Τα γυρίζουν τώρα- ΠΟΥ: Μόνο με το εμβόλιο δεν πρόκειται να σταματήσει η επιδημία του COVID-19!

Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, προχώρησε σε μια δήλωση η οποία αναμένεται να προκαλέσει αίσθηση λέγοντας πως ο εμβολιασμός, από μόνος, του δεν μπορεί να σταματήσει τον  Covid-19.

Όπως είπε ο Κλούγκε ο COVID-19  φαίνεται ολοένα και πιο πιθανό να γίνει μια ενδημική νόσος και να μην εξαλειφθεί, ζητώντας παράλληλα «να αναμένουμε πλέον μια προσαρμογή στις στρατηγικές εμβολιασμού», κυρίως σε ό,τι αφορά τις επιπλέον δόσεις.

Να σημειωθεί πάντως πως  τον περασμένο  Μάιο ο ίδιος είχε επισημάνει ότι «η πανδημία θα τελειώσει, όταν έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70%» του παγκόσμιου πληθυσμού.

Όταν ρωτήθηκε αν ο συγκεκριμένος στόχος εξακολουθεί να ισχύει ή αν θα πρέπει να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού, ο υπεύθυνος του ΠΟΥ για την Ευρώπη απάντησε ότι τα νέα, παραλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού και κυρίως το Δέλτα, καθώς είναι πιο μεταδοτικά, έχουν αλλάξει άρδην τα δεδομένα. Το Μάιο, παρά το γεγονός ότι το στέλεχος της ινδικής μετάλλαξης είχε ήδη αρχίσει να εξαπλώνεται, «δεν υπήρχαν τόσα παραλλαγμένα, πιο μεταδοτικά στελέχη», εξήγησε ο Κλούγκε.

Βασικός στόχος να αποφευχθεί ο θάνατος των ασθενών

«Πιστεύω ότι αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, βασικός στόχος του εμβολιασμού είναι, πρώτα απ’ όλα, να εμποδίσει τις σοβαρές μορφές της νόσου και τον θάνατο», υπογράμμισε ο Κλούγκε.

Σύμφωνα, πάντως, με τους επιδημιολόγους μοιάζει πλέον δύσκολο να επιτευχθεί συλλογική ανοσία μόνο μέσω των εμβολίων, όμως, αυτά παραμένουν κρίσιμα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας Covid-19.

Ένα πολύ υψηλό επίπεδο εμβολιασμού εξακολουθεί, άλλωστε, να είναι απαραίτητο «για να αποφεύγεται η πίεση στα συστήματα υγείας μας, τα οποία έχουν απόλυτη ανάγκη να αντιμετωπίζουν και άλλες ασθένειες εκτός της Covid-19», κατέληξε.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.