Κονγκό: Επανεκλογή του προέδρου με 73% – Παράπονα από την αντιπολίτευση

Ο πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, Φέλιξ Τσισεκέντι, επανεξελέγη για δεύτερη θητεία, αφού έλαβε πάνω από 73% στην ψηφοφορία της 20ης Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε την Κυριακή η εκλογική επιτροπή της χώρας CENI.

Η ανακήρυξη του αποτελέσματος έρχεται μετά από παράπονα της αντιπολίτευσης, η οποία διαμαρτυρήθηκε για τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών.

Ειδικότερα, υλικοτεχνικές καθυστερήσεις, υπέρβαση των εκλογικών προθεσμιών και αδιαφανής καταμέτρηση των ψήφων, τροφοδότησαν μια διαμάχη που απειλεί να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω τη μεγάλη αφρικανική χώρα, η οποία είναι ο κορυφαίος παραγωγός κοβαλτίου και άλλων πολύτιμων βιομηχανικών προϊόντων στον κόσμο.

Ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα στην πρωτεύουσα Κινσάσα, ο Ντενίς Καντίμα, επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής, δήλωσε ότι ο Τσισεκέντι έλαβε περισσότερες από 13 εκατομμύρια από τις 18 εκατομμύρια έγκυρες ψήφους, προσθέτοντας ότι η συμμετοχή ξεπέρασε το 43%.

Οι υποστηρικτές του Τσισεκέντι, που ήταν παρόντες στην ανακήρυξη, μετά την ανακοίνωση, ξέσπασαν σε επευφημίες.

Μιλώντας σε εκατοντάδες ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Τσισεκέντι, ευχαρίστησε τους υποστηρικτές του και υποσχέθηκε να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων.

«Πιστέψατε στη δέσμευσή μου ώστε η χώρα μας να ξαναπάρει τη θέση που της αξίζει και ο λαός του Κονγκό να ανακτήσει την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπειά του», είπε.

Επισημαίνεται πως τα αντίπαλα πολιτικά κόμματα έχουν προθεσμία δύο ημερών για να προσβάλουν το αποτέλεσμα των εκλογών στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Το δικαστήριο έχει στη συνέχεια επτά ημέρες για να αποφανθεί επί της υπόθεσης και να ανακηρύξει το τελικό αποτέλεσμα.

Ο επικρατέστερος της αντιπολίτευσης Μοΐσε Κατούμπι, ο οποίος ήρθε δεύτερος με 18%, έχει ήδη αποκλείσει το ενδεχόμενο να προβεί σε νομική αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων, επικαλούμενος  «έλλειψη ανεξαρτησίας» των κρατικών θεσμών.

Πηγή: Reuters

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.