Ο Βρετανός πρέσβης στην Άγκυρα ήρθε στην Αθήνα και «εκτίμησε» το τέλος του Ερντογάν

Τι είπαν οι Βρετανοί πρέσβεις με μέλη της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης και στελέχη των ΜΜΕ. Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί αρχικά να μείνει μυστική.

Όπως διαβάζουμε στο NewsBreak, η ανταλλαγή απόψεων τριών πρέσβεων της Μεγάλης Βρετανίας, που υπηρετούν σε θέσεις κλειδιά σε πρωτεύουσες της περιοχής όπως η Αθήνα, η Λευκωσία και η Άγκυρα, με υπουργούς της Κυβέρνησης της ΝΔ, συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δημοσιογράφους και άλλους, με αντικείμενο συζήτησης την κατάσταση που επικρατεί στην γειτονική Τουρκία, δεν είναι η πλέον συνηθισμένη πρακτική. Με τόσο διευρυμένες συνθέσεις τουλάχιστον.

Η διαρροή της συνάντησης όμως ανάγκασε τον νέο Βρετανό πρέσβη, Μάθιου Λοτζ, να την «επικοινωνήσει» μέσω twitter σε εξειδικευμένες σελίδες του διαδικτύου, με φωτογραφία άλλη από των συμμετεχόντων και με αναφορά σε σύνθεση με «διπλωμάτες και ειδικούς αναλυτές».

Η ουσία κρύβεται στο περιεχόμενο της συζήτησης και στην εικόνα που μετέφεραν στους παρισταμένους οι πρέσβεις για τα τεκταινόμενα στη γειτονική Τουρκία, η οποία ήδη κλυδωνίζεται από νέα κρίση της λίρας (ο Ερντογάν απέλυσε πάλι δύο υποδιοικητές της Κεντρικής Τράπεζας).

Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης ο πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Άγκυρα παρόντος και υψηλόβαθμου στελέχους του βρετανικού υπουργείου Άμυνας διατύπωσε την εκτίμηση ότι πλέον «είναι μετρημένες οι μέρες του Ερντογάν στην εξουσία και δεν αποκλείεται καθόλου η αναίμακτη μετάβαση σε μια νέα κατάσταση».

Προς τούτο έγινε διεξοδική συζήτηση στις φήμες για την υγεία του, οι οποίες οργιάζουν στην χώρα και έχουν γίνει λαϊκός θρύλος, οι οποίες όμως αυτή την φορά σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες είναι ακριβείς.

Στην συζήτηση έγινε αναφορά σε πρόσωπα που θα μπορούσαν να ηγηθούν είτε ενός «ανακτορικού» πραξικοπήματος είτε μιας «ειρηνικής παράδοσης» της εξουσίας με εγγυήσεις για την προστασία και την ασφάλεια της οικογένειας του.

Το ένα από τα πρόσωπα αυτά –υπάρχουν και άλλες αναφορές στην Αθήνα που συμφωνούν με αυτές τις εκτιμήσεις- φέρεται πως είναι ο πρώην Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ και δύο εν ενεργεία αξιωματούχοι, υπουργοί και άλλοι, στενοί συνεργάτες του προέδρου Ερντογάν σήμερα, στο περιβάλλον, του οποίου έχει πέσει πολύ χαμηλά η μετοχή του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για άλλους λόγους.

Στην διαλογική συζήτηση που επακολούθησε διατυπώθηκε η άποψη ότι «έχει αρχίσει να γυρίζει το κλίμα στην Τουρκία εις βάρος του Τούρκου Προέδρου, ο οποίος φθείρεται πολιτικά ραγδαία» και αυτό σε συνδυασμό με την κατάσταση της υγείας του πυροδοτεί σύντομα εξελίξεις.

Ήδη η κεμαλική αντιπολίτευση το έχει αναγάγει σε νούμερο ένα θέμα εθνικής ασφαλείας.

Οι Βρετανοί διπλωμάτες με κορυφαίο τον πρέσβη της Άγκυρας επεσήμαναν στην ομήγυρη ότι η Ελλάδα δεν είναι το πρώτο θέμα που απασχολεί αυτή την εποχή την ατζέντα της Τουρκίας («για την Ελλάδα η Τουρκία είναι σημαντική για την Τουρκία η Ελλάδα δεν είναι τόσο») αλλά η χώρα μας δεν πρέπει να εφησυχάζει γιατί είναι δυνατόν ο Ερντογάν να επιχειρήσει ηρωική έξοδο, προκαλώντας ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.

Ή και το αντίθετο: Να προσπαθήσει να παραμείνει στην εξουσία εκμεταλλευόμενος ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.

Αυτή την στιγμή πάντως προτεραιότητα του είναι θέματα εξωτερικής πολιτικής που συνδέονται ευθέως με την πολιτική του επιβίωση.

Ως τέτοια οι Βρετανοί διπλωμάτες ανέφεραν τα εκατομμύρια πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και την κατάσταση με τους Κούρδους στην Συρία.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν δεν ξεχνά ποτέ ότι έχασε τον Δήμο Κωνσταντινούπολης εξ αιτίας των Σύρων προσφύγων, ενώ οι Κούρδοι στην αντίληψη του είναι πάντα επικίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας.

Στον διάλογο διατυπώθηκε και η αντίθετη άποψη πάντως: Ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν θα διαψεύσει για μια ακόμη φορά όλες τις προβλέψεις και θα ξεπεράσει και αυτή την πολιτική κρίση ώστε να εορτάσει το 2023 τα 100 χρόνια τουρκικής δημοκρατίας ως διάδοχος του Κεμάλ.

Πάμε πόλεμο;

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με αναφορές ελληνικού ενδιαφέροντος στα ακριβά δίδακτρα των βρετανικών Πανεπιστημίων, αλλά και στον λόγο που θα επικαλεστεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να προκηρύξει εκλογές τον προσεχή Μάιο. Αναφέρθηκε ως λόγος επίσπευσης των εκλογών «ο πόλεμος με την Τουρκία»!

Το Tribune λέει:

Τα παραπάνω σενάρια, όπως μεταφέρονται, μοιάζουν περισσότερο με ένα βρετανικό «ευχολόγιο» για μία αναίμακτη διαδοχή στην Τουρκία.

Θα μπορούσαν να αποτελούν κι ένα βρετανικό σχέδιο, που το έβαλαν σε «διαβούλευση» με Έλληνες φίλους τους.

Κάθε δύναμη οφείλει να εύχεται και να προσπαθεί τα καλύτερα για τα συμφέροντά της. Και είναι σοφή εκείνη η δύναμη που ζητά γνώμες.

Ωστόσο, εάν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, σχεδιασμοί ή ευχολόγια, μέλλει να αποδειχθεί.

Το Tribune έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι ο Ερντογάν δεν πρόκειται να παραδώσει «αναίμακτα» την εξουσία του.

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι οι σύμμαχοι Βρετανοί ένιωσαν την ανάγκη να συζητήσουν τις «ανησυχίες» τους με Έλληνες φίλους τους έχει ενδιαφέρον.

Υ.Γ.: «Για την Ελλάδα η Τουρκία είναι σημαντική για την Τουρκία η Ελλάδα δεν είναι τόσο», φέρεται να ειπώθηκε. Τότε γιατί η Τουρκία ασχολείται συνέχεια μαζί μας, με την ΑΟΖ μας και τους υδορογάνθρακές μας; Έχει κάποιο φετίχ; Ή μήπως δεν είναι μόνο η Τουρκία που έχει παράλογες και έκνομες βλέψεις στους υδρογονάνθρακες της Κυπριακής Δημοκρατίας;

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.