Πάτρα: Ποιος και γιατί έδωσε κεταμίνη στη Τζωρτζίνα;

Η κεταμίνη είναι η ουσία-αίνιγμα την οποία αποκάλυψε πρώτο το eReportaz ελέγχεται ως ύποπτη από τον ιατροδικαστή Σωτήρη Μπουζιάνη για το θάνατο του παιδιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες ερευνάται η συγκεκριμένη ουσία στα βιολογικά υγρά της Τζωρτζινας, πρόκειται για ουσία την οποία μπορεί κάποιος να την αγοράσει από pet shop και το φαρμακείο κατόπιν συνταγής και σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να προκαλέσει θάνατο λόγω αναπνευστικής καταστολής.

Τι είναι η κεταμίνη

Η Κεταμίνη κυκλοφορεί σε υγρή μορφή ή σε λευκή σκόνη και η χρήση της ποικίλει. Μπορεί να καπνιστεί, να χορηγηθεί ενδοφλεβίως, ή να ληφθεί από το στόμα ή τη μύτη.

Χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες στην κτηνιατρική ως ταχύτατο αναισθητικό-καταπραϋντικό φάρμακο.

Τι συμβαίνει όταν παίρνει κάποιος κεταμίνη;

Έχει κοινά χαρακτηριστικά με το PCP (phencyclidine), αν και η δράση της είναι πολύ πιο άμεση. Συνήθως ξεκινά από 5 ως 10 λεπτά μετά τη λήψη και διαρκεί 2 με 3 ώρες. Έχει συνδυαστεί με σεξουαλικές επιθέσεις, τα λεγόμενα ‘date-rapes’, όπου τα θύματα δεν μπορούν να θυμηθούν τα γεγονότα που συνέβησαν όσο ήταν κάτω από την επήρειά του.

Προκαλεί παραισθήσεις, τρέμουλο και μειωμένη αντίληψη του χώρου και του χρόνου. Επίσης, με τη χρήση της παρατηρείται σταδιακή μείωση της δυνατότητας μάθησης, αμνησία και μειωμένη κινητικότητα. Μεγάλες δόσεις και μακροχρόνια χρήση προκαλούν κατάθλιψη, υψηλή πίεση και δεν αποκλείονται θανατηφόρα αναπνευστικά προβλήματα.

 

Η τοξικολογική εξέταση – Τι αποκάλυψε νωρίτερα ο Πέτρος Κουσουλός

Το εξειδικευμένο εργαστήριο της Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον τοξικολόγο, Νίκο Ράϊκο έχει επιστρέψει εδώ και ημέρες τα αποτελέσματα του ποσοτικού ελέγχου της ουσίας που βρέθηκε στο αίμα του άτυχου κοριτσιού στον ιατροδικαστή Σωτήρη Μπουζιανη ο οποίος καλείται να προχωρήσει στην τελική αξιολόγηση και να παραδώσει πλέον την έκθεση του, με σαφή αιτία θανάτου, στο Ανθρωποκτονιών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Πέτρου Κουσουλού η ουσία-αίνιγμα (αναισθητικη-κατασταλτική εδώ ) η οποία έχει ανευρεθεί σε μεγαλύτερη ποσότητα με αποτέλεσμα να ζητηθεί ο επανέλεγχος από το εργαστήριο της Θεσσαλονίκης, είναι φαρμακευτική και δεν μπορεί κάποιος να την προμηθευτεί εύκολα από φαρμακείο αλλά από άλλα εξειδικευμένα καταστήματα.

Δεν έχει καμία σχέση με το σχήμα το οποίο χορηγούνταν στο πλαίσιο της φαρμακευτικής αγωγής που λάμβανε η Τζωρτζίνα εξαιτίας της τετραπληγίας την οποία αντιμετώπιζε εξαιτίας της πρώτης ανακοπής που υπέστη αιφνιδίως στις 11 Απριλίου 2021 και οφείλεται -όπως όλα δείχνουν- σε ασφυξία.

Οι ερευνητές της υπόθεσης πλέον καλούνται να βρουν ποιος και γιατί προμηθεύτηκε τη συγκεκριμένη ουσία, εάν χορηγήθηκε από γιατρό η νοσηλευτικό προσωπικό η κάποιον τρίτο. Την ίδια στιγμή ο κ. Μπουζιάνης καλείται πλέον μα εξηγήσει εάν η χορήγηση της συγκεκριμένης ουσίας ακόμη και σε υπέρμετρη δόση μπορεί να επιφέρει θάνατο η επέδρασε μαζί με το φαρμακευτικό σχήμα που λάμβανε η Τζωρτζίνα και προκάλεσε το δυστυχές συμβάν στα τέλη Ιανουαρίου 2022.

Μια μεγάλη δόση μπορεί να σκοτώσει σε λίγα λεπτά

Αν χορηγηθεί σε μεγάλες δόσεις μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο στους ανθρώπους. «Μία μεγάλη δόση μπορεί να σκοτώσει σε λίγα λεπτά», ανέφερε χαρακτηριστικά στην εκπομπή ο ιατροδικαστής Χαράλαμπος Κούτσης.

«Είναι μία ουσία που καταγράφεται ιατροδικαστικά και στη τοξικολογία, γιατί σε συγκεκριμένες δόσεις μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Κούτση, στην Ελλάδα η κεταμίνη κυκλοφορεί σαν κτηνιατρικό σκεύασμα, αλλά μπορεί να υπάρχει και νοσοκομειακή χορήγηση της ουσίας. Ιδιαίτερα τόνισε πως είναι μία ουσία που δεν δίνεται εύκολα σε φαρμακείο, παρά μόνο σε νοσοκομεία και αυτό μόνο όταν το απαιτούν οι συνθήκες.

Ακόμη, η κεταμίνη δεν θα πρέπει να χορηγηθεί σε ασθενείς που έχουν σοβαρά προβλήματα με την καρδιά τους.

«Το συγκεκριμένο αναισθητικό ανήκει στην κατηγορία βραχείας δράσης. Όταν μιλάμε για θανατηφόρες δόσεις ο θάνατος θα είναι πολύ γρήγορος, εντός μερικών λεπτών», δήλωσε ο κ. Κούτσης.

«Εφόσον έχουμε αύξηση παλμών μία τέτοια χορήγηση θα μπορούσε να προκαλέσει μία τέτοια εικόνα. Θα είναι κι άλλα πράγματα. Θα πρέπει να αξιολογηθεί συνδυαστικά και με άλλα στοιχεία», πρόσθεσε.

Το ζήτημα φαίνεται πλέον να είναι αν η συγκεκριμένη ουσία έχει προκαλέσει είτε κάποια παρενέργεια, είτε έχει επιφέρει θάνατο. Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί σε τι ποσότητα εντοπίστηκε στον οργανισμό της Τζωρτζίνας η κεταμίνη.

Τη Τρίτη, έγινε γνωστό ότι η οικογένεια των τριών νεκρών παιδιών στην Πάτρα δεν είχε κάποιο γονιδιακό πρόβλημα. Το επίσημο πόρισμα της εξέτασης αναμένεται να βγει μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με το MEGA, αρχικά εξετάστηκε αν υπάρχουν γονίδια που μπορεί να προκαλέσουν καρδιολογικά προβλήματα. Συνολικά εξετάστηκαν σχεδόν 1.000 γονίδια και το πόρισμα του Ιδρύματος της Ακαδημίας Αθηνών αναφέρει πως δεν υπάρχει κάποιο γενετικό πρόβλημα στα παιδιά, κάτι που αναμένεται να είναι καθοριστικό για την υπόθεση των θανάτων των τριών νεκρών παιδιών.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.