Καμπανάκι για «αρνητές» και «άτρωτους» τα 5.449 κρούσματα – Η νόσηση δεν είναι φυσικό εμβόλιο

Κλινική μελέτη σε 7.000 ασθενείς στις ΗΠΑ έδειξε ότι οι ανεμβολίαστοι που είχαν νοσήσει 3-5,5 μήνες πριν την εισαγωγή τους είχαν 5,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν ξανά σε σχέση με τους εμβολιασμένους που δεν είχαν ιστορικό λοίμωξης

Ξεκάθαρο μήνυμα για τους κινδύνους που εγκυμονεί η φυσική νόσηση και τα οφέλη που συνεπάγεται ο πλήρης εμβολιασμός έναντι του κορωνοϊού απηύθυνε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου από το Υπουργείο Υγείας.

«Η νόσος COVID-19, όπως δείχνουν οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι, είναι απειλητική και μπορεί να αφαιρέσει το πολύτιμο αγαθό της ζωής», τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου, σχολιάζοντας την άποψη που διατυπώνεται από μερίδα πολιτών «γιατί να εμβολιαστούμε αφού η νόσηση προσφέρει ισχυρότερη ανοσία;».

Κάνοντας αναφορά σε επιστημονικά δεδομένα που τεκμηριώνουν την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού, η πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε πως ο κύριος λόγος αποχής από τον εμβολιασμό είναι -σε μεγάλο βαθμό- η πεποίθηση μερίδας απρόθυμων να εμβολιαστούν ατόμων πως είναι άτρωτοι στη λοίμωξη.

Μελέτη των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC)με στοιχεία από δίκτυο 187 νοσοκομείων που αφορούσαν 7.000 εισαγωγές ασθενών με συμπτώματα παρόμοια με της λοίμωξης COVID-19 έδειξε ότι οι ανεμβολίαστοι που είχαν νοσήσει 3-5,5 μήνες πριν την εισαγωγή τους είχαν 5,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν ξανά σε σχέση με τους εμβολιασμένους που δεν είχαν ιστορικό λοίμωξης. Όπως προκύπτει από τα δεδομένα αυτά, «ο εμβολιασμός προσφέρει υψηλή και σταθερή ανοσία που υπερτερεί της φυσικής λοίμωξης από την COVID-19. Η μελέτη αυτή αποδυναμώνει τις απόψεις πολλών που υποστηρίζουν ότι η νόσηση είναι ένα είδος φυσικού εμβολίου και γι΄αυτό και το προτιμούν», σημείωσε χαρακτηριστικά η κυρία Θεοδωρίδου.

Αύριο η απόφαση για την τρίτη δόση στους κάτω των 50 ετών

Αύριο, Τρίτη, αναμένεται να αποφανθεί η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για τη χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου στους πολίτες κάτω των 50 ετών, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Υπενθυμίζεται ότι η χορήγηση της τρίτης, ενισχυτικής δόσης σε άτομα ανοσοκατεσταλμένα, άνω των 50 ετών και στους υγειονομικούς έχει ξεκινήσει ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 350.000 εμβολιασμοί τρίτης δόσης και έχουν κλειστεί ακόμη 94.000 ραντεβού.

Η αναγκαιότητα της τρίτης δόσης αναδεικνύεται με σαφήνεια από τα στοιχεία που παρέθεσε η πρόεδρος της Επιτροπής, τα οποία προέκυψαν από παρατηρητική μελέτη που διεξήγαγαν πρόσφατα στο Ισραήλ ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard. Σύμφωνα με αυτά, η τρίτη δόση είναι αποτελεσματική στην προστασία των εμβολιασθέντων από σοβαρή νόσο.

Πιο αναλυτικά, μελετήθηκαν 728.321 άτομα άνω των 12 ετών (μέση ηλικία τα 52 έτη) που έλαβαν τρίτη δόση εμβολίου με το mRNA σκεύασμα της Pfizer από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2021 -και τα οποία συγκρίθηκαν με ανθρώπους που είχαν κάνει δύο δόσεις εμβολίου τουλάχιστον πέντε μήνες πριν. Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν λάβει την τρίτη δόση είχαν:

– κατά 93% μικρότερη πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο

– κατά 92% μικρότερη πιθανότητα σοβαρής νόσου

– κατά 81% μικρότερο κίνδυνο θανάτου.

Ανοίγει η πλατφόρμα και για όσους έχουν κάνει Johnson & Johnson

Την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για την αναμνηστική δόση των πολιτών που έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Ραντεβού μπορούν να προγραμματίσουν όσοι έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον δύο μήνες από τον αρχικό εμβολιασμό τους. Σε πρώτη φάση, οι εμβολιασμοί θα γίνονται είτε με το ίδιο εμβόλιο είτε με το σκεύασμα της Pfizer και ακολούθως και με αυτό της Moderna.

Συνολικά 6.380.000 συμπολίτες μας (60,8% του γενικού πληθυσμού και 70,1% του ενήλικου) έχουν λάβει τις δύο δόσεις εμβολίου, με την Ελλάδα να κατατάσσεται 16η στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης και 15η στους εμβολιασμούς πρώτης δόσης.

«Μαύρο» ρεκόρ πανδημίας – Τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων σε 12 περιοχές

Με ρεκόρ κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας κάνει ποδαρικό ο Νοέμβριος. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε νωρίτερα 5.449 νέες λοιμώξεις επί μόλις 82.593 διαγνωστικών ελέγχων, με την Αττική να σημειώνει έπειτα από αρκετό καιρό τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων (1.021) και τη Θεσσαλονίκη να «χτυπάει κόκκινο» με 828. Σε τριψήφιους αριθμούς κινήθηκαν για πρώτη φορά 12 ακόμα Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της χώρας, από τις οποίες ξεχωρίζει η Λάρισα με 339 διαγνώσεις, η Μαγνησία με 242, η Αχαΐα με 171, ο Έβρος με 167 και η Πέλλα με 152.

Εξίσου ανησυχητικά είναι τα δεδομένα και από τα νοσοκομεία, με τους «σκληρούς δείκτες» της να αναδεικνύουν την ανοδική τάση της επιδημίας. Ενδεικτικά, 430 άνθρωποι παραμένουν διασωληνωμένοι το τελευταίο 24ωρο, ενώ την αντίστοιχη περσινή ημέρα -όταν ξεκινούσε το τρίτο κύμα της πανδημίας- ο αριθμός τους περιοριζόταν σε 140. Τέλος, σήμερα καταγράφηκαν 249 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία και 52 ακόμα θάνατοι.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.