Ένας χρόνος πολέμου στο Σουδάν: Αδύναμη η πολιτική λύση

Ένας ξεχασμένος πόλεμος και μια ανθρωπιστική καταστροφή που χειροτερεύει κάθε μέρα. Για ένα χρόνο, το Σουδάν έχει βυθιστεί σε μια θανάσιμη σύγκρουση μεταξύ του στρατού και της παραστρατιωτικής ομάδας FSR, των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης.

Οι συγκρούσεις έχουν αφήσει χιλιάδες νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 10.000 σε μία μόνο πόλη στο Νταρφούρ, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, και προκάλεσαν μεταναστευτική κρίση – 8,5 εκατομμύρια εκτοπισμένοι, συμπεριλαμβανομένων 2 εκατομμυρίων που έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα. Σε πολιτικό επίπεδο, δεν αναδύεται λύση ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα που παραμένουν αποφασισμένα να το παλέψουν.

Μακροχρόνια αντιπαλότητα

Αυτός ο πόλεμος, που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 15 Απριλίου 2023, έφερε στο φως τον ανταγωνισμό μεταξύ δύο στρατηγών στην εξουσία: του Abdel Fattah al-Burhane, αρχηγού του στρατού, και του Mohammed Hamdane Daglo, γνωστό ως Hemedti, επικεφαλής του FSR. Τον Οκτώβριο του 2021, δύο χρόνια μετά την πτώση του πρώην προέδρου Omar al-Bashir – στην εξουσία για 30 χρόνια – ενώθηκαν για να εκδιώξουν τους αμάχους από την εξουσία. Αλλά γρήγορα εμφανίστηκαν εντάσεις σχετικά με το σχέδιο ενσωμάτωσης του FSR στον στρατό. Ο Mohammed Hamdane Daglo ήταν αντίθετος σε αυτό.

«Από την αρχή, ο στρατός και οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης ήταν αντίπαλες ομάδες», θυμάται ο Marc Lavergne, διευθυντής ερευνών στο CNRS και ειδικός στο Σουδάν. “Το FSR δημιουργήθηκε από τον Omar al-Bashir που δεν εμπιστευόταν τον στρατό. Είχε στρατολογήσει τον Hemedti που ενεργούσε ως σωματοφύλακάς του. Δεν υπήρξε ποτέ καμία εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο ομάδων.”

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Τιερί Βιρκουλόν, συνεργάτης ερευνητής στο Κέντρο Υποσαχάριας Αφρικής της IFRI, περιγράφει την τρέχουσα σύγκρουση στο Σουδάν ως «πόλεμο διαδοχής μεταξύ των δύο πυλώνων του παλιού καθεστώτος».

«Μετά την εκδίωξη της πολιτικής κυβέρνησης στην εξουσία, δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν να κυβερνήσουν μαζί και τώρα και οι δύο θέλουν να γίνουν βασιλιάς του Σουδάν», τονίζει.

Αβέβαιη ισορροπία δυνάμεων

Στο έδαφος, η ισορροπία δυνάμεων αρχικά φαινόταν να είναι υπέρ του στρατού, καλύτερα εξοπλισμένο και με δυνατότητες αεροπορικής επίθεσης. Αλλά τους τελευταίους μήνες του 2023, οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης έκαναν κάτι παραπάνω από άντεξαν. Ενώ οι μάχες αρχικά επικεντρώθηκαν στο Χαρτούμ και στην περιοχή του Νταρφούρ στα ανατολικά της χώρας, οι παραστρατιωτικοί έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη στην πολιτεία Al-Jazeera και κατάφεραν να καταλάβουν την πρωτεύουσα, Wad Madani. 18 Δεκεμβρίου. Η συνθηκολόγηση του στρατού σε αυτή τη μεγαλούπολη των 400.000 κατοίκων είχε προκαλέσει την οργή του στρατηγού Abdel Fattah al-Burhane που είχε υποσχεθεί να τιμωρήσει τους υπεύθυνους.

Έκτοτε, ο στρατός φαίνεται ότι κατάφερε να ανακτήσει σταδιακά τον έλεγχο, ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και τη γειτονική πόλη Omdurman. “Προς το παρόν, κανένας από τους εμπόλεμους δεν έχει κερδίσει αποφασιστικά το πάνω χέρι. Και τα δύο στρατόπεδα αισθάνονται δυνατά επειδή υποστηρίζονται από ισχυρούς συμμάχους που τους χρηματοδοτούν και τους επιτρέπουν να συνεχίσουν τη σύγκρουση”, αναλύει ο Τιερί Βιρκουλόν.
Πόλεμος για περιφερειακή επιρροή

Ο τακτικός στρατός επωφελείται από την υποστήριξη της γειτονικής Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας. Το FSR μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων καθώς και της ρωσικής ομάδας Wagner που, σύμφωνα με αρκετές δημοσιογραφικές πηγές, τους έχει παράσχει στρατιωτικό εξοπλισμό.

«Η Hemedti ελέγχει την εξόρυξη χρυσού στο Σουδάν, η οποία τροφοδοτεί την απληστία», υπογραμμίζει ο Marc Lavergne. «Έχει επίσης καλές σχέσεις με το Τσαντ επειδή ελέγχει την κυκλοφορία στα σύνορά της».

Εκτός από την καθαρά οικονομική πτυχή, η χώρα βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο ενός πολέμου για περιφερειακή επιρροή. Η Αίγυπτος βλέπει, για παράδειγμα, στον Abdel Fattah al-Burhane έναν σύμμαχο ενάντια στον Αιθίοπα αντίπαλο και γείτονά της.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι διαμεσολαβήσεις που ξεκίνησαν από την έναρξη της σύγκρουσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Σαουδική Αραβία και την Κένυα απέτυχαν όλες. Την ίδια τύχη είχε και αυτό του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος ζήτησε εκεχειρία τον μήνα του Ραμαζανιού.

«Οι διαπραγματεύσεις μπορούν να γίνουν μόνο εάν οι παραστρατιωτικοί αποσυρθούν από τις κατεχόμενες πόλεις στο Νταρφούρ, το Κορντοφάν και το Χαρτούμ και παραδώσουν τα όπλα τους», απάντησε εκπρόσωπος του στρατού. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, από την πλευρά τους, ζήτησαν έναν νέο «περιεκτικό» διάλογο, με τη συμμετοχή της Αφρικανικής Ένωσης, του Igad, της οργάνωσης των κρατών της Ανατολικής Αφρικής, της Αιγύπτου καθώς και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

«Η ευθύνη για αυτές τις διαδοχικές αποτυχίες ανήκει εν μέρει στους ίδιους τους διαμεσολαβητές, οι οποίοι αγωνίζονται να προτείνουν λύσεις, είτε λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος είτε για να προστατεύσουν τις δικές τους», θρηνεί ο Marc Lavergne. «Στο μεταξύ, αυτός ο πόλεμος μεταξύ δύο αρπακτικών συνεχίζεται και δεν προκύπτει λύση για τον σουδανικό πληθυσμό».

Στις 9 Απριλίου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Eid al-Fitr, που σηματοδοτεί το τέλος του μήνα νηστείας του Ραμαζανιού, ο Abdel Fattah al-Burhane επιβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει «επιστροφή» προς μια πολιτική κυβέρνηση και επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να κερδίσει τον πόλεμο. Ένας πόλεμος που προκάλεσε «μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές καταστροφές στην πρόσφατη μνήμη», σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.