Συναγερμός για νέο θανατηφόρο ιό στη Γκάνα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε το πρώτο ξέσπασμα της επιδημίας του Μάρμπουργκ

Θανατηφόρος ιός, που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον Έμπολα και προκαλεί αιμορραγικό πυρετό, εντοπίστηκε στη Δυτική Αφρική και συγκεκριμένα στη Γκάνα με δυο κρούσματα.

Οι δυο ασθενείς πέθαναν σε νοσοκομείο στη νότια Γκάνα και βρέθηκαν θετικοί στον ιό Μάρμπουργκ, που έχει ποσοστό θνητότητας έως και 88%, μετά από εξετάσεις στα δείγματα αίματός τους. Όπως ανέφεραν οι υπηρεσίες υγείας είναι η πρώτη φορά που η Γκάνα επιβεβαιώνει κρούσματα του ιού Μάρμπουργκου.

O θανατηφόρος ιός μεταδίδεται από συγκεκριμένα είδη «φρουτο-νυχτερίδων» (fruit bats) και διασπείρεται μεταξύ των ανθρώπων, μέσω σωματικών υγρών, με τα συμπτώματα να περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πονοκεφάλους, μυαλγίες, εμετούς και εσωτερικές και εξωτερικές αιμορραγίες, ενώ δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία.

98 άτομα ταυτοποιήθηκαν ως στενές επαφές των δύο ασθενών που πέθαναν και τέθηκαν σε καραντίνα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε το πρώτο ξέσπασμα της επιδημίας του Μάρμπουργκ στη Γκάνα και ανέφερε ότι η Γουινέα είχε επιβεβαιώσει ένα κρούσμα του Μάρμπουργκ τον Σεπτέμβριο του 2021.

Οι Αρχές της Γκάνας κάλεσαν τον πληθυσμό να αποφεύγει σπηλιές όπου ζουν αποικίες νυχτερίδων και να μαγειρεύει επιμελώς τα γεύματα πριν την κατανάλωσή τους.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.