ΟΗΕ: Πρέπει να σταματήσουμε την επέκταση του Ισλαμικού Κράτους στην Αφρική

Την Κυριακή, ο επικεφαλής του Αντιτρομοκρατικού Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών (UNOCT), Βλαντίμιρ Βορόνκοφ, ζήτησε παγκόσμια δράση για να σταματήσει η επέκταση του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στην Αφρική.

Ο Βορόνκοφ είπε ότι όσοι συνδέονται με την «Επαρχία Δυτικής Αφρικής» του Ισλαμικού Κράτους πιθανότατα θα επωφεληθούν, καθώς η Μπόκο Χαράμ εξασθενεί και εξτρεμιστές και ξένοι μαχητές από τη Λιβύη υποστηρίζουν τις προσπάθειές τους.

Η δραστηριότητα του Ισλαμικού Κράτους στην Κεντρική Αφρική, κυρίως στη βόρεια Μοζαμβίκη, μπορεί να έχει «εκτεταμένες επιπτώσεις» στην περιφερειακή ασφάλεια.

Η πιο ανησυχητική εξέλιξη στην αντιτρομοκρατική αρένα τους τελευταίους έξι μήνες ήταν η εξάπλωση του Ισλαμικού Κράτους στην Αφρική, με διαρροές από τη Λιβύη στο Τσαντ, από το Μάλι στη Μπουρκίνα Φάσο και τον Νίγηρα και από τη Νιγηρία στον Νίγηρα, το Τσαντ και το Καμερούν και από τη Μοζαμβίκη στην Τανζανία.

Τα παρακλάδια του Ισλαμικού Κράτους στην «Μεγάλη Σαχάρα» έχουν σκοτώσει αρκετές εκατοντάδες πολίτες από τις αρχές του έτους σε επιθέσεις μεγάλης κλίμακας στο Μάλι, τη Μπουρκίνα Φάσο και τον Νίγηρα και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή θα μπορούσε να επιδεινωθεί από τη μετεγκατάσταση τρομοκρατών και άλλων ξένων μουτζαχεντίν από τη Λιβύη.

Η επέκταση του Ισλαμικού Κράτους στην Κεντρική Αφρική, και ιδιαίτερα στη βόρεια Μοζαμβίκη, θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στην ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω μιας συνεκτικής, περιφερειακής προσέγγισης, καθώς οι δυνάμεις των τρομοκρατών μπορεί να επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τις διακοινοτικές διαφορές και τις δραστηριότητες παράνομης διακίνησης ανθρώπων, είπε ο Βορόνκοφ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.