Το μυστήριο της Σανγκάης: Τα σενάρια για το απάνθρωπο lockdown και η απάντηση του ΕΟΔΥ

Επέτεινε το μυστήριο γύρω από τα τεκταινόμενα  στην Σανγκάη η επίσημη ανακοίνωση των αρχών μόνο για τρεις θανάτους σε διάστημα περίπου μίας εβδομάδας, κι ενώ συνταράσσεται η κοινή γνώμη με τις απάνθρωπες εικόνες που μεταδίδονται από την οικονομική πρωτεύουσα της Σανγκάης.

Η σπουδή των αρχών και η αυστηρότητα με την οποία προσπαθούν να επιβάλλουν τις συνθήκες κοινωνικής απομόνωσης δημιουργούν ένα μυστήριο. Είναι σαφές ότι οι αρχές παρουσιάζουν και μια εικόνα πανικού κατά την πιστή εφαρμογή των μέτρων ο οποίος όμως δεν δικαιολογείται με τόσο μικρό αριθμό νεκρών. Κι επειδή η Κίνα στο παρελθόν δεν έχει δώσει δείγματα απόλυτης διαφάνειας, δικαίως δημιουργείται η απορία κατά πόσον οι αρχές ξέρουν κάτι και το κρύβουν από τη Δύση, όπου η πανδημία έχει πει σε μια πορεία απομείωσης, με τη μετάλλαξη Ο, να εμφανίζεται σαν ένα κοινό κρυολόγημα.

Χαρακτηριστικά, ο καθηγητής του Johns Hopkins Παναγής Γαλιατσάτος διερωτήθηκε ευθέως σήμερα: “Μήπως έχει γίνει κάτι στην Κίνα που δεν μας το λένε;” Ο πνευμονολόγος, εντατικολόγος καθηγητής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, μίλησε στον ΣΚΑΪ και δήλωσε ιδιαίτερα προβληματισμένος για το σκληρό lockdown που καταγράφεται στη Σανγκάη και για τη στρατηγική των μηδενικών κρουσμάτων. «Βρίσκω πολύ περίεργο τι συνέβη στη Σανγκάη. Είμαστε δύο χρόνια τώρα μέσα στην πανδημία. Και η επιστήμη, η έρευνα έχουν φτάσει σε μια στιγμή που ξέρουμε πώς να ζήσουμε με τον COVID και ξέρουμε να τον κρατήσουμε σαν ένα κρύωμα”, είπε. Ο κ Γαλιατσάτος εξέφρασε την ελπίδα να είναι θέμα πολιτισμού αυτά που συμβαίνουν στην Σανγκάη και όχι η Κίνα να κρύβει μια νέα μετάλλαξη του κορονοϊού ή κάτι ακόμη πιο σημαντικό.

Τι γίνεται στην Κίνα;

Τη δική τους εκτίμηση έκαναν γνωστή σήμερα ο καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. Ο καθηγητής Τριανταφυλλίδης, μιλώντας στο OPEN, σημείωσε ότι: “Το πρώτο που γνωρίζουμε είναι ότι στην Κίνα αυτή τη στιγμή κυριαρχεί η Όμικρον 2, η οποία είναι υπερμεταδοτική και διαφεύγει της ανοσίας του οργανισμού μας. Επίσης, έχει εξαπλωθεί και η παραλλαγή Όμικρον 5, που είχε εμφανιστεί στη Νότια Αφρική”. “Δυστυχώς από την Κίνα δεν υπάρχουν στοιχεία για αυτή την παραλλαγή. Και η Ο5 είναι πιο μεταδοτική, αλλά έχει λιγότερα συμπτώματα”. Όπως είπε: “Ο εμβολιασμός στην Κίνα έχει καλύψει με δύο δόσεις περίπου το 85 με 88% του πληθυσμού, το οποίο είναι πολύ σημαντικό. Δυστυχώς, όμως, 3η δόση θα κάνουν μετά από έξι μήνες. Ακόμη, δεν έχει εμβολιαστεί περίπου το 40% των ατόμων που είναι πάνω από 80 ετών”.

Τα κινέζικα φάρμακα

Και αυτά, ενώ “τα κινεζικά εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά σε σχέση με τα mRNA. Άρα, καθώς δεν έχει γίνει αναμνηστική δόση και επιπλέον υπάρχουν τόσα πολλά άτομα πάνω από 80 ετών, είναι αναμενόμενο ότι θα υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα”. Ο κ. Τριανταφυλλίδης σημείωσε ακόμα πως «όταν κάποιος διαπιστωθεί ότι έχει μολυνθεί, τα φάρμακα που του δίνουν είναι τα παραδοσιακά της κινεζικής ιατρικής. Δυστυχώς, δηλαδή και η θεραπευτική αγωγή που χρησιμοποιούν δεν είναι η πιο κατάλληλη». Για την Κίνα ο κ. Τριανταφυλλίδης υπογράμμισε ότι υπάρχουν “αμφιβολίες στα στοιχεία που μας ανακοινώνουν. Έχει διαπιστωθεί ότι δεν είχαν πει αλήθεια για το πότε εμφανίστηκε ο ιός. Μου κάνει εντύπωση να έχουν ανακοινώσει μόνο τρεις θανάτους, όταν το Reuters διαπίστωσε ότι μόνο σε ένα νοσοκομείο ήταν πάνω από 20».

Στο ίδιο μήκος κύματος, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη ανέφερε ότι “μηδέν κρούσματα δεν μπορείς να έχεις με τέτοιον πληθυσμό, όσο και τέλειο να είναι το σύστημα. Υπάρχουν πολλές αμφιβολίες και ερωτηματικά, που μας ανησυχούν όλους», τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ. Είπε επίσης ότι υπάρχει και το ενδεχόμενο να κρύβουν κάποια μετάλλαξη. “Οι Κινέζοι γενικά στο θέμα το επιστημονικό που αφορά τη χώρα τους έχουν μία μυστικότητα”, είπε.

Αμφιβολίες εξέφρασε και ο κ. Τριανταφυλλίδης για τη διαφάνεια των κινεζικών αρχών: “Μας ανησυχεί γιατί υπάρχει και το σκεπτικό μήπως κρύβουν κάποια μετάλλαξη (…). Οι Κινέζοι γενικά στο θέμα το επιστημονικό που αφορά τη χώρα τους κρύβουν κάποια μυστικότητα και το έχετε δει τον τελευταίο καιρό», συμπλήρωσε η Ματίνα Παγώνη.

«Καμπανάκι» Παυλάκη για το Πάσχα – Τι πιστεύει για τη Σανγκάη

Την ανησυχία του εξέφρασε ο ερευνητής γιατρός Γιώργος Παυλάκης σε ό, τι αφορά την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, και κυρίως για το Πάσχα, όπου σύμφωνα με τον ίδιο αναμένεται έξαρση. “Ανησυχώ για το Πάσχα γιατί περιμένουμε έξαρση. Τα μέτρα έχουν εξαφανιστεί, λέμε ότι είμαστε σε αποκλιμάκωση κι έχουμε πολλούς νεκρούς κάθε μέρα”, είπε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, μιλώντας στο ΜEGA.
“Ο ιός είναι εδώ, τα νούμερα που βγαίνουν για τους άλλους δείκτες, εκτός από τις εισαγωγές και τους θανάτους είναι ότι, τα περισσότερα δεν καταγράφονται. Τα εμβόλια ας είναι καλά, και οι προηγούμενες μολύνσεις που δεν έχουμε βαριές νοσήσεις. Το long Covid και η χρόνια κούραση, είναι επιπτώσεις μετά την πρώτη και δεύτερη μόλυνση. Ο ιός δεν θα γίνει γριπούλα έχει επιπτώσεις σε βάθος χρόνου”, είπε.

“Αυτό που έγινε στην Κίνα είναι ότι έγιναν θύματα και της δικής τους επιτυχίας αλλά και της συμπεριφοράς της ως προς την αντιμετώπιση του ιού, καθώς δεν πήραν κάποιο ουσιαστικό μέτρο. Τώρα ο ιός μολύνει τους ανθρώπους πολύ γρήγορα, προσπαθώντας να παρακάμψει το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι Κινέζοι είδαν αυτό που έγινε στο Χόνγκ Κονγκ, που είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής θανάτων, και έπειτα στην κατάταξη είναι η Ελλάδα. Αυτό συμβαίνει γιατί και εκεί φοβούνται τα εμβόλια, δεν εμβολιάζονται και κατέστρεψαν το σύστημα υγείας. Και στο Χονγκ Κονγκ όπου έχουν γηραιό πληθυσμό (όπως και στην Ελλάδα) πήγαν και τα άνοιξαν όλα με 85% εμβολιασμένους”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία. Οι πολίτες έχουν τρία βασικά καθήκοντα: να μην μολυνθούν γιατί ο ιός είναι κακός, να εμβολιαστούν αλλά και να κάνουν τεστ πριν πάνε κάπου ή εάν επισκεφθούν ηλικιωμένους αλλά και πολύ κόσμο», σημείωσε ο κ. Παυλάκης.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για την Σανγκάη

Για το θέμα τοποθετήθηκε πριν από λίγο και ο ΕΟΔΥ.  “Οι πρωτόγνωρες εικόνες των αυστηρών περιοριστικών μέτρων στη Σανγκάη της Κίνας έχουν ανησυχήσει τη διεθνή κοινότητα. Στη Σανγκάη εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα που περιλαμβάνουν αναστολή επαγγελματικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων καθώς και απομόνωση των ατόμων που έχουν διαγνωσθεί θετικοί στον κορονοϊό SARS-CoV-2.H Κίνα μετά την έξαρση κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας (Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2020) είχε σχεδόν μηδενικό αριθμό κρουσμάτων μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2022”.
“Αυτό ήταν συνέπεια της στρατηγικής «μηδενικής διασποράς» ή zero-Covid που αφορούσε εφαρμογή αυστηρών περιοριστικών μέτρων σε περίπτωση ανίχνευσης μικρού αριθμού κρουσμάτων SARS-CoV-2. Η στρατηγική «μηδενικής διασποράς» ήταν επιτυχής μέχρι πρότινος αλλά όχι μετά το Φεβρουάριο 2022 που παρατηρήθηκε διασπορά της παραλλαγής Όμικρον και συγκεκριμένα της υποομάδας Όμικρον 2 (ΒΑ.2) που παρουσιάζει υψηλή μολυσματικότητα και χαρακτηριστικά ανοσιακής διαφυγής.
Βάσει των δεδομένων που δημοσιεύονται από την Κίνα δεν υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης νέας παραλλαγής του ιού, ή άλλου δεδομένου ότι η πανδημία έχει αλλάξει χαρακτηριστικά. Η αυστηρότητα των μέτρων σχετίζεται με τη στρατηγική «μηδενικής διασποράς» που ήταν επιτυχής μέχρι τις αρχές του 2022, αλλά λόγω της υψηλής μολυσματικότητας της παραλλαγής ‘Ομικρον και της μικρότερης αποτελεσματικότητας των εμβολίων που έχουν χρησιμοποιηθεί στην Κίνα, η στρατηγική αυτή είναι λιγότερο αποτελεσματική και απαιτεί την εφαρμογή πολύ αυστηρών μέτρων.
Συμπερασματικά τα υπάρχοντα δεδομένα από την Κίνα δεν αναφέρουν την ύπαρξης νέας παραλλαγής του ιού ή άλλου δεδομένου που εγείρει ανησυχία αναφορικά με την πορεία της πανδημίας”, σημειώνει ο ΕΟΔΥ.

Πηγή Φωτό: AP Reuters

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.