Αυτονομιστές Τουαρέγκ κατηγορούν τον στρατό και τη Βάγκνερ πως σκότωσαν 11 άμαχους στο Μάλι

Συμμαχία οργανώσεων αυτονομιστών ανταρτών, που πολεμούν εναντίον του κεντρικού κράτους στην Μπαμακό, κατηγόρησε χθες Σάββατο τον στρατό του Μάλι και τη Βάγκνερ πως σκότωσαν ένδεκα άμαχους αυτή την εβδομάδα στο βόρειο τμήμα της αφρικανικής χώρας.

Οι αρχές του Μάλι δεν απάντησαν όταν το Γαλλικό Πρακτορείο τους ζήτησε να σχολιάσουν τις κατηγορίες που περιέχονται σε ανακοίνωση του Διαρκούς Στρατηγικού Πλαισίου για την Υπεράσπιση του Λαού του Αζαουάντ (ΔΣΠ-ΥΛΑ), συμμαχίας αυτονομιστικών οργανώσεων με κυρίαρχο στοιχείο τους Τουαρέγκ.

«Την Τετάρτη 15η Μαΐου 2024, το χωριό Τασίκ, στην περιφέρεια της Κιντάλ, έγινε περί τις 10:00 στόχος περιπόλου μισθοφόρων της ρωσικής εταιρείας Βάγκνερ και του στρατού του Μάλι, που διέπραξε σοβαρές παραβιάσεις σε βάρος του πληθυσμού», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η περίπολος διέλυσε καταστήματα και οχήματα, ενώ εμπορεύματα φορτώθηκαν σε οχήματα «νοικιασμένα επί τούτου». Οι μισθοφόροι και οι στρατιωτικοί άρπαξαν επίσης τέσσερα οχήματα, κατά την ίδια πηγή.

«Το ΔΣΠ-ΥΛΑ καταδικάζει ανεπιφύλακτα αυτές τις τρομοκρατικές επιχειρήσεις, που προγραμματίζονται στο πλαίσιο στοχευμένης εθνικής εκκαθάρισης» με σκοπό να εξαλειφθούν με ταχείες διαδικασίες οι «αυτόχθονες» στο «έδαφος του Αζαουάντ», τονίζεται ακόμη στην ανακοίνωση των αυτονομιστών.

Αζαουάντ αποκαλούν οι Τουαρέγκ το βόρειο Μάλι, που οι αυτονομιστικές οργανώσεις στην περιοχή θέλουν να αποκτήσει ανεξαρτησία.

Οι ένοπλες αυτονομιστές οργανώσεις απώλεσαν τον έλεγχο πολλών κοινοτήτων στο βόρειο τμήμα του Μάλι αφού εξαπολύθηκε ευρείας κλίμακας επίθεση του στρατού από τα τέλη της περασμένης χρονιάς, που κορυφώθηκε με την κατάληψη της πόλης Κιντάλ, προπυργίου του αυτονομιστικού κινήματος και μείζονος διακυβεύματος για το κεντρικό κράτος, που δεν παύει να λέει πως σκοπός του είναι η αποκατάσταση της «εθνικής κυριαρχίας» σε όλη την επικράτεια.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.