Λ.Δ.ΚΟΓΚΟ: συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των υποστηρικτών του Μάρτιν Φαγιούλου στην Κινσάσα

Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ), η αντιπολίτευση κάλεσε σε διαδηλώσεις αυτή την Τετάρτη, 27 Δεκεμβρίου. Η κυβέρνηση απαγόρευσε τη συγκέντρωση.Ο Μάρτιν Φαγιούλου είχε καλέσει, μαζί με τέσσερις άλλους υποψηφίους, σε πορεία για να απαιτήσει την ακύρωση των γενικών εκλογών που διεξήχθησαν την περασμένη εβδομάδα. Μετά από εντάσεις σήμερα το πρωί, η κατάσταση δείχνει να ηρεμεί.

Η κατάσταση ξαφνικά έγινε τεταμένη σήμερα το πρωί, καθώς περίπου εκατό ακτιβιστές περίμεναν μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος Ecide (Δέσμευση για την ιθαγένεια και την ανάπτυξη) για να ξεκινήσουν τη διαδήλωσή τους. «Έπρεπε να ξεκινήσουμε το μεσημέρι», επιβεβαιώνει ο Μάρτιν Φαγιούλου. Και λίγο πριν τις 11 το πρωί, ξεκίνησαν συμπλοκές μεταξύ ακτιβιστών, συχνά πολύ νεαρών, και αστυνομικών. Ρίψη χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και δακρυγόνων. Το αρχηγείο του κόμματος βρέθηκε περικυκλωμένο από την αστυνομία και υπήρξαν κάποιες συλλήψεις.

Για μια ώρα, οι ακτιβιστές και η αστυνομία αντιμετώπιζαν ο ένας τον άλλον. Πέτρες πετάχτηκαν πάνω από την είσοδο του κτιρίου πριν βγει ένας αξιωματούχος της Ecide, με λευκό πέπλο. Πήγε να μιλήσει στην αστυνομία. Τότε ξαφνικά η κατάσταση ηρέμησε, οι νεαροί βγήκαν από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος, η αστυνομία υποχώρησε, οι τραυματίες απομακρύνθηκαν.

Έκτοτε, μέρος του συστήματος ασφαλείας έχει αρθεί. Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Κινσάσα θέλησε να επισημάνει ότι η διαδήλωση απαγορεύτηκε και κατηγόρησε τους διοργανωτές, ιδίως επειδή σύμφωνα με τον ίδιο, μεταξύ των διαδηλωτών μπροστά από το αρχηγείο υπήρχαν ανήλικοι. Ο Μάρτιν Φαγιούλου, ο μόνος από τους υποψηφίους που είχε καλέσει σε συγκέντρωση παρών στη σκηνή, από την πλευρά του κατήγγειλε τη χρήση βίας για να αποτραπεί οποιαδήποτε διαδήλωση.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.