Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: Υπέρ της κατάργησης της ομοφωνίας σε σημαντικά θέματα

Μερική κατάργηση της ομοφωνίας στη λήψη αποφάσεων και άλλες τροποποιήσεις των συνθηκών της ΕΕ πρότεινε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «αν είναι απαραίτητο», όπως είπε, σε ομιλία που εκφώνησε στο Στρασβούργο, κατά την τελετή της ολοκλήρωσης της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

Η ομιλία της έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι η κατάργηση της ομοφωνίας μπορεί να γίνει ακόμα και σε ορισμένους σημαντικούς τομείς.

«Ανέκαθεν υποστήριζα πως η ψήφος με ομοφωνία σε ορισμένους σημαντικούς τομείς απλούστατα δεν έχει πλέον νόημα», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δήλωσε έτοιμη για να μεταρρυθμίσει την ΕΕ, ακόμη και «αλλάζοντας τις συνθήκες της, αν είναι απαραίτητο».

«Η Ευρώπη θα πρέπει να διαδραματίσει ένα πιο σημαντικό ρόλο, για παράδειγμα στον τομέα της υγείας ή της άμυνας. Και οφείλουμε να βελτιώνουμε διαρκώς τη λειτουργία της δημοκρατίας μας», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Θα είμαι πάντα με το μέρος αυτών που θέλουν να μεταρρυθμίσουν την ΕΕ για να λειτουργεί καλύτερα», είπε.

Και ο Μακρόν

Την ίδια άποψη διατύπωσε και ο πρόεδρος της Γαλλίας, στη δική του ομιλία. Ο Εμανουέλ Mακρόν δήλωσε ότι είναι ανάγκη να μεταρρυθμιστούν τα κείμενα των Συνθηκών της ΕΕ, προκειμένου να γίνουν περισσότερο αποτελεσματικά, κάτι το οποίο σημαίνει γρήγορες αποφάσεις και με ενότητα, σε σημαντικούς τομείς.

«Ένας τρόπος αυτής της μεταρρύθμισης είναι η σύγκληση μιας συνέλευσης αναθεώρησης των Συνθηκών. Είναι μια πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την εγκρίνω», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ τόνισε ότι επιθυμεί να γίνει μια πρώτη συζήτηση, με το απαραίτητο «θάρρος» και «ελευθερία», στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.