Αλμπίν Κούρτι: Ένας επικίνδυνος «Ενβεριστής» για το Κόσοβο, την Αλβανία, τα Βαλκάνια (αλβανική ανάλυση)

Ένας ‘Ενβεριστής’ (σημ. ομοϊδεάτης του Αλβανού δικτάτορα Ενβέρ Χότζα) είναι ένας υποβαθμισμένος κομμουνιστής που παράγεται σε αυτή τη γωνιά των Δυτικών Βαλκανίων. Ένας ενβεριστής στην πραγματικότητα δεν είναι ούτε αριστερός ούτε κομμουνιστής, είναι απλώς ένα άκαμπτο άτομο που δεν μπορεί να διαπραγματευτεί και να βρει συμβιβασμό.

Η δημοσίευση αυτής της ανάλυσης- γράφει το αλβανικό κείμενο- δεν έχει σκοπό να προσβάλλει.

Αντιθέτως, είναι το συμπύκνωμα μιας μακρόχρονης παρατήρησης που γίνεται από μακριά προς έναν Αλβανό ηγέτη που αρχικά ζέστανε και γέμισε τις καρδιές πολλών συμπατριωτών του. Ελπίζουμε να συνεχίσει να το κάνει, ξεχνώντας το επικίνδυνο βίτσιο του: τον «Ενβερισμό».

Ωστόσο, θεωρώντας τον Αλμπίν Κούρτι ως ενβεριστή, δεν τον διοχετεύουμε ούτε προς τον κομμουνισμό ούτε προς το σοσιαλισμό, αλλά σε μια πολύ επικίνδυνη και ειδική κατηγορία, που επηρεάζει άτομα σε αυτή τη γωνιά των Βαλκανίων:

 Ενβεριστής είναι ένα άτομο ανίκανο να διαπραγματευτεί και να κάνει συμβιβασμούς σε στη μέση μιας διαφωνίας, στη μέση μιας σύγκρουσης.

 Ένας Ενβεριστής δεν θέλει διάλογο, δεν τον αποδέχεται, δεν αλλάζει, απομονώνει, δεν ακούει κανέναν, αλλά σκληραίνει και επιδιώκει να σκληρύνει ό,τι τον περιβάλλει.

 Ένας Ενβεριστής γκρεμίζει και ξενερώνει τους πάντες.

 Ο Αλμπίν Κούρτι είναι το αντίθετο του Ιμπραήμ Ρουγκόβα, αλλά και του Χασίμ Θάτσι, που σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες δεν σκλήρυνε ποτέ.

Ο Αλμπίν Κούρτι έδωσε τα σημάδια του ενβερισμού, όταν στα Τίρανα φλέρταρε εύκολα μόνο με τους πιο αυθεντικούς και τυπικούς ενβεριστές των Τιράνων: τον Σαλί Μπερίσα και τους σκληραγωγημένους του κύκλου του.

Οι Ενβεριστές, άξιοι συνεχιστές του πατέρα τους: Δεν κάνουν διάλογο, δεν μιλάνε, δεν διαπραγματεύονται, δεν αλλάζουν! Κλείνουν, περιορίζουν, αποκλείουν, απομονώνουν. Κάποτε ο Ενβέρ το έκανε με έναν ολόκληρο λαό. Σήμερα το κάνουν οι ομοϊδεάτες του, όσο μπορούν.

Για να δικαιολογήσουν τη σκλήρυνσή τους, δηλώνουν παντού εχθρούς: είναι παραδοσιακοί εχθροί, αλλά εκείνοι που τους συμβουλεύουν, που τους βοηθούν, που τους προστατεύουν ή τους βοήθησαν να επιβιώσουν από μια εξόντωση, γίνονται επίσης εχθροί.

 Όπως ακριβώς έκαναν και κάνουν οι Αμερικανοί και Δυτικοί σύμμαχοί μας. Δεν είναι κατανοητό γιατί η αμερικανική βοήθεια όταν την χρειάζονταν οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου στην τρέλα του ’99 ήταν πιο πολύτιμη από χρυσό και σήμερα, από τους ίδιους ανθρώπους που έζησαν εκείνη την εποχή, αγνοείται, συζητείται, δεν εξετάζεται.

Ως κομμουνιστής, εκτιμούσαμε το γεγονός ότι ο Αλμπίν Κούρτι ζούσε σε ένα σπίτι 65 τετραγωνικών μέτρων.

 Αλλά οι κομμουνιστές σε αυτή τη γωνιά του κόσμου μας ξεκινούν έτσι, μετά τους αρέσει να μεταμορφώνονται όπως ο Ενβέρ, και από κομμουνιστές σε ενβεριστές, υπάρχει μια ολόκληρη θάλασσα στο ενδιάμεσο, ακόμη και μια ολόκληρη νοοτροπία, γεμάτη με ζωτικά συστατικά για μια κοινωνία και για δημοκρατία: η φυσική και ανθρώπινη ικανότητα για διαπραγμάτευση, διάλογο και συμβιβασμό.

 Ό,τι ένας Ενβεριστής, επικίνδυνα, δεν τα έχει!

Άλμπα Μαλτέζη -Shqiptarja

The Hellenic Information Team

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.