Το Κονγκό δημοσιεύει τα πρώτα προσωρινά εκλογικά αποτελέσματα μετά από ακατάστατη ψηφοφορία

ΚΙΝΣΑΣΑ/ΜΠΕΝΙ, 22 Δεκεμβρίου (Reuters) – Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό δημοσίευσε την Παρασκευή μερικά πρόωρα αποτελέσματα των γενικών εκλογών μετά από μια μη προγραμματισμένη ημερήσια παράταση των ψηφοφοριών που ανάγκασε ορισμένους υποψηφίους της αντιπολίτευσης να κλάψουν και να ζητήσουν επανάληψη.

Τα προσωρινά αποτελέσματα από τις λίγες χιλιάδες ψηφοφόρους στη διασπορά του Κονγκό έδειξαν τον Πρόεδρο Felix Tshisekedi με άνετο προβάδισμα έναντι των αμφισβητιών.

Η εκλογική επιτροπή CENI είπε ότι τα αποτελέσματα που θα δοθούν στο Κονγκό από τους περίπου 44 εκατομμύρια εγγεγραμμένους ψηφοφόρους της θα δημοσιοποιηθούν από το Σάββατο.
Σε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα Κινσάσα, ο πρόεδρος της CENI Ντένις Καντίμα απέρριψε και πάλι την κριτική της αντιπολίτευσης και των ανεξάρτητων παρατηρητών ότι η εκτεταμένη ψηφοφορία ήταν χαοτική και στερούνταν αξιοπιστίας.

Οι αμφισβητούμενες εκλογές έχουν προκαλέσει συχνά αναταραχές στη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα της Αφρικής, η οποία είναι επίσης η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός χαλκού στον κόσμο και η κορυφαία παραγωγός κοβαλτίου, βασικό συστατικό στις μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές την Τετάρτη εκτροχιάστηκαν λόγω καθυστερήσεων στην παράδοση εκλογικών κιτ και δυσλειτουργίας εξοπλισμού. Οι άνθρωποι αγωνίστηκαν επίσης να βρουν τα ονόματά τους στα μητρώα, ενώ η βία διέκοψε την ψηφοφορία σε άλλα μέρη.

Αναδεικνύοντας το μέγεθος των καθυστερήσεων, μικρής κλίμακας διαδηλώσεις ξέσπασαν στην ανατολική επικράτεια του Λουμπέρο την Παρασκευή, όπου η αποτυχία ανάπτυξης εκλογικού υλικού σε απομακρυσμένες περιοχές είχε ως αποτέλεσμα 17.000 άτομα να εξακολουθούν να μην μπορούν να ψηφίσουν. Ένας εκπρόσωπος της CENI για το Lubero είπε στο Reuters ότι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί το Σάββατο.
Σχολιάζοντας τις εκλογές για πρώτη φορά την Παρασκευή, η ομάδα παρακολούθησης των εκλογών των ΗΠΑ, το Carter Center, σημείωσε ότι «υπήρχε έλλειψη εμπιστοσύνης στη διαδικασία, που προήλθε εν μέρει από προηγούμενες εκλογές, καθώς και από κενά στη διαφάνεια, ειδικά όσον αφορά εκλογικό μητρώο».

Η ψηφοφορία για ορισμένους παρατάθηκε μέχρι την Πέμπτη, με αποτέλεσμα πέντε προεδρικοί υποψήφιοι της αντιπολίτευσης να ζητήσουν νέες εκλογές, λέγοντας ότι η παράταση ήταν αντισυνταγματική.

Τόσο η αντιπολίτευση όσο και οι ανεξάρτητες ομάδες παρατηρητών του Κονγκό είπαν ότι η ψηφοφορία εξελίχθηκε με τρόπο που θα μπορούσε να επηρεάσει την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων.

Το CENI δημιούργησε ένα κέντρο αποτελεσμάτων στην Κινσάσα με το όνομα Basolo – Αλήθεια στη γλώσσα Lingala – όπου λέει ότι τα αποτελέσματα από κάθε εκλογικό κέντρο θα κοινοποιούνται δημόσια καθώς εισέρχονται. Αυτό ήταν ένα βασικό αίτημα της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών, που λένε Η έλλειψη διαφάνειας στις προηγούμενες εκλογές επέτρεψε τη νοθεία.

Η CENI έχει ορίσει ως προθεσμία στις 31 Δεκεμβρίου για τη δημοσίευση των πλήρων προσωρινών αποτελεσμάτων, αλλά δεν είναι σαφές εάν αυτό θα αλλάξει λόγω της απροσδόκητης παράτασης της ψηφοφορίας.

Το Carter Center κάλεσε την επιτροπή να δημοσιεύσει αποτελέσματα σε τοπικό επίπεδο και να ανεβάσει τα αποτελέσματα των εκλογικών τμημάτων στον ιστότοπό του για να διασφαλίσει την αξιοπιστία της διαδικασίας.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Top Congo FM, ο αντιπρόεδρος της επιτροπής, Ντίντι Μανάρα, είπε την Πέμπτη ότι οι υλικοτεχνικές αποτυχίες την ημέρα των εκλογών ήταν εκτός ελέγχου του CENI και δεν είχαν καμία σχέση με κακό σχεδιασμό.

Σημείωσε ότι το Κονγκό είχε παρατείνει την ψηφοφορία για δεύτερη μέρα σε μέρη της χώρας κατά τις εκλογές του 2011.

Η ταραχώδης ημέρα των εκλογών έκλεισε μια εκστρατεία που αμαυρώθηκε επίσης από βία που οδήγησε στον θάνατο τουλάχιστον 19 ανθρώπων, σύμφωνα με στοιχεία του Carter Center.

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης για την προεδρία, Μόιζ Κατούμπι, η ομάδα του οποίου παρακολουθούσε την καταμέτρηση των ψήφων, δήλωσε την Πέμπτη ότι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα τον δείχνουν να προηγείται.

Η αποστολή παρατηρητών από την ισχυρή Καθολική Εκκλησία του Κονγκό έχει αναπτύξει περισσότερους από 25.000 παρατηρητές για να κάνει τη δική της συλλογή των εκλογικών αποτελεσμάτων. Το ίδιο έκαναν και κατά τις εκλογές του 2018, όταν αμφισβήτησαν τα αποτελέσματα της καταμέτρησης ψήφων του CENI.

Η ψηφοφορία θα καθορίσει εάν ο Tshisekedi θα υπηρετήσει μια δεύτερη θητεία μετά από τα πρώτα πέντε χρόνια στην εξουσία που χαρακτηρίστηκε από οικονομικές δυσκολίες και σπειροειδή ανασφάλεια στην μαστιζόμενη από τους αντάρτες ανατολή του Κονγκό.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.