ευρωβουλευτών, η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας έχει συνέπειες στο επίπεδο των ανθρώπινων δικαιωμάτων των προσφύγων, που «είτε βρίσκονται σε λανθάνουσα κατάσταση στην Ελλάδα, είτε επαναπροωθούνται στην Τουρκία, ή είναι στην Τουρκία, που έχει από την πλευρά της σφραγίσει τα σύνορα με τη Συρία», υπογράμμισαν.

Η Σκα Κέλερ σημείωσε, από την πλευρά της, ότι η ΕΕ έχει μεταθέσει την ανθρωπιστική της ευθύνη στην Τουρκία. «Η Τουρκία καλείται να υλοποιήσει τη δική μας πολιτική για τους πρόσφυγες, που δεν είμαστε σε θέση να υλοποιήσουμε. H προϋπόθεση «ένα προς ένα» (για κάθε έναν πρόσφυγα που επαναπροωθείται στην Τουρκία, ένας επανεγκαθίσταται στην Ευρώπη) υπονομεύει το πρόγραμμα του ΟΗΕ και γι’ αυτό το λόγο, εμείς οι Πράσινοι έχουμε ζητήσει την κατάργηση αυτής της συμφωνίας».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.