Τελειώνει ο Zelensky εάν αποτύχει η αντεπίθεση των Ουκρανών – Διπλωματική λύση με όρους… Ρωσίας

Την κρισιμότητα της ουκρανικής αντεπίθεσης τόσο για το μέλλον της κυβέρνησης του προέδρου Volodymyr Zelensky όσο και για την επόμενη ημέρα της Ουκρανίας αναδεικνύει σε δημοσίευμα του το περιοδικό Politico.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται αξιωματούχους της Ουάσινγκτον, η περαιτέρω οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ προς το Κίεβο αλλά και η διεθνής φήμη του Αμερικάνου προέδρου, Joe Biden εξαρτώνται από την επιτυχία της αντεπίθεσης των Ουκρανών.
Και όχι μόνο.

Τα δύο σενάρια

Όπως υποστηρίζουν οι Αμερικάνοι αξιωματούχοι, εάν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις τα καταφέρουν στην αντεπίθεση τους, η Δύση θα συνεχίσει να τους προμηθεύει με στρατιωτική και οικονομική βοήθεια.
«Εάν ωστόσο αποτύχει η ουκρανική αντεπίθεση, τότε αυτή η υποστήριξη είναι πιθανό να τερματιστεί, ενισχύοντας τις φωνές εκείνες που ζητούν ταχεία διπλωματική λύση στην Ουκρανία» επισημαίνει το δημοσίευμα.
Είναι προφανές πως σε αυτό το σενάριο που η βοήθεια των ΗΠΑ τελειώσει, οι μέρες του προέδρου Zelensky θα είναι μετρημένες, με την έννοια ότι η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να συνεχίσει τον πόλεμο και άρα θα υποχρεωθεί να καταλήξει σε μια συμφωνία που πιθανότατα θα ικανοποιεί τους όρους και τις απαιτήσεις της Ρωσίας.
Σε αυτήν την περίπτωση, και εφόσον η Ουκρανία απωλέσει εδάφη, θεωρείται αδύνατο για τον Zelensky να μπορέσει να παραμείνει στην εξουσία.

Ανησυχία στον Λευκό Οίκο

«Ο Λευκός Οίκος παρακολουθεί την ουκρανική αντεπίθεση με ανησυχία, συνειδητοποιώντας ότι διακυβεύεται η έκβαση του πολέμου και η φήμη του Biden» επισημαίνει το δημοσίευμα, αναφέροντας πως οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης της Ουάσιγκτον δεν είναι ακόμα σίγουροι για το εάν οι Αμερικάνοι βουλευτές και γερουσιαστές θα διαθέσουν πρόσθετα κεφάλαια για το Κίεβο όταν λήξουν τα ποσά έχουν ήδη εγκριθεί από το Κογκρέσο.
Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι οι πιθανές αποτυχίες των Ουκρανών στο πεδίο της μάχης, ενδεχομένως να αποθαρρύνουν και τελικά να αποτρέψουν τους βουλευτές των Ρεπουμπλικάνων από το να συναινέσουν στη συνέχιση της βοήθειας προς την Ουκρανία.

Πλήγματα στο ρωσικό έδαφος

Μια ακόμα μεγάλη πηγή ανησυχίας στην Ουάσινγκτον, είναι πως οι Ουκρανοί πλήττουν ολοένα και πιο συχνά ρωσικά εδάφη
«Αυτό οδήγησε σε αρκετές ιδιωτικές αυστηρές παρατηρήσεις μέσω της διπλωματικής οδού» επισημαίνει το Politico, αναδεικνύοντας έτσι και τα πρώτα ψήγματα ψύχρανσης με το καθεστώς Zelensky.
Το δημοσίευμα, επίσης, υποστηρίζει ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Κίεβο ή φιλοουκρανικές ομάδες ήταν πίσω από την επίθεση με drone στο Κρεμλίνο στις αρχές Μαΐου.

Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 2 δις δολαρίων

Παρόλο αυτά οι ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα Παρασκευή 9/6 ένα ακόμα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμα του το πρακτορείο Bloomberg.
Τα κονδύλια αφορούν την αγορά εκτοξευτών και πυραύλων για το αντιαεροπορικό σύστημα Hawk και δύο τύπων προηγμένων πυραύλων για το σύστημα αεράμυνας Patriot.
Εκτιμάται πως οι ΗΠΑ έχουν διαθέσει πάνω από 36 δις δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.