Δυνατή Ελλάδα

Ανώτερος Ρώσος στρατιωτικός αποκάλυψε γιατί τα Leopard 2 παγιδεύονται στις λάσπες της Ουκρανίας ενώ τα T-80BVM όχι

Θέμα συζήτησης, τόσο στην Γερμανία όσο και στην Ρωσία, έχει δημιουργήσει η φτωχή απόδοση των αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία.

Ένας εξέχων Γερμανός βουλευτής και βασικός υπεύθυνος λήψης αποφάσεων στις χορηγήσεις του αμυντικού προϋπολογισμού, ο Sebastian Schäfer, αποκάλυψε ότι μόνο ένας μικρός αριθμός σύγχρονων αρμάτων μάχης Leopard 2 που προμήθευσε η Γερμανία στην Ουκρανία είναι επί του παρόντος σε… λειτουργία.

Σύμφωνα με τον Schäfer, ο οποίος ασκεί σημαντική επιρροή στις επιτροπές άμυνας και οικονομικών της Bundestag, η κύρια αιτία πίσω από αυτό το λειτουργικό έλλειμμα είναι η έλλειψη βασικών ανταλλακτικών που απαιτούνται για επισκευές.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτή η αιτία. Όπως αναφέρει Ρώσος διοικητής Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας το ρωσικό άρμα T-80BVM δείχνει να έχει υπεροχή έναντι του Leopard 2 στα λασπώδη εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας, ιδιαίτερα γύρω από την περιοχή της Ζαπορίζια.

Σύμφωνα με τον Ρώσο ανώτερο στρατιωτικό «τα Leopard 2 υποφέρουν από προβλήματα κινητικότητας σε λασπώσει εδάφη».

Την ίδια ώρα το T-80BVM το οποίο τροφοδοτείται από ένα κινητήρα αεριοστρόβιλο μπορεί να κινείται εύκολα σε αυτά τα εδάφη.

«Τα άρματα μάχης που διαθέτουμε κινούνται με αεριοστρόβιλο οπότε είναι άψογα προσαρμοσμένα στις δύσκολες συνθήκες εδάφους της ανατολικής Ουκρανίας.

Είναι αυτό το μοναδικό χαρακτηριστικό που επιτρέπει στις Τ/Θ ταξιαρχίες μας να επιχειρούν με όλες τις καιρικές συνθήκες, να υποστηρίζουν το Πεζικό και να περνούν εύκολα τα αντιαρματικά εμπόδια και χαρακώματα χωρίς να μειώνουν καθόλου ταχύτητα», είπε ο Ρώσος στρατιωτικός.

To T-80BVM τροφοδοτείται από ένα κινητήρα αεριοστρόβιλο  GTD-1250. Κινητήρες αυτού του είδους είναι γνωστό ότι μπορούν να αποδώσουν το μέγιστο της ισχύος τους σχεδόν αμέσως, ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που αποδεικνύει τη χρησιμότητά του στα δύσκολα εδάφη.

Παράλληλα είναι πιο ανθεκτικοί σε σχέση με τους κινητήρες ντίζελ στη φθορά που προκύπτει όταν επιχείρων σε αντίξοες συνθήκες.

O GTD-1250  έχει θερμική απόδοση κινητήρα (το ποσοστό του πόσο καλά ένας κινητήρας μετατρέπει το καύσιμο σε μηχανική ενέργεια) της τάξης του 40%. Ο κινητήρας αποδίδει μέγιστη ισχύ 1250 MW (1.676 ίππους) ισχύ η οποία αποδίδεται μέσω δύο αξόνων: Ένας άξονας για τον συμπιεστή και την τουρμπάνι υψηλής πίεσης και ένας για την χαμηλή πίεσης.

Ο κινητήρας διαθέτει ένα αξονικό συμπιεστή 16 βαθμίδων, ο οποίος ακολουθείται από τον θάλαμο καύσης.

Ο κινητήρας διαθέτει εάν στρόβιλο τριών σταδίων. Ο στρόβιλος υψηλής πίεσης κινεί τον αντίστοιχο συμπιεστή, ενώ ο στρόβιλος χαμηλής πίεσης τον συμπιεστή χαμηλής πίεσης και τη γεννήτρια. Το τρίτο στάδιο του στροβίλου είναι η έξοδος των καυσαερίων.

Ο κινητήρας είναι σχεδιασμένος να λειτουργεί με μια μεγάλη ποικιλία καυσίμου στην οποία συμπεριλαμβάνεται ντίζελ, κηροζίνη ακόμη και φυσικό αέριο.

Τέλος, ο  GTD-1250 είναι γνωστός για τη στιβαρότητα και την αξιοπιστία του. Είναι σχεδιασμένος να λειτουργεί συνεχώς για μεγάλες περιόδους, με ελάχιστες απαιτήσεις συντήρησης.

Νέες παραδόσεις

Στις 4 Ιανουαρίου, Ρώσοι δημοσιογράφοι έλαβαν επιβεβαίωση από πηγές του Sputnik ότι η πρώτη παράδοση εκσυγχρονισμένων αρμάτων μάχης T-80BVM είχε ολοκληρωθεί.

Ο διοικητής του τμήματος των αρμάτων μάχης στην περιοχή σημείωσε ότι αυτό σηματοδοτεί την πρώτη αποστολή αυτού του συγκεκριμένου μοντέλου άρματος στην κατεύθυνση Ζαπορίζια. από το 2022.

Περιγράφοντας τη νέα προσθήκη, είπε:

«Η συγκεκριμένη πατρίδα  αρμάτων αλλάζει το παιχνίδι. Ένα ολοκαίνουργιο σύστημα επικοινωνίας… Είναι αδιαπέραστο από παρεμβολές  και λειτουργεί εξαιρετικά καλά. Η ποιότητα ήχου που προσφέρει είναι καθαρή, αδιάκοπη και υψηλής ποιότητας. Επιπλέον, τα νέα T-80  διαθέτουν  ένα εντελώς νέο σύστημα αυτοπροστασίας», είπε.

Εκτός από αυτά τα χαρακτηριστικά, ο διοικητής ανέφερε ότι το άρμα έχει λάβει ενίσχυση με τη μορφή πρόσθετων μονάδων θωράκισης.

Αυτές οι βελτιώσεις επιτρέπουν στο όχημα να εκτρέπει χτυπήματα από drones και αντιαρματικούς πυραύλους. Στη συνέχεια επαίνεσε την ικανότητα ελιγμών και την αξιοπιστία του νέου άρματος T-80BVM.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.