Πόλεμος στο Σουδάν: Μόνο στο Τσαντ οι πρόσφυγες φθάνουν τους 90.000

Στο Τσαντ ο αριθμός των προσφύγων που έφυγαν για να σωθούν από τις μάχες που μαίνονται για πάνω από έναν μήνα ανάμεσα στις δυνάμεις των δυο αντίπαλων στρατηγών στο Σουδάν «αυξάνεται ταχύτατα» και πλέον έχει φθάσει γύρω στους 90.000.

Στην παραπάνω ανακοίνωση προέβη χθες Δευτέρα(22/5) η Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, ενώ μόλις τρεις ημέρες νωρίτερα, ο ΟΗΕ υπολόγιζε ότι ο αριθμός αυτός ανερχόταν σε 76.000.

«Αυτή τη στιγμή, θεωρούμε πως βρισκόμαστε κοντά στους 90.000», δήλωσε στον Τύπο στην Ντζαμενά ο Ραούφ Μαζού, κορυφαίο στέλεχος της Αρμοστείας.

Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν πως τουλάχιστον χίλιοι άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από ένα εκατομμύριο άλλοι είτε εκτοπίστηκαν εντός της χώρας ή μετατράπηκν σε πρόσφυγες αφότου ξέσπασε ο πόλεμος αυτός τη 15η Απριλίου.

Πηγή: BBC

Ο κ. Μαζού αναφέρθηκε σε «πάνω από 250.000 ανθρώπους που εγκατέλειψαν το Σουδάν» και κατέφυγαν σε γειτονικές χώρες μέχρι σήμερα.

Στο Τσαντ, όπου στοιβάζονται σε πρόχειρους καταυλισμούς στο ανατολικό τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα των δυο κρατών, περιοχή που καλύπτεται από έρημο, «πάνω από το 90%» των προσφύγων είναι γυναίκες και παιδιά, διευκρίνισε έπειτα από τετραήμερη επίσκεψη στη χώρα.

Η Ύπατη Αρμοστεία ανησυχεί διότι «σύντομα θα αρχίσει η περίοδος των βροχών», που θα εγείρει «επιπλέον εμπόδια όσον αφορά τη διανομή βοήθειας» στους ανθρώπους αυτούς.

«Συγχαίρουμε το Τσαντ διότι επέδειξε αλληλεγγύη», όμως η χώρα «δεν μπορεί να χειριστεί την κατάσταση μόνη της», υπογράμμισε ο κ. Μαζού. «Απευθύνουμε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να μοιραστεί το βάρος με τς χώρες που γειτονεύουν με το Σουδάν και να προσφέρει επείγουσα βοήθεια», επέμεινε.

 

Πηγή: BBC

sudan

Συνολικά, το Τσαντ φιλοξενεί σήμερα 700.000 πρόσφυγες, υπολογίζει η Ύπατη Αρμοστεία.

Τη 17η Μαΐου, τα Ηνωμένα Έθνη και οι εταίροι τους απηύθυναν έκκληση να συγκεντρωθούν κεφάλαια 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να προσφερθεί βοήθεια σε εκατομμύρια ανθρώπους στο Σουδάν και στους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που μετατράπηκαν σε πρόσφυγες στις γειτονικές χώρες.

Χρειάζονται πάνω από 470 εκατομμύρια δολάρια για να προσφερθεί «βοήθεια στους πρόσφυγες, στους επαναπατρισθέντες και στις κοινότητες υποδοχής στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στο Τσαντ, στην Αίγυπτο, στην Αιθιοπία και στο Νότιο Σουδάν».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.