Πόλεμος στην Ουκρανία: Ελληνικό πολεμικό υλικό στην Ουκρανία έπεσε στα χέρια των Ρώσων

«Ευχολόγιο» από την εκπρόσωπο Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών για αποκατάσταση των ελληνο-ρωσικών διπλωματικών σχέσεων, μόλις μερικές ημέρες μετά την απέλαση Ελλήνων διπλωματών από τη Μόσχα σε απάντηση των απελάσεων Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα, τον Απρίλιο

Πολεμικό υλικό που έστειλε η Ελλάδα ως στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, έπεσε στα χέρια των Ρώσων, στην πόλη Σεβεροντονιέτσκ, ισχυρίζεται η ρωσική πλευρά και μερίδα ρωσικών ΜΜΕ.

Στο φως της δημοσιότητας, πάντως, ήλθαν φωτογραφίες και βίντεο από το εργοστάσιο, «Αζότ», στο Σεβεροντονιέτσκ της Ανατολικής Ουκρανίας, το οποίο κατέλαβαν πρόσφατα οι ρωσικές δυνάμεις, με μεγάλες ουκρανικές απώλειες και αιχμαλώτους.

Στις φωτογραφίες και στο βίντεο φαίνονται κιβώτια πολεμικού υλικού και οπλισμού με ετικέτες στα γερμανικά «Θεσσαλονίκη – Ελλάδα».

Αντίστοιχες επιγραφές φέρουν και επιμήκη κιβώτια, τα οποία εκτιμάται ότι είχαν πυραύλους. Δεν αποκλείεται να πρόκειται για πυραύλους που χρησιμοποιούνται από τους πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων (MLRS), RM-70. Συστήματα που είχε δώσει η Γερμανία στην Ελλάδα στην αρχή της δεκαετίας του 1990. Προέρχονταν από τα αποθέματα της Ανατολικής Γερμανίας, και μετά τη διάλυσή της και την ενοποίηση της Γερμανίας, μεταξύ των άλλων χωρών που δόθηκαν τέτοια συστήματα ήταν η Ελλάδα. Γι’ αυτό, όπως πιθανολογείται, τα κιβώτια φέρουν επιγραφές στα γερμανικά: «Θεσσαλονίκη – Ελλάδα».

Άκρως σημαντικό είναι ότι, έως τώρα, η κυβέρνηση αρνείται ότι έχει στείλει στην Ουκρανία συστήματα RM-70, ενώ, μόνο μετά από πολλές πιέσεις της αντιπολίτευσης, o υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, αναγκάστηκε να παραδεχτεί στη Βουλή (8 Ιουνίου) ότι η Ελλάδα έχει στείλει και … κάποιες «ρουκέτες για σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων “RM-70”».

Στις φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας παρουσιάζεται και άλλο πολεμικό υλικό. Είναι αδιευκρίνιστη η πηγή προέλευσής του.

Επίθεση φιλίας

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, Ria Novosti, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, εξέφρασε την ελπίδα ότι με τον καιρό, θα επικρατήσει η κοινή λογική, και θα αποκατασταθούν οι ελληνο-ρωσικές διπλωματικές σχέσεις.

Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση της Μόσχας να κηρύξει οκτώ Έλληνες διπλωμάτες και υπαλλήλους της πρεσβείας και του προξενείου στη Μόσχα ως persona non grata, η ίδια κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των ΜΜΕ είπε ότι ήταν μια αναγκαστική απάντηση στις απελάσεις 12 Ρώσων διπλωματών τον Απρίλιο.

 

«Οι απελάσεις δεν είναι επιλογή μας. Αλλά τέτοιες κινήσεις δεν μπορούν να μείνουν χωρίς αντίδραση. Με την πάροδο του χρόνου, νομίζω ότι η κοινή λογική θα επικρατήσει και θα επιτρέψει την εξομάλυνση του έργου των διπλωματικών αποστολών των δύο χωρών», ανέφερε η Μ.Ζαχάροβα.

Πάντως, με τις αποφάσεις για εκατέρωθεν απελάσεις, αυτή τη στιγμή ουσιαστικά η ελληνική πρεσβεία και το προξενείο στη Μόσχα έχουν … βάλει λουκέτο, αφού «καρατομήθηκε» σχεδόν ολόκληρη η ηγεσία τους, με εξαίρεση την Ελληνίδα πρέσβη, όπως κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τη ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα και το προξενείο στη Θεσσαλονίκη, των οποίων «ξηλώθηκαν» τα σημαντικότερα στελέχη τους.

Να σημειωθεί πως, λίγο πριν την απόφαση των απελάσεων των Ελλήνων διπλωματών, αναφέρει το Ria Novosti, το προξενείο της Ελλάδας στη Μόσχα ανακοίνωσε ότι το τμήμα εκδόσεων βιζών θα παραμείνει κλειστό από τις 29 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου, εξαιτίας των απελάσεων. Θα ξαναλειτουργήσει στις 4 Ιουλίου.

Κάτι, βέβαια, που μένει να φανεί, αφού, μετά τις απελάσεις, θα αντιμετωπίσει σοβαρότατα λειτουργικά προβλήματα, ενώ είναι αμφίβολο κατά πόσο θα μπορούν να εκδοθούν ομαλά βίζες για Ρώσους που θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα το καλοκαίρι.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.