Τσίπρας: Η ΝΔ έχει κρυφή ατζέντα στην οικονομία και στη δημόσια Υγεία – Οι 5+1 αλήθειες

Στα ψέματα που όπως υποστήριξε, περιλαμβάνει το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Ζάππειο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
Στην τοποθέτηση του ο κ.Τσίπρας ανέφερε πως «ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ και να αποκαλύψουμε τα ψέματα που αυτό περιλαμβάνει».
«Ήρθε η ώρα να αποκαλύψουμε το πραγματικό πρόγραμμα της ΝΔ, την κρυφή της ατζέντα στην οικονομία και κυρίως στη δημόσια Υγεία.
Όχι μέσα από χαρτιά – απάτες, εκτυπωμένα στον υπολογιστή του κ. Σκέρτσου.
5+1 αλήθειες, επίσημα, όπως προκύπτουν από το Πρόγραμμα Σταθερότητας της Ελλάδας για την τριετία 2024-26 που κατέθεσε η ΝΔ» τόνισε ο κ.Τσίπρας, κάνοντας λόγο για κρυφή ατζέντα της ΝΔ στην οικονομία και στη δημόσια υγεία.
Όπως είπε ο κ.Τσίπρας, το επιχείρημα της ΝΔ ότι το πρόγραμμα της έχει κοστολογηθεί και εγκριθεί από την Κομισιόν είναι ένα ακόμα ξεδιάντροπο ψέμα.

Αλήθεια πρώτη:

Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της ΝΔ, το Πρόγραμμα Σταθερότητας δεν περιλαμβάνει παρά μόνο ένα από τα μέτρα του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ – αυτό της μεταρρύθμισης του ενιαίου μισθολογίου του δημοσίου με κόστος 0,3%!
Δεν περιλαμβάνει τις προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ για μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
Δεν περιλαμβάνει φορολογικές ελαφρύνσεις, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, τη μείωση ΕΝΦΙΑ για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές, την αύξηση νοσηλευτικού προσωπικού και άλλα μέτρα που έχει ανακοινώσει η ΝΔ.
Δεν περιλαμβάνει την αύξηση των απολαβών των εκπαιδευτικών, την αύξηση δικαιούχων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και πολλά άλλα.
Ο κατάλογος είναι μακρύς και θα μπορούσα να μιλάω για πολλά λεπτά ακόμα, είπε ο κ. Τσίπρας.

«Τα περισσότερα από τα μέτρα αυτά παραμένουν ακοστολόγητα και είναι απορίας άξιο πώς η ΝΔ θα τα χρηματοδοτήσει όταν ο δημοσιονομικός χώρος που η ίδια προσδιορίζει, με τους δικούς της αριθμούς, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας – ο χώρος δηλαδή πάνω από το 2.0-2.2 % πρωτογενούς πλεονάσματος που είναι συμβατό με τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους – είναι ελάχιστος και μόλις φθάνει το 2026 το 0,3% του ΑΕΠ» είπε ο κ.Τσίπρας.

Αλήθεια δεύτερη:

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, οι δαπάνες του μισθολογίου του δημόσιου τομέα σε σταθερές τιμές – δηλαδή σε όρους αγοραστικής δύναμης- μειώνονται κατά 730 εκ. ευρώ!
Άρα οι πραγματικοί μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων όχι μόνο δεν θα αυξηθούν, αλλά θα μειωθούν.
Αυτό προβλέπει το αληθινό πρόγραμμα της ΝΔ.

Αλήθεια τρίτη:

Σύμφωνα με τους αριθμούς του Προγράμματος Σταθερότητας, οι πρωτογενείς καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου, δηλαδή οι δημόσιες δαπάνες που καλύπτουν την δημόσια παιδεία, την υγεία, την πολιτική προστασία, την ασφάλεια των πολιτών, μεταξύ 2023 και 2026, σε ονομαστικούς όρους, παραμένουν στάσιμες στα επίπεδα των 11,6 δις ευρώ.
Όπως είπε ο κ.Τσίπρας, αυτό σημαίνει ότι σε πραγματικούς όρους – σε σταθερές δηλαδή τιμές – μειώνονται μεταξύ 2023 και 2006 κατά 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ ή σωρευτικά κατά 10% στην τετραετία, κάτι που ισοδυναμεί με μείωση κατά 10% της αγοράς αναγκαίων αγαθών από το ελληνικό δημόσιο

Αλήθεια τέταρτη:

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε η ΝΔ ως προς τις αμοιβές της μισθωτής εργασίας, αποκαλύπτει ότι λένε ψέματα για 1500 ευρώ μέσο μισθό.
Σε σταθερές τιμές, η αύξηση των αμοιβών μόλις πλησιάζει το πενιχρό 1,3%!
Είναι δε αξιοσημείωτο πως η μέση αύξηση της πραγματικής αμοιβής των μισθωτών για την περίοδο αυτή υπολείπεται σημαντικά της μέσης αύξησης της παραγωγικότητας που κινείται στην περιοχή του 7%.
Πρόκειται δηλαδή για μια καθαρή πολιτική αναδιανομής του εθνικού εισοδήματος εις βάρος των μισθωτών, είπε ο κ.Τσίπρας.

Αλήθεια πέμπτη:

Όπως προκύπτει από τα δελτία εκτέλεσης του προϋπολογισμού των τελευταίων 6 τριμήνων, η ΝΔ χρησιμοποίησε σκόπιμα τον πληθωρισμό ως κρυφό φόρο, συλλέγοντας περίπου 6 δισ. ευρώ πέρα και πάνω από αυτά που προέβλεπαν οι προϋπολογισμοί 2022 και 2023!

Αλήθεια έκτη:

Η κρυφή ατζέντα στην υγεία.
«Κατανοούμε γιατί η ΝΔ δεν θέλησε να κοστολογηθεί το πρόγραμμά της αλλά κατανοούμε και τις δηλώσεις του κ. Πνευματικού που απλώς φανέρωσε την ατζέντα του κ. Μητσοτάκη», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η διαλογή ασθενών είναι η μία μόνο παράμετρος του σχεδίου της ΝΔ.
«Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις, τον Ιούλη του 19, είχε δηλώσει «θα ανατριχιάσετε» με τις μεταρρυθμίσεις που σκοπεύουμε στη Δημόσια Υγεία».
«Μετά ήρθε η πανδημία και το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε.
Έρχεται όμως τώρα η ώρα να υλοποιηθεί και να ανατριχιάσουμε» τόνισε ο κ.Τσίπρας, αναφέροντας πως ο κ Πνευματικός είχε πει ακόμα ότι θα πρέπει να κάνουμε τα νοσοκομεία ΝΠΙΔ γιατί η υγεία είναι πανάκριβη και πρέπει να σπάσουμε αβγά.
«Αυτή είναι η διαφορά μας με τα άλλα κόμματα είχε πει και πρόσθεσε ότι πρέπει να κλείσουμε δομές κλπ» ανέφερε ο κ.Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι «αυτό είναι το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών, αυτό είναι το πραγματικό πρόγραμμα της ΝΔ και εκεί θα επικεντρώσουμε τις επόμενες ημέρες μέχρι τις εκλογές».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.