Νιγηρία: Έκθεση για τα κορίτσια που απήγαγε η Μπόκο Χαράμ το 2014

Στο Λάγος της Νιγηρίας, μια αίθουσα εκθεσιακού χώρου έχει γεμίσει με προτομές γυναικών. Κάθε κεφάλι αντιπροσωπεύει ένα από τα εκατοντάδες κορίτσια που το 2014 έπεσαν θύματα ομαδικής απαγωγής από τζιχαντιστές της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ.

Οι ένοπλοι άρπαξαν τα παιδιά από το σχολείο τους, στην περιοχή Τσίμποκ, και προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή, που κορυφώθηκε με την εκστρατεία #BringBackOurGirls.

«Είναι μια μόνιμη υπενθύμιση πως το γεγονός αυτό πραγματικά συνέβη. Στην ιστορία της Νιγηρίας είχαμε μια περίοδο που γυναίκες, αγόρια, άνδρες, παιδία, έπεφταν θύματα απαγωγής. Κάποιοι επέστρεψαν, κάποιοι παραμένουν αγνοούμενοι, κάποιοι κρατούνται ακόμα», τόνισε η ακτιβίστρια Χαμπιμπάτ Μπαλογκούν.

Τα έργα τέχνης δημιουργήθηκαν από φοιτητές του πανεπιστημίου Obafemi Awolowo, υπό το συντονισμό της Γαλλίδας καλλιτέχνη Πριν Νουρί. Συγγενείς των κοριτσιών βοήθησαν με φωτογραφίες.

«Όσοι δουν την έκθεση ελπίζω πως θα θυμηθούν πόσο μεγάλη σημασία έχει η εκπαίδευση για τα κορίτσια. Τα γλυπτά μπορούν να προσωποποιήσουν κάποιον και να πιάσουν τη ζωή που αποπνέει και το συμβολισμό της ζωής. Υπάρχει και το μήνυμα της συνεργασίας, πώς μαζί μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. Και ίσως μέσα από το γεγονός ότι η έκθεση θα ταξιδέψει σε όλη την Αφρική αλλά και σε όλο τον κόσμο, θα συνεχίσουμε να φωτίζουμε κάτι που μπορεί να ξεχαστεί και δεν θα έπρεπε, γιατί θα είναι πάντα προτεραιότητα», εξήγησε η Πριν Νουρί.

Φέτος, περίπου δώδεκα από τα κορίτσια επέστρεψαν στο χωριό τους και έφεραν τη δυσάρεστη είδηση ότι κάποια άλλα πέθαναν στην αιχμαλωσία.

Κι όχι μόνο αυτό. Όλα τα κορίτσια έφεραν μαζί τα παιδιά τους, 24 συνολικά, και είχαν να διηγηθούν συγκλονιστικές ιστορίες για το πώς εξαναγκάστηκαν σε γάμο με τους εξτρεμιστές απαγωγείς τους.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.