«Πυριτιδαποθήκη»: Οι χώρες της Δυτικής Αφρικής κατέστρωσαν σχέδιο πιθανής επέμβασης στο Νίγηρα!

Οι αρχηγοί άμυνας των χωρών της Οικονομικής Κοινότητας των Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS) έχουν καταστρώσει σχέδιο για πιθανή στρατιωτική επέμβαση με στόχο την ανατροπή της στρατιωτικής χούντας, μια εβδομάδα μετά το πραξικόπημα στο Νίγηρα.

Στο σχέδιο συμπεριλαμβάνεται ακόμα το πώς και το πότε να αναπτυχθούν δυνάμεις, δήλωσε σήμερα ένα ηγετικό στέλεχος του περιφερειακού μπλοκ.

«Η ECOWAS δεν θα αποκαλύψει στους πραξικοπηματίες πότε και πού θα χτυπήσει. Αυτή η απόφαση θα ληφθεί από τους αρχηγούς κρατών», δήλωσε ο Άμπντελ-Φατάου Μούσα, Επίτροπος της ECOWAS για τις Πολιτικές Υποθέσεις, την Ειρήνη και τη Σταθερότητα.

«Όλα τα δεδομένα που θα συνυπολογισθούν σε μια οποιαδήποτε ενδεχόμενη επέμβαση τα έχουμε επεξεργαστεί εδώ, συμπεριλαμβανομένων των πόρων που απαιτούνται, του πώς και πότε θα αναπτύξουμε τη δύναμη», τόνισε ο Μούσα στο τέλος μιας τριήμερης επίσκεψής του στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζα.

Η ECOWAS έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις στον Νίγηρα και έχει τονίσει ότι ενδέχεται να εξουσιοδοτήσει τη χρήση βίας αν οι πραξικοπηματίες δεν αποκαταστήσουν στην εξουσία μέχρι την Κυριακή τον εκλεγμένο πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ.

Οι χώρες που εκπροσωπήθηκαν στη συνάντηση ήταν το Τόγκο, η Σιέρα Λεόνε, η Σενεγάλη, η Νιγηρία, η Λιβερία, η Γουινέα Μπισάου, η Γκάνα, η Γκάμπια, η Ακτή Ελεφαντοστού, το Πράσινο Ακρωτήριο και το Μπενίν, ενώ ο Νίγηρας, το Μάλι, η Γουινέα και η Μπουρκίνα Φάσο απουσίαζαν.

Το 15μελές όργανο έστειλε αντιπροσωπεία στον Νίγηρα την Πέμπτη, αναζητώντας μια «φιλική λύση», αλλά μια πηγή ανέφερε ότι μια συνάντηση στο αεροδρόμιο με τους εκπροσώπους της χούντας δεν έφερε σημαντική πρόοδο.

«Θέλουμε να λειτουργήσει η διπλωματία και θέλουμε να τους μεταφερθεί ξεκάθαρα αυτό το μήνυμα ότι τους δίνουμε κάθε ευκαιρία να αντιστρέψουν όσα έχουν κάνει», είπε ο Μούσα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.