G20: Ιστορική συμφωνία για τον παγκόσμιο ελάχιστο εταιρικό φόρο 15%

Οι ηγέτες των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου (G20) θα εγκρίνουν τη συμφωνία του ΟΟΣΑ για τον παγκόσμιο ελάχιστο εταιρικό φόρο 15%, σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων της διήμερης συνόδου κορυφής της G20, με σκοπό να τεθούν σε ισχύ οι κανόνες το 2023.

«Καλούμε το Περιεκτικό Πλαίσιο του ΟΟΣΑ/G20 για τη διάβρωση της φορολογικής και τη μετατόπιση των κερδών να αναπτύξει γρήγορα τους κανόνες του μοντέλου και τα μέσα όπως συμφωνήθηκαν στο Λεπτομερές Σχέδιο Εφαρμογής, με σκοπό να διασφαλιστεί ότι οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ σε παγκόσμιο επίπεδο το 2023», αναφέρεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων, το οποίο είδε το Reuters.

Τα συμπεράσματα πρόκειται να εγκριθούν επίσημα την Κυριακή.

Εντός του 2023 οι πολυεθνικές θα πληρώνουν ελάχιστο φόρο του 15% επί των κερδών τους και θα καταβάλλουν το ποσό στις χώρες εκείνες στις οποίες πωλούν προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους.

Βασικής σημασίας για την έγκριση του φόρου, αποδείχθηκε η στήριξη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Η κυβέρνηση Ντράγκι άφησε να διαρρεύσει την ικανοποίησή της για την υιοθέτηση του μέτρου κατά την ιταλική προεδρία της G20, η οποία είχε οργανώσει σειρά προπαρασκευαστικών συναντήσεων των αρμόδιων υπουργών.

Υπολογίζεται ότι θα μπορέσουν να καταβληθούν στα ταμεία των διαφόρων χωρών, πάνω από 150 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, τα οποία έως τώρα «γλίτωναν» οι πολυεθνικές.

Αντιθέτως, σε ό,τι αφορά το κλίμα, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, οι θέσεις των διαφόρων χωρών που μετέχουν στο G20, συνεχίζουν να απέχουν σημαντικά.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν είπε ότι η επικύρωση του ελάχιστου φόρου θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους των ΗΠΑ, παρόλο που η συμφωνία σημαίνει επίσης ότι πολλές εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ, όπως οι γίγαντες του Διαδικτύου, θα πληρώνουν περισσότερους φόρους από τώρα.

«Αυτή η συμφωνία θα μετατρέψει την παγκόσμια οικονομία σε έναν τόπο μεγαλύτερης ευημερίας για τις αμερικανικές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους», δήλωσε η κ. Γέλεν.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.