Η Κίνα αντίπαλος του ΝΑΤΟ – Έρχονται πιο κοντά μας, επενδύουν στις χώρες μας, έχουν όπλα που μας φτάνουν

Η αντιμετώπιση της απειλής για την ασφάλεια που συνιστά η άνοδος της Κίνας θα αποτελέσει σημαντικό μέρος της μελλοντικής στρατηγικής του ΝΑΤΟ, όπως γνωστοποίησε ο επικεφαλής της Συμμαχίας.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι οι κινήσεις της Κίνας έχουν ήδη αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή ασφάλεια μέσω του κυβερνοχώρου, των νέων τεχνολογιών και των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

Ο τρόπος υπεράσπισης των συμμάχων του ΝΑΤΟ από αυτές τις απειλές θα αντιμετωπιστεί «διεξοδικά» στο νέο δόγμα της Συμμαχίας για την επόμενη δεκαετία, πρόσθεσε.

Η άνοδος της Κίνας θα επηρεάσει την ασφάλεια

Το ΝΑΤΟ έχει περάσει δεκαετίες εστιάζοντας στην αντιμετώπιση της Ρωσίας και, από το 2001, της τρομοκρατίας.

Η νέα εστίαση στην Κίνα έρχεται εν μέσω της δυναμικής αλλαγής του γεωπολιτικού προσανατολισμού των ΗΠΑ μακριά από την Ευρώπη σε μια σύγκρουση «τιτάνων» με το Πεκίνο.

«Το ΝΑΤΟ είναι μια συμμαχία της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης.

»Αλλά αυτή η περιοχή αντιμετωπίζει παγκόσμιες προκλήσεις: την τρομοκρατία, τον κυβερνοχώρο αλλά και την άνοδο της Κίνας.

»Έτσι, όταν πρόκειται για την ενίσχυση της συλλογικής μας άμυνας, αυτό αφορά επίσης τον τρόπο αντιμετώπισης της ανόδου της Κίνας», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

«Αυτό που μπορούμε να προβλέψουμε είναι ότι η άνοδος της Κίνας θα επηρεάσει την ασφάλειά μας. Επηρεάζει ήδη», είπε χαρακτηριστικά.

Το ΝΑΤΟ θα υιοθετήσει τη νέα του στρατηγική αντίληψη σε μια Σύνοδο Κορυφής το επόμενο καλοκαίρι, η οποία θα σκιαγραφεί τον σκοπό της Συμμαχίας για τα επόμενα 10 χρόνια.

Η τρέχουσα έκδοση, που εγκρίθηκε το 2010, δεν αναφέρει την Κίνα.

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα επιδιώξουν να «περιορίσουν» τις δραστηριότητες εκτός των συνόρων τους και να «ανεβάσουν» την εγχώρια αμυντική τους ανθεκτικότητα ώστε να αντιμετωπίζουν τις εξωτερικές απειλές.

«Η Κίνα έρχεται πιο κοντά μας. Τους βλέπουμε στην Αρκτική. Τους βλέπουμε στον κυβερνοχώρο.

»Τους βλέπουμε να επενδύουν σημαντικά σε υποδομές ζωτικής σημασίας στις χώρες μας..

»Και φυσικά έχουν όλο και περισσότερα όπλα μεγάλης εμβέλειας που μπορούν να φτάσουν σε όλες τις συμμαχικές χώρες του ΝΑΤΟ.

»Φτιάχνουν πολλά, πολλά σιλό για διηπειρωτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς», είπε.

Δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ Κίνας και Ρωσίας

Όπως τόνισε, η Ρωσία και η Κίνα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ξεχωριστές απειλές.

«Πρώτα απ ‘όλα η Κίνα και η Ρωσία συνεργάζονται στενά», είπε.

«Δεύτερον, όταν επενδύουμε περισσότερο στην τεχνολογία, αυτό αφορά και τις δύο», συνέχισε.

«Όλη αυτή η ιδέα της διάκρισης τόσο μεταξύ Κίνας και Ρωσίας, είτε μεταξύ της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού και της Ευρώπης: είναι ένα μεγάλο περιβάλλον ασφαλείας και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε όλο μαζί.

»Το τι κάνουμε για την ετοιμότητα, την τεχνολογία, τον κυβερνοχώρο, την ανθεκτικότητα έχει σημασία για όλες αυτές τις απειλές. Δεν βάζεις ταμπέλα», πρόσθεσε.

Τέλος, σχολιάζοντας την απόσυρση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν, τη χαρακτήρισε «μια προφανή επιλογή».

Όπως είπε, ενώ οι ευρωπαϊκοί στρατοί θα μπορούσαν να μείνουν χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ, οι πολιτικοί ηγέτες δεν θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν τη συνέχιση της παρουσίας τους.

«Είχε εν μέρει στρατιωτική πτυχή: δυνατότητες. Νομίζω όμως ότι η πολιτική πτυχή ήταν βασικά η πιο σημαντική: πήγαμε στο Αφγανιστάν μετά από επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε.

«Στρατιωτικά θα ήταν δυνατό [να μείνουμε]. Αλλά πολιτικά, το θεωρώ απολύτως μη ρεαλιστικό. Αυτός ήταν ο κύριος λόγος», εξήγησε.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.