Νίγηρας: Ανάστατη η Γαλλία από την ακύρωση των συμφωνιών στρατιωτικής συνεργασίας

Η Γαλλία απορρίπτει την κατάργηση των συμφωνιών στρατιωτικής συνεργασίας από τους πραξικοπηματίες στον Νίγηρα.
Τονίζει ότι μόνο οι νόμιμες αρχές της χώρας έχουν το δικαίωμα σε τέτοια μέτρα, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Μόνο οι νόμιμες αρχές με τις οποίες συνήφθησαν αυτές οι συμφωνίες έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν αποφάσεις για την καταγγελία τους», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.
Στις 26 Ιουλίου, στρατιωτικοί στο Νίγηρα ανακοίνωσαν την απομάκρυνση του προέδρου Mohamed Bazoum, το κλείσιμο των εθνικών συνόρων, την επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας και την αναστολή του συντάγματος, καθώς και την απαγόρευση των πολιτικών κομμάτων.
Στις 28 Ιουλίου, δήλωσαν ότι ο στρατηγός Abdourahmane Tchiani είχε αναλάβει αρχηγός του κράτους.
Κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος, ο Tchiani ήταν επικεφαλής της προεδρικής φρουράς, μονάδες της οποίας συνέλαβαν τον Bazoum και συνεχίζουν να τον κρατούν.
Οι στασιαστές που κατέλαβαν την εξουσία στον Νίγηρα κατήγγειλαν επίσης στρατιωτικές συμφωνίες με τη Γαλλία για τη στάθμευση γαλλικών στρατιωτικών μονάδων και το καθεστώς των στρατευμάτων που ήταν παρόντα στο πλαίσιο των συγκρούσεων με τους τζιχαντιστές.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.