Δυνατή Ελλάδα

Αποκάλυψη: Ποιος ο ρόλος των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ στο πλήγμα του ρωσικού τάνκερ στη Μαύρη θάλασσα με drone

Τις τελευταίες ώρες καταγράφεται σημαντική κλιμάκωση των εχθοπραξιών στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας μετά την κατάρρευση της συμφωνίας για τα σιτηρά και καθώς η Ρωσία απειλεί με επιθέσεις σε ουκρανικά λιμάνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πέτυχαν ένα άμεσο πλήγμα σε ρωσικό δεξαμενόπλοιο μεταφοράς πετρελαίου στα στενά του Κερτς, με αποτέλεσμα να προκληθούν σημαντικές ζημιές, χωρίς ωστόσο ξα υπάρχουν αναφορές για απώλειες μεταξύ των 11 μελών του πληρώματος που επέβαιναν στο πλοίο.
Η επίθεση σημειώθηκε περίπου στις 23:20 την Παρασκευή (τοπική ωρα) ακριβώς νότια του στενού Κερτς, σύμφωνα με δήλωση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Υδάτινων Συνόρων  της Ρωσίας.
Το ρωσικό δεξαμενόπλοιο έχει ταυτοποιηθεί έκτοτε ως το δεξαμενόπλοιο μεταφοράς χημικών προϊόντων σε υγρή κατάσταση SIG.
Η ρωσική ναυτιλιακή υπηρεσία περιέγραψε ζημιές «πιθανώς ως αποτέλεσμα επίθεσης από θαλάσσιο drone», σε δήλωση στο Telegram.
«Το πλοίο επιπλέει», πρόσθεσε.
Η δήλωση αναφέρει λεπτομερώς ότι υπάρχει μια τρύπα «κοντά στην ίσαλο γραμμή στη δεξιά πλευρά, πιθανώς ως αποτέλεσμα επίθεσης θαλάσσιου drone» και επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν θύματα.

Ο ρόλος των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ

Το SIG έχει υποστεί και στο παρελθόν κυρώσεις της Ουάσιγκτον για τη μεταφορά καυσίμων αεροσκαφών στις ρωσικές δυνάμεις στη Συρία.
Αυτό υποδηλώνει ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ βοήθησαν τους Ουκρανούς με πληροφορίες στόχευσης.
Και πάλι, αυτό είναι δεδομένο ότι το συγκεκριμένο δεξαμενόπλοιο έτυχε να είναι πλοίο συνδεδεμένο με τη ρωσική επιμελητεία στη Συρία.
«Η έκρηξη λστο πλοίο ήταν ορατή από τη χερσόνησο, την οποία οι ντόπιοι νόμιζαν ότι ήταν μια έκρηξη κοντά στον οικισμό Γιακοβένκοβο, κοντά στη γέφυρα της Κριμαίας», δήλωσε επιπλέον ένας Ρώσος αξιωματούχος στην περιοχή Zaporizhia.
Russia says tanker hit in Ukrainian attack near Crimea - BBC News
Η νέα τάση και οι μαρτυρίες

Ο στρατός και οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας φάνηκε να εμπλέκονται στην επίθεση, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες ήταν μια νέα τάση, δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους της σύγκρουσης η Ουκρανία παρέμεινε σιωπηλή όσον αφορά την ανάληψη ευθύνης για επιχειρήσεις σε ρωσικό έδαφος.
Το δεξαμενόπλοιο «μεταφέρει καύσιμα για τα ρωσικά στρατεύματα», σύμφωνα με τις πηγές του NBC, προσθέτοντας ότι ήταν πλήρως φορτωμένο και οι εκρήξεις ήταν ορατές από μακριά».
Επισήμαναν ότι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος επιφανείας και ποσότητα TNT (τρινιτολουόλη) είχαν χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση της επίθεσης.
Το NBC News δεν μπόρεσε να τεκμηριώσεις τις ανωτέρω μαρτυρίες.
Βίντεο που μεταδόθηκε στην ουκρανική τηλεόραση και κοινοποιήθηκε από αρκετούς αξιωματούχους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει ένα θαλάσσιο drone να κινείται προς το δεξαμενόπλοιο πριν το χτυπήσει.
Το βίντεο σταματά πριν γίνει ορατή μια έκρηξη.
Ο επικεφαλής της SBU, Vasyl Malyuk, απάντησε στην επίθεση με ανάρτηση στο Telegram. «Οποιαδήποτε έκρηξη συμβεί με πλοία της Ρωσικής Ομοσπονδίας ή τη γέφυρα της Κριμαίας είναι ένα απολύτως λογικό και αποτελεσματικό βήμα σε σχέση με τον εχθρό», επισήμανε.
«Εάν οι Ρώσοι θέλουν να σταματήσουν οι εκρήξεις, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τη μόνη επιλογή για αυτό — να εγκαταλείψουν τα χωρικά ύδατα της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο επικεφαλής της SBU.
Όσον αφορά τη γέφυρα της Κριμαίας, η κυκλοφορία είχε διακοπεί για λίγο ως αποτέλεσμα της επίθεσης αργά το βράδυ, αλλά αργότερα επανήλθε κανονικά.

«Μια νέα φάση»…

Λίγες ώρες πριν από την επίθεση με δεξαμενόπλοιο, ένα ουκρανικό θαλάσσιο drone είχε καταστρέψει σοβαρά ένα σκάφος του ρωσικού πολεμικού ναυτικού -το Olenogorsky Gornyak- στα ανοιχτά του λιμανιού του Novorossiysk, ενός σημαντικού κόμβου για τις ρωσικές εξαγωγές.
Αυτές οι νέες και αυξανόμενες επιθέσεις με το μάτι μέσα και γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα υποδηλώνουν ότι η προοπτική για έναν διαρκή πόλεμο «χαμηλής έντασης» αυξάνεται.
Από την εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, είναι σαφές ότι από πολλές απόψεις οι Ρώσοι τηρούν αμυντική στάση, δεδομένου επίσης ότι είχαν αποσύρει τις δυνάμεις τους από την πρωτεύουσα του Κιέβου.
Αλλά όλο και περισσότερο, την περασμένη εβδομάδα, οι τοποθεσίες και οι υποδομές που είχαν σε μεγάλο βαθμό γλιιτώσει από επιθέσεις έχουν πλέον εξαλειφθεί.

www.bankingnews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.