Επανέρχεται… δριμύτερο το «πυρηνικό ΝΑΤΟ»

Το «πυρηνικό ΝΑΤΟ», αλλά και οι σχέσεις ΕΕ – ΝΑΤΟ, ήταν από τα «ακανθώδη» ζητήματα της συνεδρίασης των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, στις 21 και 22 Οκτωβρίου, στις Βρυξέλλες.

«Το περιβάλλον ασφαλείας μας συνεχίζει να επιδεινώνεται», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη συνεδρίαση των υπουργών, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Νορβηγός, Γενς Στόλτεμπεργκ.

«Επομένως -πρόσθεσε- οι διαβουλεύσεις μας είναι απαραίτητες για να διασφαλίσουμε ότι το ΝΑΤΟ παραμένει μια αξιόπιστη πυρηνική Συμμαχία όσο υπάρχουν πυρηνικά όπλα για τη διατήρηση της ειρήνης, την πρόληψη του εξαναγκασμού και την αποτροπή της επιθετικότητας». Ανέφερε, δε, ότι «οι υπουργοί Άμυνας συναντήθηκαν στην Ομάδα Πυρηνικού Σχεδιασμού» του Οργανισμού (Nuclear Planning Group – NPG).

Σιγή ιχθύος

Στην τελευταία συνεδρίαση του ΝΑΤΟ, την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Το ελληνικό υπουργείο Αμυνας, πάντως, όπως πράττει εδώ και πολύ καιρό σε σειρά θεμάτων, έως τώρα δεν έχει δώσει την παραμικρή διευκρίνιση ούτε ως προς το εάν η Ελλάδα θα ενταχθεί στους πυρηνικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, αλλά ούτε και ως προς την τουρκική ανακοίνωση – «πρόσκληση» της χώρας μας σε ελληνο-τουρκικό διάλογο στρατιωτικών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Εκσυγχρονισμός κεφαλών

Να σημειωθεί, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές, ότι τα τελευταία χρόνια «τρέχει» το πρόγραμμα εγκσυγχρονισμού του πυρηνικού οπλοστασίου του ΝΑΤΟ, και τα παλαιά πυρηνικά που είχε αποθηκευμένα σε αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων, ως λέγεται, και στην Ελλάδα, αλλά και στην Τουρκία, αναβαθμίζονται.

Οσον αφορά το «πυρηνικό ΝΑΤΟ», παρατηρούν στρατιωτικοί κύκλοι, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η Εαρινή Σύνοδος υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ (29 Ιουνίου 2017).

Κι’ αυτό, γιατί εκεί, στο Nuclear Planning Group (NPG), στην εισαγωγική τοποθέτησή του, ο Γενς Στόλτεμπεργκ, φέρεται να τόνισε, σύμφωνα με τις ίδιες στρατιωτικές πηγές, ότι για πρώτη φορά περιελήφθη σε μια τέτοια συνεδρίαση η ανταλλαγή απόψεων σε υπουργικό επίπεδο στη βάση του υποθετικού σεναρίου κρίσης του άρθρου 5 με πυρηνική πτυχή (!).

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο τότε υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Τζιμ Μάττις:

1.Χαρακτήρισε τη Ρωσία ως κύρια άμεση και έμμεση απειλή.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι σήμερα το «δόγμα» των ΗΠΑ στοχοποιεί, όχι μόνο τη Ρωσία, αλλά και την Κίνα, πρωτίστως.

2.Αναφέρθηκε στα αεροσκάφη διττών δυνατοτήτων (Dual Capabity Aircraft – DCA), ενώ όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό τους υπενθύμισε την προώθηση των F-35, τα οποία προβλέπεται να πιστοποιηθούν ως DCA το 2025, προκειμένου να αποτελέσουν το κύριο μέσον του ΝΑΤΟ για χρήση των υπό εκσυγχρονισμό πυρηνικών κεφαλών Β-61.

Σύμφωνα με έντονη φημολογία, το πρόγραμμα αναβάθμισης των πυρηνικών κεφαλών ήδη έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί.

3.Συνέδεσε τη μεταφορά των αεροσκαφών DCA εγγύτερα του πεδίου της μάχης με την αποτελεσματικότερη αποτροπή πυρηνικής κλιμάκωσης.

Ακρως ενδιαφέρον είναι ότι, κατά την ίδια Σύνοδο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας υποστήριξε ότι η έκθεση του Hight Level Group του ΝΑΤΟ καταδεικνύει πρόοδο στην προσπάθεια προσαρμογής της πυρηνικής αποτροπής της Συμμαχίας, ενώ σημείωσε τη ρωσική παρουσία στη Συρία ως παράμετρο κατάλληλης προσαρμογής της συμμαχικής διάταξης προς όλες τις κατευθύνσεις (!).

Ευρω-άμυνα και ΝΑΤΟ

Κατά τα λοιπά, στις δηλώσεις του μετά την τελευταία Σύνοδο των υπουργών Αμυνας, ο Γένς Στόλτεμπεργκ προέβη στις συνήθεις … φιλοφρονήσεις προς την ΕΕ, πίσω από τις οποίες όμως βρίσκεται η προσπάθεια της ηγεσίας του ΝΑΤΟ να «καπελώσει» κάθε προσπάθεια για τη δημιουργία Ευρω-άμυνας. ‘Η, τουλάχιστον, εάν δημιουργηθεί, να αποτελεί ένα συμπληρωματικό κομμάτι του ΝΑΤΟ.

Από τη μεριά τους, βέβαια, και οι Ευρωπαίοι, σε μεγάλο βαθμό, δεν δείχνουν ιδιαίτερα ενθουσιώδεις για να επιταχύνουν τους ρυθμούς για την οικοδόμηση της Ευρω-άμυνας, αν και τα τελευταία «καμπανάκια» του αδειάσματος της Ευρώπης από τις ΗΠΑ, τόσο στο Αφγανιστάν, όσο και άλλου, προβλημάτισαν σοβαρά πολλές μεγάλες χώρες – μέλη της ΕΕ.

Αναλυτικότερα, αναφερόμενος στις σχέσεις ΝΑΤΟ – ΕΕ, ο γ.γ. του στρατιωτικού Οργανισμού:

-Είπε ότι η «διατλαντική μας συμμαχία παραμένει το θεμέλιο για την ασφάλειά μας. Και η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική θα συνεχίσουν να στέκονται δυνατά μαζί στο ΝΑΤΟ, καθώς αντιμετωπίζουμε έναν πιο ανταγωνιστικό κόσμο».

-Χαιρέτισε, όπως είπε, «τις αυξημένες προσπάθειες της ΕΕ στον τομέα της άμυνας. Το ΝΑΤΟ καλεί τους Ευρωπαίους συμμάχους να επενδύσουν περισσότερα και να παρέχουν περισσότερες δυνατότητες υψηλής τεχνολογίας εδώ και πολλά χρόνια. Αλλά αυτές οι προσπάθειες δεν πρέπει να επαναλαμβάνουν το ΝΑΤΟ. Αυτό που χρειάζεται είναι περισσότερες δυνατότητες, όχι νέες δομές».

-Εξέφρασε την … «ανυπομονησία» του «για μια νέα κοινή δήλωση για τις σχέσεις ΝΑΤΟ-ΕΕ, η οποία θα καθορίσει τομείς για μελλοντική συνεργασία. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η προσέγγισή μας για την ασφάλεια παραμένει συνεκτική».

-Ανέφερε ότι ήδη υπάρχει συνεργασία μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ. «Στον κυβερνοχώρο, ανταλλάσσουμε πληροφορίες για απειλές και τρωτά σημεία σε πραγματικό χρόνο», είπε. Και πρόσθεσε: «Στο Αιγαίο, η ναυτική δύναμή μας συνεργάζεται με την ΕΕ για την εφαρμογή της συμφωνίας τους με την Τουρκία. Και στο Κόσοβο, τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ στέκονται ώμο με ώμο με διπλωμάτες της ΕΕ για να φέρουν ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή».

Εξέφρασε, δε, την «ελπίδα» του, όπως είπε, «να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας σε άλλους τομείς, όπως η στρατιωτική κινητικότητα, η ανθεκτικότητα, οι αναδυόμενες και αποδιοργανωτικές τεχνολογίες».

Χάδια στην Τουρκία

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόθεση της Τουρκίας να προμηθευτεί και άλλα ρωσικά οπλικά συστήματα, πέραν των αντιαεροπορικών, S-400, ανέφερε πως το θέμα δεν συζητήθηκε σε αυτή τη συνάντηση των υπουργών Αμυνας.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι, τόσο ο ίδιος όσο και οι σύμμαχοι έχουν υπογραμμίσει πως οι προμήθειες οπλικών συστημάτων αποτελούν εθνική αρμοδιότητα, αλλά αυτό που ενδιαφέρει το ΝΑΤΟ είναι οι νέες αμυντικές δυνατότητες των κρατών-μελών να είναι διαλειτουργικές με το ΝΑΤΟ.

Ισχυρίστηκε, δε, ότι οι S400 είναι ένα ρωσικό οπλικό σύστημα το οποίο δεν μπορεί να ενσωματωθεί στο σύστημα του ΝΑΤΟ. «Αυτό είναι το μήνυμα μας. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες για εξεύρεση εναλλακτικών συστημάτων και αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται», είπε.

Ταμείο κατά «ενοχλητικών τεχνολογιών»

Κατά την τελευταία Σύνοδο των υπουργών, επίσης, υπογράφτηκε συμφωνία για τη δημιουργία Ταμείου Καινοτομίας του ΝΑΤΟ, το οποίο, όπως είπε ο Γενς Στόλτεμπεργκ, «αναμένεται να επενδύσει ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε καινοτόμες τεχνολογίας, σε όλη τη Συμμαχία, κατά των αναδυόμενων και ενοχλητικών τεχνολογιών».

Παράλληλα, είπε ότι το ΝΑΤΟ «οικοδομεί έναν επιταχυντή αμυντικής καινοτομίας για τον Βόρειο Ατλαντικό – αυτό που ονομάζουμε «DIANA». Ως μέρος της DIANA, οι σύμμαχοι δεσμεύονται να παρέχουν ένα δίκτυο τεχνολογικών κέντρων δοκιμών και τοποθεσιών σε όλη τη Συμμαχία, προκειμένου να αξιοποιήσουν καλύτερα την πολιτική καινοτομίας για την ασφάλειά μας και να ενισχύσουν τον τεχνολογικό δεσμό μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής».

Πρέπει να διασφαλιστεί, πρόσθεσε, ότι «οι σύμμαχοι είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τις διαφορετικές τεχνολογίες απρόσκοπτα, μεταξύ τους και μεταξύ των δυνάμεών τους».

Τεχνητή νοημοσύνη

Στην υπουργική Σύνοδο, ανέφερε τέλος, ελήφθη και «μια άλλη σημαντική απόφαση για το ΝΑΤΟ. Οι σύμμαχοι συμφώνησαν για την πρώτη μας στρατηγική Τεχνητής Νοημοσύνης. Θα θέσει πρότυπα για την υπεύθυνη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Περιγράψαμε πώς θα επιταχύνουμε την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης σε αυτό που κάνουμε. Καθορίσαμε πώς θα προστατεύσουμε αυτήν την τεχνολογία και πως θα αντιμετωπίσουμε τις απειλές που θέτει η χρήση τεχνητής νοημοσύνης από τους αντιπάλους».

Πηγή: lawandorder.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.