Φυλετική επίθεση με πάνω από 200 νεκρούς στην Αιθιοπία

Αυτόπτες μάρτυρες κατηγορούν ομάδα ανταρτών για την επίθεση, οι οποίοι ωστόσο αρνούνται κάθε ανάμιξη.

Αιματοχυσία με εκατοντάδες θύματα λόγω φυλετικών διαφορών στην Αιθιοπία. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν σήμερα ότι περισσότεροι από 200 άνθρωποι της φυλετικής ομάδας Αμχάρα σκοτώθηκαν σε επίθεση που έγινε στην περιοχή Ορόμο της χώρας. Για την επίθεση κατηγορούν ομάδα ανταρτών (τον Απελευθερωτικό Στρατό του Ορόμο), που ωστόσο αρνείται κάθε ανάμιξη.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια από τις πιο θανατηφόρες επιθέσεις στην πρόσφατη ιστορία της χώρας, καθώς οι εντάσεις και τα βίαια επεισόδια μεταξύ διαφορετικών φυλών να συνεχίζονται αμείωτα στη δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα της Αφρικής.

«Έχω μετρήσει 230 πτώματα. Φοβάμαι ότι αυτή είναι η πιο θανατηφόρα επίθεση εναντίον αμάχων που έχουμε δει στη ζωή μας», δήλωσε στο Associated Press ο Abdul-Seid Tahir, κάτοικος της κομητείας Gimbi, που κατάφερε να γλιτώσει από την επίθεση. «Τους θάβουμε σε ομαδικούς τάφους και ακόμα μαζεύουμε πτώματα. Οι μονάδες του ομοσπονδιακού στρατού έχουν φτάσει τώρα, αλλά φοβόμαστε ότι οι επιθέσεις θα μπορούσαν να συνεχιστούν εάν φύγουν».

Ένας άλλος μάρτυρας, ο οποίος έδωσε μόνο το μικρό του όνομα, Σαμπέλ (καθώς φοβάται για την ασφάλειά του), είπε ότι η τοπική κοινότητα των Αμχάρα τώρα επιδιώκει απεγνωσμένα να μετεγκατασταθεί κάπου αλλού «πριν συμβεί ένας ακόμη γύρος μαζικών δολοφονιών». Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η φυλετική ομάδα των Αχμάρα που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή πριν από περίπου 30 χρόνια, τώρα «σκοτώνονται σαν τα κοτόπουλα».

Αμφότεροι οι μάρτυρες κατηγόρησαν τον Απελευθερωτικό Στρατό του Ορόμο για την επίθεση, όπως και η περιφερειακή κυβέρνηση της Ορόμα.

Ωστόσο, εκπρόσωπος των ανταρτών αρνήθηκε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι η επίθεση διαπράχθηκε από τον στρατό του καθεστώτος και την τοπική πολιτοφυλακή.

Η Αιθιοπία βιώνει εκτεταμένες φυλετικές εντάσεις σε αρκετές περιοχές. Οι Αμχάρα –που αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη φυλετική ομάδα στην Αιθιοπία– έχουν στοχοποιηθεί συχνά σε περιοχές όπως η Ορόμα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.