Καμπανάκι ΠΟΥ για Αιθιοπία: «Αδύνατη η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας λόγω των συγκρούσεων»

Την δυσκολία που αντιμετωπίζεται στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αιθιοπία εξαιτίας των αποκλεισμών δρόμων, φέρνει στο καταγγέλλει ως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καλώντας να αποκατασταθεί «η ειρήνη» και η «ανεμπόδιστη πρόσβαση» στην περιοχή.

«Η συνεχιζόμενη βία στην Αμχάρα εμποδίζει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε αυτή την πολιτεία της βόρειας Αιθιοπίας», εξηγεί ο ΠΟΥ. Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε τοπικές ένοπλες οργανώσεις στη δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής ξέσπασαν μόλις εννιά μήνες μετά το τέλος της αιματηρής και καταστροφικής ένοπλης σύρραξης στη γειτονική πολιτεία Τιγκράι, στην οποία συμμετείχαν επίσης πολεμιστές από την Αμχάρα. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Άμπι Άχμεντ ανακοίνωσε προχθές Σάββατο πως προχώρησε σε συλλήψεις συνδεόμενες με την «κρίση ασφαλείας» στην Αμχάρα, όπου επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την προηγουμένη.

Χθες ο Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, ο οποίος είναι πολίτης Αιθιοπίας, ανέφερε πως ο διεθνής οργανισμός ανησυχεί για τη συνεχιζόμενη βία. «Η ανθρωπιστική πρόσβαση είναι δύσκολη εξαιτίας των αποκλεισμών δρόμων. Οι επικοινωνίες είναι δύσκολες εξαιτίας της διακοπής της πρόσβασης στο διαδίκτυο», τόνισε σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter) και συμπλήρωσε:

«Καλούμε να υπάρξει ανεμπόδιστη πρόσβαση και προστασία του συστήματος υγείας στην Αμχάρα, προκειμένου ο ΠΟΥ και οι εταίροι του να μπορέσουν να συνεχίσουν τη δουλειά τους εκεί. Και πάνω απ’ όλα, καλούμε να αποκατασταθεί η ειρήνη».

Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες

Προχθές Σάββατο μαχητές της εθνικιστικής παραστρατιωτικής ομάδας FANO των Αμχάρα διατηρούσαν υπό τον έλεγχό τους τρεις μεγάλες πόλεις της περιοχής, σύμφωνα με τους κατοίκους τους: τη Λαλιμπέλα, τη Γκοντάρ και τη Ντέσι. Και, μολονότι δεν αναφέρθηκαν νέες εχθροπραξίες στη Λαλιμπέλα, κάτοικοι της Γκοντάρ και της Μπαχίρ Νταρ, της πρωτεύουσας της πολιτείας Αμχάρα, ανέφεραν πως άκουσαν πυρά όταν έπεσε η νύχτα χθες Κυριακή.

Η Αιθιοπική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε την Παρασκευή πως πολίτες υπέστησαν επιθέσεις, περιουσίες υπέστησαν ζημιές και οι μεταφορές και η πρόσβαση στο διαδίκτυο έχουν διακοπεί σε τομείς της Αμχάρα. Ο αιθιοπικός εθνικός αερομεταφορέας, η εταιρεία Ethiopian Airlines, έκανε γνωστό πως αναστέλλονται όλες οι πτήσεις προς τη Ντέσι, τη Λαλιμπέλα και τη Γκοντάρ.

Οι εντάσεις στην περιοχή αυξάνονται από τον Απρίλιο, όταν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έκανε γνωστό πως σκοπεύει να διαλύσει τις «ειδικές δυνάμεις», παραστρατιωτικές δυνάμεις που σχηματίστηκαν σε αυτή και σε άλλες αιθιοπικές πολιτείες εδώ και κάπου δεκαπέντε χρόνια. Οι εθνικιστές Αμχάρα διαμαρτυρήθηκαν έντονα εναντίον της απόφασης, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση θέλει να αποδυναμώσει την περιοχή τους.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν ξεσπάσει επανειλημμένα εχθροπραξίες ανάμεσα στον ομοσπονδιακό στρατό και μαχητές της FANO, γεγονός που εξώθησε ξένες κυβερνήσεις να συστήσουν στους πολίτες τους να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Αμχάρα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.